Uit je comfortzone: de kracht van experimenteren

Als je jong bent ga je dagelijks uit je comfortzone en je houd enorm van experimenteren. Echt alles is een experiment. Iedere dag bestaat uit vragen als ‘Wat zou er gebeuren als ik hieraan ruik?’ ‘Wat gebeurt er als ik dit vergrootglas zo houdt?’ Wat gebeurt er als ik limonade ga verkopen op de hoek van de straat?’. We leren onszelf en de wereld kennen door te spelen en te experimenteren met alles. Naarmate we ouder worden experimenteren we steeds minder en denken we de antwoorden wel gevonden te hebben. Spelen en experimenteren is voor als je kind bent want als volwassene hoor je alle antwoorden te hebben, toch?

Eigenlijk is uit je comfortzone gaan het leukste dat er is. Vooral als je iemand anders uit kunt dagen. Wij experimenteren vaak met nieuwe dingen. Zeker sinds we Nederland hebben verlaten in 2011 is ons leven een groot experiment. We stellen onszelf dagelijks vragen als: wat als we nou eens gaan reizen en geld verdienen tegelijk? Wat als we nou eens gaan trainen voor een triatlon terwijl we reizen? Wat als we nou eens een jaar lang geen huur willen betalen? Wat als we eens een website bouwen? Wat als we eens in Mexico ons eerste kindje krijgen?

Door onszelf deze vragen te stellen zijn onze ogen verder open gegaan en ontdekken we dagelijks nieuwe dingen. Door te experimenteren en ons dingen af te vragen worden soms de gekste dingen waarheid. Ja, we kunnen reizen en geld verdienen tegelijk, dat doen we inmiddels al tien jaar en sinds 2015 ook met onze kinderen, die allebei in Mexico geboren zijn. Ja, we kunnen trainen voor een triatlon, we hebben in 2008 onze eerste triatlon gedaan. Ja, we betaalden meer langer dan een jaar geen cent voor onze overnachtingen, we ruilen onze kennis voor de meest prachtige slaapplekken. Ja, we zijn zelfs in Nederland gratis naar de tandarts geweest (zonder een zorgverzekering te hebben om op terug te vallen en onder het motto: kijkt u even naar mijn mond, kijk ik naar uw website 🙂 Er is zo ontzettend veel mogelijk als je ernaar kijkt alsof het een experiment is.

Experimenten falen: yes!
Niet al onze experimenten zijn een succes. Sterker nog, het merendeel van onze experimenten faalt: er heeft tot nu toe slechts een iemand een foto gekocht op Stevens pagina op istockphoto.com en ons prachtige online magazine heeft het internet (nog) nooit gehaald. En zo zijn er nog heel veel experimenten die het niet gehaald hebben, maar door het leven als een groot experiment te zien, is falen iets moois. Belangrijk om jezelf toestemming te geven de overtuigingen los te laten die je belemmeren bij het inslaan van een nieuw pad. Het hoort bij het leven en het maakt je sterker en brengt je verder. Door te experimenteren leren wij dagelijks zoveel over onszelf, over elkaar en waar ons hart ligt en dit maakt het leven zoveel leuker. Het vormt een te gekke basis om ideeën te bedenken om een eigen bedrijf te starten. We leven we een te gek leven met al onze zintuigen wagenwijd open: op zoek naar het volgende experiment.

Experimenteren als ondernemer
In een bestaan als ondernemer is uit je comfortzone stappen en experimenteren ontzettend belangrijk, want geen enkel bedrijfsplan overleeft het eerste contact met een klant. Juist door diensten wél te introduceren als het misschien nog niet helemaal perfect is (en deze zelf te zien als een experiment), zul je sneller dan je denkt feedback ontvangen op je dienstverlening. En dat is eng, daarmee ga je uit je comfortzone. Wat je ervoor terugkrijgt is feedback van je eerste klanten en het simpele feit dat je bent begonnen, ten opzichte van de mensen die rond blijven lopen met een plan of er jaren over doen om iets te perfectioneren.

