Vast in het paradijs, een psychologisch spel in corona tijd

In 2010 droomden we ervan: werken vanuit een exotisch oord in een land ergens ver weg. Ons geld verdienen terwijl we omringd waren door een hele andere wereld. Zon, zee strand, andere taal en andere mensen. Af en toe bellen met thuis om te laten zien dat het goed met ons ging en toch ook wel een beetje trots dat het ons gelukt was: een locatie-onafhankelijk bestaan opbouwen waarin we leven en werken op onze voorwaarden. Dat was onze grote droom destijds.

Nu, liggend in mijn hangmat in Puerto Viejo de Talamanca in Costa Rica, luisterend naar de apen en vogels om mij heen, krijgt deze droom een hele gekke wending. We leven het leven dat we voor ogen hadden. We wonen in de jungle vlakbij het strand, omringd door prachtige natuur en wilde dieren, we hebben leuke klanten en toffe projecten die zorgen voor voldoende inkomen. Onze kinderen gaan naar een heerlijke school, zijn vloeiend in het Spaans en zijn beter in het spotten van wilde dieren dan wij. Maar de wereld om ons heen staat in brand.

Het corona virus laat bijna niemand onaangeroerd en ook in Costa Rica staat de economie, die grotendeels afhankelijk is van toerisme, ondanks dat er bijna geen cases zijn nagenoeg stil. Ons bedrijf vraagt ook om creatieve oplossingen, we maken ons zorgen om vrienden en familie en ineens is Nederland wel heel ver weg. De grenzen zijn overal dichtgegaan en voor het eerst worden we overmand door en voor ons een heel gek gevoel: we willen naar huis maar dat kan ogenschijnlijk niet. We zitten vast in ons paradijs

 

Lege straten in Puerto Viejo, Costa Rica

The heart wants what it cannot have

Het is een enorme mindfuck die in de psychologie al langer bekend is: the heart wants what it cannot have.. Als je geen koekje mag wil je het alleen maar meer. Als je grote liefde al getrouwd is wordt hij of zij alleen maar gewilder. En als je ineens niet meer terug kunt vliegen naar de mensen die je liefhebt, dan mis je ze des te meer. En daar kan het feit dat je eigenlijk op de plek zit waar je altijd al wilde zijn niks aan veranderen. De afgelopen maanden waren dan ook een speeltuin voor onze gedachten en een test van onze mentale en emotionele kracht. Nadat we in april samen met de kinderen hadden afgeteld omdat we dachten op 4 mei naar Nederland te vliegen maar deze vlucht een week voor de tijd werd geannuleerd, om vervolgens nog vier keer verplaatst en geannuleerd te worden, zijn we gestopt met terugreisplannen maken. We zijn heel erg in het moment gaan leven. En ons heel erg bewust van het luxe probleem dat we hebben maar toch: de pijn en verlangen naar thuis worden er niet minder om, .
Ons paradijs in Puerto Viejo

Een impasse

Dit wachten veroorzaakte een soort impasse waar we moeilijk uit leken te komen. We hadden ineens een nieuwe stip aan onze horizon nodig nu het toeleven naar de vlucht naar huis was weggevallen. Gelukkig hebben we de afgelopen negen jaar wel geleerd om om te gaan met tegenslag en constant veranderende omstandigheden. En onze nieuwe stip aan de horizon was dan ook al snel geboren: onze bus bevrijden uit Costa Rica. We geloven nu dat we met een reden nog wat langer hebben moeten blijven want anders was dit idee ons niet meer op tijd binnen komen vallen. Binnen drie weken hadden we alles geregeld om onze bus veilig van Limon naar huis te verschepen. En alsof het zo moest zijn: vorige week dook er ineens een vlucht op (zo’n beetje de enige vlucht uit San Jose) die ons naar huis kon brengen. Een beetje omslachtige vlucht met twee keer overtappen maar voor ons voelde dit goed: het was nu echt tijd om naar huis te gaan.

Reizen in Corona tijd

En dus zit ik nu het einde aan dit bericht te typen in een hotel op het vliegveld van Houston. We hebben gisteren het paradijs van Puerto Viejo achter ons gelaten en we landen, als alles goed blijft gaan, vrijdagmorgen Nederlandse tijd in Amsterdam. Een hoop levenslessen en een bus rijker:)

 

Kijkje in onze keuken?

Mocht je een kijkje willen in ons leven de laatste tijd, onderstaande video is van April 2020. Deze maken we vooral voor onze kinderen en onszelf maar stiekem ook voor iedereen die een beetje mee wil kijken.

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Steven Zwerink
szwerink@gmail.com

Steven heeft nog nooit full-time gewerkt en is ook niet van plan dat ooit te gaan doen. Hij gelooft dat ademhaling, en neusademhaling in het bijzonder, de start is van een leven waarin je leeft en werkt op jouw voorwaarden.