Hoe kun je reizend ondernemen met iets wat je echt gaaf vindt?

Maak kennis met Nando van Beek, IT ondernemer en deelnemer aan de allereerste editie van het Digital Nomad Programma van Wonderlijk Werken in Mexico in 2013. Op de foto hierboven zie je hem met zijn Business Model Canvas. Een tool die voor velen het vehikel is om reizend ondernemen vorm te geven. In deze post lees je hoe vorm kunt geven aan reizend ondernemen vanuit hetgeen je energie geeft.

De grote wens van Nando was om zijn goedlopende bedrijf te gaan runnen terwijl hij een aantal maanden per jaar in het buitenland verblijft. Of je nu een bestaand bedrijf hebt of een heel nieuw idee, het blijft belangrijk na te denken over dingen als: welke waarde lever ik mijn klanten op afstand? of in andere woorden: wat is mijn waardepropositie? hoe krijg ik die waarde geleverd bij de klant? Welke kernactiviteiten moet ik daarvoor uitvoeren? Welke skills moet ik nog ontwikkelen? Welke partners heb ik nodig of kan ik het alleen? En niet heel onbelangrijk: hoe kom ik aan klanten en ga ik geld verdienen? Deze vragen hebben we samen met Nando beantwoord en hij heeft daarna zelf alle stappen gezet om zijn bedrijf te transformeren en zijn klanten te blijven bedienen. Nando is momenteel in Thailand en runt zijn bedrijf vanuit Chang Mai.

De uitdaging is om een leven voor jezelf te ontwerpen waarin je kunt reizen zolang je het leuk vind en iets doet wat bijdraagt aan het leven van anderen, en dat ‘iets’ daar wordt je helemaal warm! Je ‘bliss‘ zoals we dat eerder noemden in de inspiratie blogjes over Reizen en Ondernemen. En het moet ook nog wat geld opleveren. Een niet mis te verstane uitdaging zou je zeggen en toch zeker niet onmogelijk. Je bent al een heel eind op weg als je hebt gevonden waar je nu eigenlijk het meest gepassioneerd over bent. Dat is altijd het begin. Heb je er geen passie voor? Vergeet het dan maar dat je zin kunt maken om te werken als de tropische zonnige stranden lonken!

Je passies en je skills vormen de basis voor reizend ondernemen. De kunst is om er een project uit te destilleren waarin je een ‘ideation’ sessie doet precies rondom die passies en skills. Het uitgangspunt is te ontdekken hoe je er een bedrijfje omheen zou kunnen vormen. Sommige mensen weten voordat ze aan ons Digital Nomad Worden trainingsprogramma beginnen al precies wat dit is. Maar de meesten weten het niet zo goed en vinden het moeilijk te bedenken hoe ze met hun passie, talent en skills geld kunnen verdienen.

De tool die ons ondersteunt bij dit proces is het ‘Business Model Canvas’ van Alex Osterwalder. Steven heeft al vele bedrijven en personen geholpen hun zakelijke propositie aan te scherpen of te kijken wat er zakelijk te doen is met een combinatie van passie, talent en skills. Samen kijken we naar je waarde propositie: wat ga je precies voor waarde leveren aan potentiële klanten? Wie zijn die klanten? Wat gaat je relatie met hen zijn? Hoe bereik je ze? We kijken naar wat je kernactiviteiten zijn en welke middelen je daarvoor nodig hebt. We kijken naar mogelijke partners die je nodig hebt en brainstormen over mogelijke verdienmodellen rondom je propositie. Ook kijken we naar kosten die je maakt om je idee te starten en te onderhouden.

In het Digital Nomad Worden programma besteden we aandacht aan de volgende zaken:

  1. Alles over het ‘Business Model Canvas’; je bedenkt bedrijfsideeën en evalueert de haalbaarheid van het idee;
  2. Snel en simpel zet je je eigen idee om in een haalbaar business model; je maakt een waarde propositie van je idee, je evalueert welke activiteiten je gaat ondernemen en welke vaardigheden je nodig gaat hebben;
  3. Je bedenkt slimme mogelijkheden om geld te verdienen met jouw idee en talent;
  4. Alle ins en outs van het ‘Business Model Canvas‘ zodat je deze voor volgende ideeën kunt gebruiken zonder onze hulp!

Je leert vooral te denken in kansen. Het Business Model Canvas is ‘slechts’ het middel. In deze training zullen we je stimuleren wij je om verder en anders te gaan denken. We geven je feedback op je ideeën en helpen je met het op poten zetten van je bedrijfsidee.

De allerbelangrijkste stap in het starten met ieder bedrijf is dat je idee levensvatbaar is en dat je klanten kunt vinden voor de waarde die je wilt bieden. Het is cruciaal dat je dat onderzoekt, het liefst zo snel mogelijk en nog voordat je een website hebt gemaakt, visite kaartjes hebt laten drukken en begint met promotie. Dat geldt zeker ook voor reizend ondernemen. Het is zoveel makkelijker je huis en haard te verlaten als je al een paar klanten hebt!

Wil je ook stappen zetten om een reizende levensstijl mogelijk te maken? Wij kunnen geen beter begin bedenken van het starten van een reizend bedrijf dan de basis leggen voor je droom levensstijl!

Diana Vermeij
diana.vermeij@gmail.com

Diana realiseerde zich tijdens haar corporate baan dat ze wel heel veel tijd en energie inruilde voor (veel) geld en dat dat haar niet echt gelukkiger maakte. Ze nam ontslag en begon voor zichzelf. Samen met Steven vertrok ze in 2011 uit Nederland en ze werkt nu vanuit Centraal Amerika als lifestyle coach en website ontwikkelaar.