reizen en werken in het buitenland

Reizen en werken in het buitenland, wat maakt het nou zo leuk?

Wat maakt reizen en werken in het buitenland nou zo leuk? Deze vraag werd ons zo vaak gesteld dat we besloten hebben om er een blog aan te wijden (dat bij lange na niet ons hele antwoord kan bevatten). Het korte antwoord op deze vraag wordt prachtig samengevat in de volgende quote, ons eigen antwoord staat daaronder:

“Distance and difference are the secret tonic of creativity. When we get home, home is still the same. But something in our mind has been changed, and that changes everything”

Het niet zeker weten
Sinds mensenheugenis brengt reizen een aspect van niet-zeker-weten met zich mee. Zodra je de deur thuis dichttrekt, je koffer of backpack oppakt, is je routine anders dan normaal. Zeker als je gaat reizen en werken in het buitenland weet je niet zeker wat er gaat gebeuren, of het wel leuk gaat zijn die rondreis door Centraal Amerika en of het wel gaat lukken om dat nieuwe bedrijf op te zetten terwijl je reist door Peru. Het niet-zeker-weten is iets dat je zult gaan omarmen zodra je op reis gaat, want je kunt niet alles aan je reis en aan je werk onderweg plannen. Sterker nog, je zou niet alles moeten willen plannen. Waarom niet? Omdat het toch anders loopt dan je van tevoren hebt bedacht. En als je iets van tevoren probeert te plannen, heb je een zekere verwachting van hoe het dan zal gaan of hoe het zal zijn. In de eerste jaren van onze reis was het loslaten van planning en verwachtingen een kantelpunt voor ons. Wij dachten altijd: hoe meer je plant, hoe meer controle je hebt. Daar hingen we dan onze verwachtingen aan op. In het begin werden we dan constant teleurgesteld omdat het anders loopt. En dan baal je. Terwijl er eigenlijk niks aan de hand is. Een zakelijk voorbeeld, want dit artikel gaat tenslotte over reizen en werken in het buitenland:

Tijdens het opstarten van een nieuw bedrijf in Mexico Stad in ons eerste reisjaar, met een goede Mexicaanse vriend van ons, liepen we keihard aan tegen een cultuurverschil: het duurde allemaal veel te lang naar onze zin. Máánden gingen er voorbij zonder dat er iets concreets van de grond kwam. Weken waarin afspraken telkens werden verzet en mensen structureel te laat kwamen. Er werd veel vergaderd en weinig gedaan. Wij hadden een verwachting, meegekregen vanuit het startupklimaat in Nederland: ‘gas op die lolly, iedereen op tijd, een start maken met simpele uitvoering van je eerste dienst zodat het uitgeprobeerd kan worden, eerste klanten vinden die het willen testen en daarvandaan verder bouwen’. Bijna drie jaar na de start van dit project, was er een eerste betalende klant. Inmiddels, zes jaar na dato, is het een succesvol bedrijf met een sluitend verdienmodel, een kantoor en klanten. Onze les: Als je ergens opnieuw wilt beginnen zul je open moeten staan voor een andere aanpak. En die aanpak kan volledig afwijken van hoe jij het in je opleiding hebt meegekregen in de context van een hoogontwikkeld land: Nederland. Wat wij hiervan hebben geleerd? Dat we de verwachting los moeten laten, dat plannen niet zoveel bijdraagt als we altijd dachten en dat je in een reizende levensstijl eventjes een paar maanden ergens bent en dat je dan moet kijken wat jij kan bijdragen met jouw talenten, je energie en je aanwezigheid. Hoe jij een positieve impact kan maken met de tijd die je ergens hebt. 

Licht leven
Als je voor langere tijd wilt reizen en werken in het buitenland, zul je naar de essentie moeten kijken. Je hebt tenslotte maar een kleine rugzak die voor tenminste een aantal maanden in een jaar je thuisbasis vormt en waar je kantoor huist. Je leert licht te leven en dat is leuk. Je gaat je geld uitgeven aan dingen van hoge kwaliteit waar je een bewuste keuze voor hebt gemaakt: dit ga ik meeslepen al die tijd. Licht leven heeft niet alleen met spullen te maken. Het heeft vooral te maken met iets doen waar je energie van krijgt. Je zal het ongetwijfeld weleens meegemaakt hebben: als je werk doet wat de energie bij je wegzuigt, voel je je alles behalve licht. Dan voelt het alleen maar zwaar, met tegenzin, zonder overtuiging.

Onder digitale nomaden, denken wij, is dit een veelvoorkomend ‘probleem’ en een belangrijke oorzaak van terug naar Nederland gaan zonder dat eigenlijk echt te willen. Je hebt je volledig gericht op een skill die je al reizend kunt doen, maar je vindt er werkelijk waar geen snars aan. Iedere keer dat die computer open moet, zit je met tegenzin dat stomme, geestdodende werk te doen. En ja, je zit dan misschien wel ergens op een idyllische plek op Fiji, en verdien je er je geld mee, maar als het werk dat je gekozen hebt, je leegzuigt, voel je je niet licht. Ook al is het wel licht en prachtig om je heen. Je licht zit van binnen. Vergis je niet als je langdurig voor deze levensstijl wilt kiezen: zoek iets waar je vervulling van krijgt, wat je energie geeft en denk daarná pas aan het geld. Je voorbereiding draait niet om de spullen maar om uitvogelen welk cadeau jij de wereld te geven hebt. En hoe je dat al reizend kan doen. Je kunt er thuis al een start mee maken, maar wees niet verbaasd als er tijdens je reis iets compleet anders op je pad komt, iets dat je niet had kunnen voorzien toen je nog thuis was:

