Voorbereiding op vertrek digitale nomade

Voorbereiding op vertrek als digitale nomade

Een goede voorbereiding op vertrek als digitale nomade geeft je een grotere kans om ook daadwerkelijk te vertrekken. Het ultieme doel is om net als wij hierboven op de foto eind 2011 daadwerkelijk je familie uit te zwaaien, door de douane te lopen en te gaan. Zie jij het jezelf al doen? YES, let’s go! Laat die voorbereiding op vertrek maar beginnen. Het is een thema dat uitgebreid in onze online cursus Digital Nomad Secrets aan bod komt. Wat je doet ter voorbereiding op een leven als digitale nomade is helemaal afhankelijk van jouw persoonlijke situatie, je reiswensen en het type bedrijf dat je van inkomsten en onderdak moet gaan voorzien onderweg. Maar nog voor je zover bent, zijn er een paar stappen die het vertrek daadwerkelijk dichterbij brengen, al was het maar in je hoofd! In dit blog delen we 8 tips die je de eerste stappen helpen zetten op weg naar een leven als digitale nomade!

1. Spaargeld
Idealiter werkt een digitale nomade onderweg, anders ben je gewoon een reiziger natuurlijk. Wat wel enorm helpt is het hebben van een spaarpotje waar je de eerste maanden van kunt leven en niet direct nadat je geland bent, aan het werk hoeft. Alles wat je dan überhaupt verdient met je digitale of lokale werkzaamheden is mooi meegenomen. Dat haalt voor veel mensen de druk af van de eerste maanden. Het zorgt ervoor dat je wél kunt genieten terwijl je went aan je nieuwe bestaan. Want reken maar dat het anders is dan thuis. Dat is natuurlijk precies de reden dat je vertrekt. Wat is een goed budget? Wijzelf vertrokken in 2011 met 12.000 euro en daar hebben we ruim 9 maanden met 2 personen van kunnen leven en reizen in Mexico. Eén van de eerst stappen die je kunt zetten als je je wilt voorbereiden op een bestaan als digitale nomade is beginnen met sparen. De eerste stap ter voorbereiding op je vertrek als digitale nomade is sparen en een spaarpot opbouwen. Gebruik je het tijdens je eerste reisetappe niet om van te leven, dan is het alsnog een fijne buffer om te hebben in tijden dat het wat minder gaat met je bedrijf.

Spullen selecteren | Voorbereiding op vertrek als digitale nomade

 

2. Spullen
Een digitale nomade leeft licht. Dat wil zeggen, je hebt alles wat je bezit op je rug, inclusief je kantoor. Als je een korte etappe in gedachten hebt (van een paar maanden), is het aannemelijk te denken dat je weer terugkeert naar je land van herkomst. Heb je het plan om langer weg te blijven, zeg langer dan 8 maanden, zul je een plan moeten maken wat je met je spullen gaat doen. Als je een koophuis hebt, kun je kijken of je je huis gemeubileerd kunt verhuren. Heb je een huurhuis, dan zijn er twee opties: alles verkopen of je hele inboedel opslaan. Opslaan kost je tussen de 30 en 80 euro per maand afhankelijk van de aanbieder en de hoeveelheid spullen. Als je zeker weet dat je binnen een afzienbare termijn terug gaat komen in het huis, stad of land waar je begonnen bent, is opslaan een realistische mogelijkheid. Wij hebben ervoor gekozen om ter voorbereiding op een leven als digitale nomade alles te verkopen, zodat onze spullen in een backpack zou passen. Het verkopen van alle spullen leverde rond de 2500 euro op en ging bij onze spaarpot. De spullen die het meeste geld in het spaarpotje brengen zijn logischerwijs de grote dingen als je bankstel, je eettafel en stoelen maar ook een boekenkast vol met papieren boeken. Die kun je eenvoudig en met een beetje planning in de verzending, goed verkopen via Bol. Als je eenmaal begonnen bent wordt het een sport en breekt er een dag aan dat je afscheid hebt genomen van (bijna) al je spullen. Het resultaat daarvan bij ons zie je op de foto boven dit stukje :-). Na onze eerste reisetappe zijn we pas echt begonnen met ontspullen zodat onze spulletjes in ons Volkswagenbusje zouden passen dat we in onze eerste reisetappe hebben gekocht in Mexico. Op de foto hieronder zie je onze kleding plank: de bovenste van Diana en de onderste van Steven. Zie je al jouw kleding hier al in passen? Het ontspullen is een onderdeel van je voorbereiding op vertrek als digitale nomade.

