Wonderlijk Werken Borrel

Spaghetti & Ketchup: Wat als je eens… je eigen droomleven gaat vormgeven?

Dit is een gastblog geschreven door Inge van Give Me Wings over de Digital Nomad borrel in Nijmegen die Wonderlijk Werken organiseerde op 29 juni 2016. Dank voor het schrijven Inge en fijn dat je er was! We zijn benieuwd naar je experimenten!

Nijmegen, woensdagavond 29 juni 2016. Op een prachtige locatie met de toepasselijke naam “Droom Villa Lux” komen zo’n 40 mensen bij elkaar. Wat zij gemeen hebben? Zij durven te dromen, hebben een grote passie voor reizen, ontdekken en avonturieren en ze willen leven onder hun eigen voorwaarden. De organisatoren? Zij hebben al een wonderlijk droomleven voor zichzelf gecreëerd en met veel bezieling en een heerlijke dosis humor willen ze anderen inspireren en helpen om datzelfde voor elkaar te krijgen.

Ik hou d’r van. Een netwerk borrel die begint met de vragen “wie heeft er het merendeel van het jaar in het buitenland gezeten? Wie wil dat graag?” en “Wie heeft er geen horloge om?” De toon is gezet.

Steven en Diana vertellen ons over de reis die zij hebben gemaakt om te komen waar ze nu zijn. Al kende ik dit leuke stel tot vanavond niet persoonlijk, ik volg ze al jaren online. Tijdens de wonderlijke borrel hoor ik hun volledige verhaal en dat klinkt opvallend herkenbaar. Net als ik hebben deze Wonderlijke Werkers het ‘traditionele’ pad netjes doorlopen. Middelbare school, studie en hatsjiekiedee het bedrijfsleven in. Want zo hoort dat toch?

Totdat je je call to adventure recht in de ogen kijkt. Het inzicht dat die corporate mambo jambo eigenlijk helemaal niet zo gelukkig maakt. Dat dít toch niet alles kan zijn? Dat je de jaren tot aan je pensioen niet wilt slijten tussen vier muren. Dat je je creatieve kant en je passie voor reizen niet wilt parkeren en er niet maar een paar weken per jaar van wil snoepen? Dat stemmetje diep van binnen dat zegt “nee, dat moet ook anders kunnen”. Zoals Diana het zo mooi onder woorden bracht: “je bent het aan jezelf en de wereld verplicht om te ontdekken wat je écht kunt bijdragen”. En je stelt jezelf voorzichtig de vraag “Wat als ik eens…?”

Van jurist to freelance blogger en PR-adviseur
Suzanne van Duijn stelde zich na een jarenlange rechtenstudie hardop de vraag “wat als ik nou eens helemaal geen jurist wil zijn?” In een kittig tijgerblousje staat ze enthousiast en gepassioneerd te vertellen hoe ze de gewaagde overstap heeft gemaakt van jurist tot online PR-adviseur en professioneel blogger.

In haar vrije tijd blogt Suzanne al sinds 2009. Dat begint met haar blog Fabulous Life of SuusjeQ over haar grote droom een glamorous Sex & The City leven vol mode en cocktails te leven. Ze raakt ervan in de war: ben ik nou een advocaat of meer een creatief type? Langzaam maar zeker ontpopt het antwoord op deze vraag zich bijna als vanzelf. Ze probeert het nog als jurist, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en meer en meer blogt Suzanne er op los. Ze komt via Twitter terecht in een baan als moderedacteur. Dat lijkt wellicht een droombaan gezien haar glamoureuze ambities. Maar al snel merkt ze dat ook deze baan niet als gegoten zit; ze zit nog steeds veel op kantoor en – ik quote – “ik had wel veel feestjes, maar in die goodie bags zit helemaal niks in joh”. In deze tijd gaat Suzanne ook als freelancer bloggen voor Miss Legal. Achteraf is dit een omslagpunt naar ondernemerschap gebleken.

Na wederom een mooie reis door Australië en Bali komt ze bij terugkomst in Nederland terecht in het PR-wereldje. Weer een baan voor een werkgever, omdat Suzanne nog steeds gelooft dat het “zo heurt”. Maar binnen no-time heeft ze al door dat dit ‘m ook niet worden gaat. Ze pakt het bloggen voor Miss Legal weer op, haar persoonlijke blog is inmiddels omgetoverd tot het meer volwassen Artikel 2.55 waar ze volop over reizen & business blogt en ze schrijft ook voor verschillende travel websites. In november 2015 zet ze haar online office SuusjeHQ op, waar ze haar diensten als freelance PR-adviseur en blogger aanbiedt.

Een heel traject van een rechtenstudie naar een leven als reizende freelancer. Met veel omwegen, zoals het een echte digital nomad betaamt. Maar volgens Suzanne is het alles behalve plots gegaan, het is allemaal niet opeens gebeurd. Suzanne heeft geleerd om dicht bij zichzelf te blijven, kansen die op haar pad komen te grijpen en haar hart te volgen. Ze onderzoekt wat ze leuk vindt om te doen en daar doet ze gewoon méér van. Zo ‘simpel’ kan het zijn.

Inmiddels mag ze zichzelf digitale nomade noemen en kan ze haar werk overal ter wereld mee naar toe nemen. Petje af voor deze ambitieuze chick.