Wij vertrokken in 2011 met een zelf-aangeleerde skill waar we onderweg geld mee konden verdienen: WordPress websites maken. We vonden het gaaf om andere ondernemers te helpen met het neerzetten van een online aanwezigheid, om een nieuw kanaal open te kunnen zetten in landen waar (kennis van) het internet nog niet zo ver ontwikkelt is. Maar zat daar nu echt ons licht? Nee. Het was puur een manier om geld te verdienen. Pas toen we vragen kregen over een andere weg in slaan, iets compleet anders gaan doen met je tijd, over hoe je die naar eigen zeggen je ‘bullshit job’ achter je kunt laten. Tóén ging bij ons het licht aan. Dat proces hadden we zelf ook doorgemaakt en er op onze eigen manier vorm aan gegeven: van een corporate carrière naar ondernemerschap naar reizend ondernemerschap. Toen we andere mensen met datzelfde proces begonnen te helpen, hadden wij ons licht gevonden. Pas twee jaar later, in 2014, konden we er voor het eerst een maand reizen mee betalen. Inmiddels zes jaar later, voorziet ons blog en onze trainingen ongeveer in 60% van ons inkomen. De rest komt nog altijd voort uit WordPress websites maken (en een aantal andere werkzaamheden zoals video’s en fotografie). Gek genoeg voelt dat niet als een drain, want het stelt ons in staat tijd te besteden aan het bedrijf waar ons licht zit. Ons blog en de trainingen. 

Vrijheid door verantwoordelijkheid
Vrijheid en kunnen leven op eigen voorwaarden is een van de redenen waarom veel van onze cursisten kiezen voor  van een periode van reizen en werken in het buitenland. Zodra je besluit op je eigen voorwaarden te gaan leven, krijg je daar twee dingen voor terug: de vrijheid om zelf te bepalen waar je aan werkt, voor wie je werkt, hoe veel uren je werkt en waarvandaan je werkt en tegelijkertijd is er ook niemand meer die dat voor je doet. Niemand die bepaalt hoe laat je moet beginnen, niemand die bepaalt wat je target of groeidoelstelling is dit jaar, niemand die bepaalt hoeveel vrije dagen je hebt of hoeveel salaris je krijgt. En dat brengt verantwoordelijkheid met zich mee. Als je zelf niet aan dat roer gaat staan, dan dobbert je boot. En als je dobbert, ervaar je geen vrijheid maar gebrek aan richting en een overschot aan lusteloosheid. Hoe zorg je er dan voor dat je aan de kant van de vrijheid blijft en niet afdwaalt naar de andere kant?

Wij geloven dat je dat doet door zelf je eigen voorwaarden te bedenken, te testen en te verfijnen. Met als startvraag: hoe ziet mijn ideale dag eruit? Door deze vraag als start te nemen creëer je je eigen droomwereld. Een wereld die het waard is om voor te knokken voor aan de slag te gaan. Welk voorwaarden zijn belangrijk in je dag? Hoe laat sta je op? Hoe lang reis je naar je werk? Wat voor weer heb je het liefst? Met wie ben je? Waar ben je? Etc.. Allemaal vragen die je stuk voor stuk mag gaan beantwoorden. En die tevens handvatten worden als er zich bepaalde kansen voordoen op je pad. Is een salarisverhoging het dan wel waard als je baan ineens veel meer tijd kost of op een plek is waar je liever niet wilt wonen? Een voorbeeld uit onze eigen koker bij dit laatste punt:

 

Het was voor ons zo’n grote openbaring dat het überhaupt mogelijk was: nadenken over je ideale dag. We vroegen ons bijna dagelijks af waarom we zo lang hadden gewacht met het nemen van onze verantwoordelijkheid voor ons eigen leven. We hadden er nooit bij stil gestaan hoe we onze dagen eigenlijk het liefste in wilden richten? Ons geluk zou komen uit die volgende carrière stap, de salarisverhoging of die reis van twee maanden komende zomer. Toen dat geluksgevoel uitbleef of te kort duurde hebben we allebei besloten dat het tijd was het roer om te gooien. Het heft in eigen handen nemen en zelf bepalen waar we onze enige twee echte harde valuta, namelijk onze tijd en energie, aan wilden besteden. We namen ontslag en begonnen onze eigen bedrijfjes. En destijds in 2010 liepen we al vrij snel als zelfstandig ondernemers naar het cafe op de hoek om lekker achter de computer te zitten en onze ‘werk’ te doen. We hadden ineens tijd ruimte en noodzaak om echt creatief te worden. Mooie dingen te maken die waarde hadden voor andere mensen. Want dat is ondernemen volgens ons: van waarde zijn voor iemand anders. En als klap op de vuurpijl hoefden we niet meer anderhalf uur in de auto te zitten om bij die stomvervelende vergadering aan te moeten schuiven. We mochten het helemaal zelf bepalen. En nu we al zo’n zes jaar praktisch de hele wereld als potentiële werkplek en inspiratiebron hebben is dat gevoel nog veel intenser en worden we alsmaar creatiever op ons eigen pad. En daar werken we nog steeds een paar uur per dag heel hard voor, maar dan wel op onze voorwaarden:)

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Diana Vermeij
diana.vermeij@gmail.com

Diana realiseerde zich tijdens haar corporate baan dat ze wel heel veel tijd en energie inruilde voor (veel) geld en dat dat haar niet echt gelukkiger maakte. Ze nam ontslag en begon voor zichzelf. Samen met Steven vertrok ze in 2011 uit Nederland en ze werkt nu vanuit Centraal Amerika als lifestyle coach en website ontwikkelaar.