De essentie inpakken | Voorbereiding op vertrek als digitale nomade3. Ticket
Een belangrijke stok achter de deur is het boeken van een ticket bij je voorbereiding op vertrek als digitale nomade. Het hoeft niet persé een vliegticket te zijn overigens. Zeker in een tijd ‘post-Corona‘ is het goed om na te denken over de impact die onze reizen als digitale nomaden hebben op de wereld. Het hebben van een ticket, of dat nu een vlucht is, een trein of een geboekte camper, het markeert het begin van je reis. Het geeft je een harde deadline om het geld dat je nodig hebt voor de eerste maanden bij elkaar te verdienen. Veel mensen met wie wij werkten de afgelopen jaren, konden behoorlijk twijfelen: moet ik dat reizen en werken nu wel doen, of niet? Herken je dat? Pak dan eens een avond waarin je tickets gaat zoeken voor je reis. Kijk eens hoe dat voelt, de boek nu knop staat dan de hele avond voor je neus. Grote kans dat je aan het eind van de avond daadwerkelijk een ticket hebt geboekt: heel eng, maar een geweldig gevoel! Wij vieren nog steeds iedere ticket voor een lange reisetappe met een toast.

4. Criteria voor een ticket
Wijzelf hebben de afgelopen jaren voornamelijk gevlogen en met name op budget tickets van TUI FLY tussen Brussel en Cancun. TUI verkoopt zeer betaalbare enkeltjes. Dat is nog steeds een dikke aanrader als je goedkoop de oversteek naar Latijns Amerika wilt maken. Onze goedkoopste oversteek? 149 EUR pp inclusief belastingen op de dag voor kerstmis in 2013. Aangezien we inmiddels met jonge kinderen reizen, proberen we de reis zo leuk mogelijk te maken. Een van de factoren van een leuke reis is dat het niet te lang duurt. Korte reisduur en minimaal aantal keer overstappen zijn voor ons de criteria voor een ticket. En dan het liefst nog een beetje betaalbaar. Wij ontwerpen onze reisdagen net zoals we onze hele reis etappe ontwerpen. Denk eraan dat ook de manier waarop je je reisetappe start, de manier waarop je op de plaats van bestemming komt, onderdeel is van de hele ervaring die je als digitale nomade zal hebben. Dus: wat voor soort reis en aankomst wil je hebben? Neem dat als basis voor de keuze voor een ticket.

Essentiële spullen | Voorbereiding op vertrek als digitale nomade

5. Uitrusting
Ik noemde het eerder al: een digitale nomade heeft een basisuitrusting aan kleding bij zich en een mobiel kantoor. Een digitale nomade zal iedere etappe weer zijn best doen om bij het inpakken tot de essentie te komen. Dit is iets waar wij jarenlang over hebben gedaan om het onszelf aan te leren ;-). Verderop in deze paragraaf nog een mooie anekdote over die enorme schoenen die ik mee heb genomen op onze allereerste reisetappe eind 2011 zoals je ziet op de foto boven. Een uitrusting is dus heel persoonlijk en komt tot stand door goed te kijken naar het type reis, hoe lang je ergens blijft en waar je heen gaat. Een paar tips om te beginnen:

– Kijk goed naar het klimaat waar je naartoe reist.
Zorg ervoor dat je kleding en schoenen bij je hebt die bij dat klimaat passen. Denk ook na over wat je wilt gaan doen als je eenmaal bent aangekomen en of je daar specifieke spullen voor nodig hebt. Op de foto boven dit artikel zie je mij Diana met serieuze hiking boots aan. Die heb ik op de plaats van bestemming om precies te zijn 1 keer aangehad toen ik een vulkaan ging beklimmen, daarna nooit meer. Die schoenen hebben jarenlang in een kastje van onze Volkswagenbus gelegen en heb ik uiteindelijk weggegeven aan de monteur in Costa Rica waar onze Volkswagenbus lange tijd geparkeerd heeft gestaan.