Permanent Beta
Je leert er ontzettend veel van en je zou zelfs kunnen stellen dat het hele leven een permanent beta is. Het is nooit af, het is nooit voltooid. Er is altijd meer om te leren, nog een diploma om te halen, nog een competentie om te ontwikkelen om het allemaal nog perfecter te maken. Maar waarom niet alvast beginnen met je eerste experiment? Je doet de wereld te kort door te wachten tot het ‘af’ is. Dan voeg je aan al die moeite die je doet om jezelf te trainen, op te leiden en te ontwikkelen óók nog eens de feedback van een klant toe. Hoe mooi is dat? Je zult zien dat deze manier van ondernemen veel voldoening geeft, want je kunt alvast beginnen en alle inzichten die je onderweg opdoet, meenemen in je dienst of product. Het zal er alleen maar beter van worden! Dat is dus wat ons betreft echt de kracht van experimenteren: feedback ontvangen, voelen of je het zelf wat vindt en dan verbeteren. Of besluiten het experiment te stoppen met de conclusie: dit is niets voor mij. Dat is ook goed he?? Je hoeft iets niet je hele leven te blijven doen als het niet goed voelt of als je erop leegloopt. Jouw keus. Jouw bedrijf. Een experiment is het perfecte begin van een nieuwe waardepropositie ontwikkelen als ondernemer.

Experimenteren maakt je wendbaar
Het is ons begin 2020 duidelijk geworden dat wendbaarheid hartstikke belangrijk is als ondernemer, en als mens! Hoe wendbaarder je bent in je leven, hoe makkelijker je kunt omgaan met veranderingen, met beperkingen, met teruglopende aanwas van klanten, met minder verdienen etcetera. Wendbaarheid is een steeds belangrijker wordend thema in ons leven en dus ook in onze programma’s. Hoe richt je je leven zo in dat je ultiem wendbaar bent zonder je belangrijkste waarden overboord te gooien? Hoe ga ik om met bezit en met spullen die me minder wendbaar maken? Hoe ga ik om met een vast dienstverband of een leven als ondernemer of school van de kinderen dat me op 1 plek houdt? Dat soort vragen beantwoorden we met mensen in ons lifestyle design programma: terug naar de tekentafel. Het is mogelijk om het anders te organiseren zonder het allemaal weg te gooien. Als je maar weet waar je om moet vragen en hoe je het dan wél kunt organiseren. Daarnaar kijken als experiment geeft een hoop rust. Het hoeft allemaal niet in één keer perfect. Wij besloten als experiment een andere vorm van onze fysieke trainingen te gaan uitproberen: twee dagen lang 1-op-1 aandacht en tijd voor jouw reis en ontwikkeling als ondernemer. In plaats van een week lang met 8 deelnemers dat een veel grotere impact heeft op ons gezinsleven. Een kleinschaliger aanbod past eigenlijk veel beter bij onze waarden: aandacht (tijd om te luisteren en te vragen), authenticiteit (kunnen laten zien wie je echt bent), flexibiliteit (werktijd zoveel mogelijk clusteren zodat we op de andere dagen met onze kinderen kunnen zijn) en zo nog wel een aantal waarden die veel beter gehonoreerd worden met een korter, intensiever, kleinschaliger aanbod. Dit experiment in ons aanbod noemen we business coaching waarin je Up Your Game gaat: jezelf en je bedrijf naar het volgende leven tillen en er strategisch aandacht aan schenken.

Dus ook wij blijven continue experimenteren en daardoor ontwikkelen en groeien. Het maakt ons wendbaarder als ondernemers. Benieuwd naar wat ons volgende experiment is? Mail ons die van jou dan ontvang jij die van ons:) Doe eens gek en voel de kracht en vrijheid van experimenteren.

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Steven Zwerink
szwerink@gmail.com

Steven heeft nog nooit full-time gewerkt en is ook niet van plan dat ooit te gaan doen. Hij gelooft dat ademhaling, en neusademhaling in het bijzonder, de start is van een leven waarin je leeft en werkt op jouw voorwaarden.