Met je laptopje in een hangmat is bullsh*t
Ook Annemarie Konijn vertelt met veel passie én humor over haar road to success. Voorheen werkte zijn met veel plezier als communicatie adviseur. Een grote passie voor reizen zorgt er in 2014 voor dat ze – samen met Mirjam, haar nichtje en traveljunkie in crime – de website ikwilmeerreizen.nl lanceert. De tips en adviezen die ze geven over hoe je meer kunt reizen met jouw tijd en geld blijken snel een groot succes. Binnen no-time exploderen de bezoekersaantallen van hun website en de populaire webshop met verrassend leuke én handige travel gadgets. Annemarie besluit naar het stemmetje in haar hoofd te luisteren, haar baan in loondienst op te zeggen en zich full-time op haar business te storten.

Ze vertelt over wat je allemaal nodig hebt om reizend ondernemer te worden, want “digital nomad is geen beroep”. Een digital nomad is een freelancer of ondernemer die zonder vast thuisbasis leeft en werkt, en dit ‘droomleven’ is volgens Annemarie zeker niet voor iedereen weggelegd. Het stereotype beeld van nomads die met hun laptopje in een hangmat in de zon liggen te werken is – en ik quote – “bullsh*t” volgens Annemarie en dit leven is absoluut niet alleen maar rozengeur en maneschijn.

Besluit je toch de stap te wagen en een nomade bestaan te leven, noemt Annemarie een tiental zaken die je nodig hebt om succesvol te zijn. Natuurlijk begint dat met Passie met een hoofdletter P. Passie voor wat je doet maakt je hele leven een stuk prettiger. Aangevuld met een flinke dosis werk-, levens- en reiservaring en uiteraard een set van skills om je werk goed uit te kunnen voeren. Aan flexibiliteit en positiviteit ontbreekt het Annemarie zelf zeker niet, wat meteen opvalt aan de bevlogen en inspirerende manier waarop ze haar verhaal doet – met een biertje in de hand.
Tools als Slack, Trello, Dropbox, Google drive, Skype en Timezones zijn een must voor locatie-onafhankelijke ondernemers. En in je travelgear mag een Macbook, smartphone met de juiste apps, een powerbank en een verlengsnoer niet ontbreken. Met dat laatste maak je absoluut vrienden in de digital nomad community benadrukt Annemarie, omdat er altijd een chronisch tekort aan verlengsnoeren is. Ten slotte mag doorzettingsvermogen niet ontbreken; ga ervoor totdat je missie geslaagd is.

Ik denk dat Annemarie met haar zongebruinde huid en sprankelende persoonlijkheid een groot voorbeeld is van hoe gelukkig een digitale nomade bestaan kán maken. Maar het moge duidelijk zijn dat zo’n droomleven je niet zomaar komt aanwaaien, maar hard work en doorzettingsvermogen vraagt. Heb jij het in je?

Wonderlijk Werken vier stappenplan
De avond wordt afgesloten door Steven en Diana. Zij vertellen over hun vier stappenplan dat zij in hun coaching hanteren. Dit stappenplan kun je ook op jezelf toepassen. Het begint met stilstaan en bewustzijn. Hoe ziet een dag in jouw huidige leven eruit? En geeft dit je energie of kost het je juist energie? Als je gaat dromen en bedenken mag je openlijk fantaseren over wat je nog wil doen voor je dood gaat. Hoe ziet jouw bucketlist er uit? In stap vier ga je experimenteren. Wat als ik eens…? Heb je dromen en wensen, grote of kleine? Ga dan uitproberen, kom in actie, doe. Kijk of je ergens energie van krijgt of niet. Ten slotte ga je kiezen en doen. Je weet nu van welke experimenten je energie krijgt, het gevoel dat je écht leeft. Doe daar meer van. Dát is het geheim van Wonderlijk Werken. Tja, en dat je dan af en toe op spaghetti en ketchup leeft, dat neem je met plezier op de koop toe.

Wat als ik eens…?
Wat als ik deze vraag eens water vaker stel? Als ik groot durf te dromen, in mogelijkheden in plaats van beperkingen denk. Wat als ik eens ga geloven dat ik alles wat ik diep van binnen wil zou kunnen bereiken? En ook al lijkt dat misschien onmogelijk of lukt het niet meteen. Misschien wil ik wel helemaal niet dat al mijn dromen uitkomen. Vind ik het zelfs een beetje eng dat mij stoutste dromen misschien wel zo maar binnen handbereik liggen…

Maar wat als ik nou eens gewoon ga voelen wat het met me doet als ik mijn dromen toe laat. Ze diep in hun fonkelende ogen aan kijk. Met ze flirt, ze verleidt. Mijn dromen eens hardop uitspreek en deel met anderen. Wat als ik eens ga ontdekken wat dat met mij doet? Wat als ik de status quo van alles wat ik tot op heden heb geleerd, al mijn overtuigingen eens ondersteboven hang en kritisch onder de loep neem? Wat als ik eens voorzichtig stappen ga nemen om nieuwe overtuigingen op mijn harde schijf te zetten, een yes I can attitude? Wat als ik me eens niet laat tegenhouden door alle obstakels die ik tegenkom? Angsten, onzekerheden en twijfels?

En wat als ik nou eens gewoon mijn dromen ga waarmaken?

Inge Rosenbaum

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Steven Zwerink
szwerink@gmail.com

Steven heeft nog nooit full-time gewerkt en is ook niet van plan dat ooit te gaan doen. Hij gelooft dat ademhaling, en neusademhaling in het bijzonder, de start is van een leven waarin je leeft en werkt op jouw voorwaarden.