– Hoe ga je je reis vastleggen?
Als je de reis van je leven gaat maken, zorg dan dat je dat vast kan leggen met goed materiaal: een geschikte camera, die zowel kan fotograferen als goede video kwaliteit levert (ook als het donker is). Denk na over een manier om die content veilig te stellen terwijl je reist. Antwoord op die vraag vind je tussen de onmisbare tools voor digitale nomaden.

– Rugzak of koffer?
Die keuze baseer je op je reisstijl. Reis je veel met het lokale vervoer, naar uithoeken van een land en verplaats je je vaak? Dan zou ik een rugzak aanraden. Kies je ervoor om een paar maanden op 1 plek te werken, dan kun je prima met een koffer uit de voeten. Wij reisden met allebei: tijdens de etappes dat onze kinderen geboren werden, hadden we koffers bij ons. Toen het reizen weer wat frequenter en mobieler werd, stapten we weer over op een rugzak en in 2018 zelf op handbagage voor een etappe van 4 maanden naar Tenerife. Het hangt dus erg af van de ratio reizen/ verblijven in je reisplan.

– Welke rugzak?
Je kunt natuurlijk een typische backpack rugzak meenemen waar je gewoon lekker veel in kunt stoppen. Nadeel daarvan is dat je alles moet uitpakken als je iets zoekt in je tas en dat zo’n tas meestal geen specifieke opbergruimte heeft voor je mobiele kantoor. Er zijn rugzakken op de markt die speciaal ontwikkelt zijn voor digitale nomaden. Deze zijn vaak geschikt om met uitsluitend handbagage te reizen. Dat scheelt best wat kosten bij je boeking en bespaart je lange ‘luggage drop off‘ rijen op het vliegveld. Zo’n tas bestaat vaak uit twee compartimenten voor je kleding die opengaat als een koffer. Daarnaast zit er een padded laptop vak in en genoeg kleine vakjes om je snoertjes, telefoon, paspoort en andere kleine dingen op te bergen. Ik, Diana, reis sinds 2018 met een Eagle Creek Global Companion backpack van 40L.

-Wat voor travel gear?
Nieuwsgierig naar specifieke travel gear die je zou moeten kopen? Als onderdeel van je voorbereiding op vertrek als digitale nomade raad ik je aan de meiden van Ik Wil Meer Reizen te volgen. Zij schreven een post over hun favoriete travel gear. Oprichtster Annemarie volgde jaren geleden onze Digital Nomad Worden training en testte heel veel verschillende spullen die je op hun blog terugvindt.

De kracht van beter ademhalen | Voorbereiding op vertrek als digitale nomade

6. Mindset
Niet onbelangrijk is een goede mindset als je wilt beginnen aan een leven als digitale nomade. Wat houdt dat dan in, een goede mindset? Uit onderzoek is gebleken dat er een viertal persoonlijkheidskenmerken zijn die bijdragen aan het succes dat je als digitale nomade zal hebben. Deze zijn: openstaan voor nieuwe ervaringen, prettig om mee om te gaan (agreeableness), extraversie en als laatste misschien wel de belangrijkste: emotionele stabiliteit. Deze persoonlijkheidskenmerken komen uit het Big Five persoonlijkheidsmodel. Met uitzondering van extraversie, kun je deze persoonlijkheidskenmerken trainen. Wil je je dus bewust mentaal voorbereiden op je grote stap naar een leven als digitale nomade? Werk dan aan je weerbaarheid en wendbaarheid. Eén van de dingen die ons enorm heeft geholpen met het versterken van bijvoorbeeld onze emotionele stabiliteit is ademhalen, zoals je Steven ziet doen op de foto hierboven waarin hij de kracht van beter ademhalen demonstreert aan deelnemers aan ons internationale business bootcamp in Costa Rica.

