Reizend ondernemen met kinderen: pittig maar de moeite waard

‘Ze slapen’ zeg ik tegen Diana. Het is 13.30 en het is stil boven. Onze twee kindjes liggen lekker te slapen in hun nieuwe kamer. We zijn net aangekomen in San Jose, de hoofdstad van Costa Rica. Na bijna drie weken in Mexico zijn we neergestreken in een lekker huis in het zuiden van de stad. De twee magische woorden die ik zojuist uitsprak zijn voor ons de start van onze werkdag. Tijdens het begin van deze reisetappe in Costa Rica hebben we geen opvang voor de kinderen maar wel genoeg te doen. Websites maken, vragen van deelnemers aan onze online training beantwoorden, blogjes schrijven, en nog veel meer. Dus doen we wat we de laatste dagen steeds iets vaker zijn gaan doen: we maken  een french press met goeie sterke lokale koffie en gaan aan de slag. We zijn moe, toe aan eigenlijk even een beetje tijd voor onszelf maar ons bedrijf heeft ook tijd nodig. Even geen strand, geen exotische locatie, gewoon een huis in een buitenwijk van San Jose. Twee computers op schoot en aan de slag. Ook dit is reizend ondernemen, en wel op het scherpst van de snede.

 

We voelen deze dagen heel sterk dat we er zoveel mogelijk voor onze kinderen willen zijn. Al dat reizen tussen verschillende landen (vier in de laatste vier weken) en wennen aan verschillende bedden (zeven in de laatste vijf weken) is pittig voor ons allemaal en dan is goed dat wij als gezin samen de constante basis zijn. We zijn ons er heel erg bewust van dat deze dagen van intensief zorgen voorbij zullen gaan en dat de kinderen nooit meer zo klein en hulpbehoevend zullen zijn als nu. Een aantal maanden geleden hebben we dan ook tegen elkaar uitgesproken dat we ervoor kiezen om zoveel mogelijk bij de kinderen te willen zijn in deze tijd en dat het ok is dat dit zijn tol zal eisen. Dit betekent dat we gedurende deze maanden minder tijd voor onszelf hebben en minder tijd voor elkaar. Minder tijd voor onze bedrijven en minder energie voor al die ideeën in ons hoofd. Een pittig offer, zeker als je de afgelopen jaren juist alle tijd van de wereld had. Maar tegelijkertijd helemaal de moeite waard.

We hebben heel goed op ons netvlies wat er echt moet gebeuren en we laten onze klanten niet zomaar in de steek. Gelukkig snappen zij ook dat we in deze levensfase zitten en delen we de keuzes die we hebben gemaakt met hen. En het mooie is, zij respecteren deze keuzes niet alleen, ze halen er zelf ook kracht en inspiratie uit om nog sterker voor zichzelf te kiezen. Ze zien dat het helder stellen van bepaalde voorwaarden voor jezelf zijn vruchten afwerpt. Door eerst goed voor jezelf te zorgen kun je pas echt goed voor anderen zorgen. In ons geval betekent dit dat we iets minder snel reageren op emails of appjes, dat we soms een skype afspraak niet door kunnen laten gaan omdat we even te druk zijn met luiers, slaapjes, koken, vermaken, reizen, etc. Maar tegelijkertijd betekent dit dat we onze energie en tijd maximaal investeren in de mensen en projecten die het echt nodig hebben. En dat die mensen ook de aandacht en tijd krijgen die ze verdienen.

We nemen in deze fase dus voor lief dat alle zakelijke plannen die we hebben even op een lager pitje staan. En dit kan alleen maar als je met volle overgave en onder de juiste voorwaarden voor jezelf en je eigen waarden durft te kiezen. En de eindvraag die we jou graag willen stellen is dan ook: durf jij echt voor jezelf te kiezen? Op het egoïstische af jezelf voorrang te geven omdat je alleen dan een betere versie van jezelf kunt worden? Zo ja, top! Zo nee, misschien kun je hier eens mee experimenteren. Welke voorwaarden heb jij nodig om goed jezelf en anderen te kunnen zorgen? En welke zou je morgen al door kunnen voeren?

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Steven Zwerink
szwerink@gmail.com

Steven heeft nog nooit full-time gewerkt en is ook niet van plan dat ooit te gaan doen. Hij gelooft dat ademhaling, en neusademhaling in het bijzonder, de start is van een leven waarin je leeft en werkt op jouw voorwaarden.