7. Inkomen
Om een leven te kunnen leiden als digital nomad zul je onafhankelijk van locatie moeten werken. Het begint dus bij het hebben van een baan waarin je op afstand kan en mag werken, een eigen (online) bedrijf, of werk als freelancer dat je op afstand kunt doen. Het is dus echt niet alleen maar lang leven de lol, want er moet ook gewoon geld verdiend worden. Sommige digitale nomaden, zoals wijzelf, hebben een aantal vaardigheden die je ook ter plekke kunt uitvoeren en bijvoorbeeld kunt ruilen voor onderdak. Dus niet alles draait om geld. Vaardigheden zijn voor digitale nomaden ook zeker een ruilmiddel. Verdiep je ook eens in de verhalen van mensen die bij ons de Nomad Business Academy volgden en een tijdje hebben geleefd als digitale nomaden. Het helpt enorm om het andere mensen te zien doen, want weet je? HET KAN WEL! (in tegenstelling van wat veel mensen om je heen je waarschijnlijk willen doen geloven).

Inkomsten of ervaringen | Voorbereiding op vertrek digitale nomade8. Inkomstenstromen bedenken
Voordat je dus op pad kunt om met je laptop onder je arm de wereld in te trekken, moet je eerst ontdekken wat voor werk bij jou past dat je ook remote kunt doen. En als je dat eenmaal weet, moet je die droombaan vinden of creëren, een business opstarten of als freelancer klanten binnenhalen. Heel belangrijk is dat je doet waar je echt blij van wordt. Je kunt net zo ongelukkig zijn onder een palmboom als in een kantoortuin als je stom werk moet doen. Eigenlijk begint het dus bij het vinden van de juiste inkomstenstromen voor jou. Banen waarin goed het reizen en werken te combineren is, zijn bijvoorbeeld: web- of software developer, programmeur, grafisch vormgever, marketing consultant, SEO specialist, blogger of vlogger, vertaler, schrijver, fotograaf, filmmaker, virtual assistent, coach of zelfs klantenservice medewerker. Als ondernemer kun je denken ook aan het ontwikkelen van een online training in verschillende varianten, het uitgeven van e-books en andere manieren om passief inkomen te creëren. Als je nog geen remote baan hebt of nog geen bedrijf hebt, dan nodigt het leven als digitale nomade uit om verschillende petten te dragen, met verschillende dingen je inkomen bij elkaar te verdienen. Inkomen gaat ook niet altijd om geld. Op de foto hierboven zie je Diana zwemmen met een walvishaai in Mexico. In opdracht van het hostel mochten we bijna dagelijks mee op zo’n geweldige ervaring in ruil voor foto’s en video’s van de groep. Probeer ook op deze manier naar je vaardigheden te kijken want een ervaring is soms net zo veel waard als geld. Natuurlijk zul je als ondernemer uiteindelijk een focus moeten kiezen om je tijd efficient te besteden aan je werk, maar daar begint met vaak niet bij. Doe eens een brainstorm om te kijken met welke verschillende dingen je je geld zou kunnen verdienen als je aan het reizen bent: een erg leuke oefening om je creativiteit ‘aan‘ te zetten.

Het zal allemaal niet vanzelf komen, want wie echt werken en reizen wil combineren zal daar hard voor moeten werken en ook dingen voor moeten laten. Veel mensen die serieuze aspiraties hebben om een tijdje als digitale nomade te leven, schakelen hulp in bij het proces om inkomstenstromen op te tuigen. En dat is precies wat wij aanbieden bij Wonderlijk Werken: een online training Digital Nomad Secrets die je helpt de eerste stappen te zetten naar een inkomen.

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Diana Vermeij
diana.vermeij@gmail.com

Diana realiseerde zich tijdens haar corporate baan dat ze wel heel veel tijd en energie inruilde voor (veel) geld en dat dat haar niet echt gelukkiger maakte. Ze nam ontslag en begon voor zichzelf. Samen met Steven vertrok ze in 2011 uit Nederland en ze werkt nu vanuit Centraal Amerika als lifestyle coach en website ontwikkelaar.