Wat als ik eens….?

 

Wat als we nou eens…” is de vraag die Diana en ik onszelf heel veel gesteld hebben gedurende onze eerste drie jaar als reizende ondernemers. En nu, anno 2019, nog steeds regelmatig gebruiken om onszelf en elkaar uit te dagen iets nieuws te proberen.

Dus niet “Wat als..” maar “Wat als we nou eens….

Er zit een groot verschil tussen die twee vragen. De ‘Wat als..‘ vraag is er een vanuit onzekerheid: Wat kan er wel niet gebeuren als..? Wat doe je dan als..? Ja, maar…

De ‘Wat als we nou eens…?‘ vraag is er een die gesteld wordt met je ontdek- en experimenteerpet op. Die pet die je ook op had als kind. Toen je nog mocht spelen. Wat als we nou een boomhut gaan bouwen? Wat als we nou op avontuur gaan? Dit zijn vragen die openingen creëren, kansen onderzoeken en experimenten starten. De ‘Wat als we nou eens..‘ vraag is altijd in de tegenwoordige tijd, in het nu. Iets dat je nú kunt ondernemen. Stel jezelf als doel als je jezelf deze vraag stelt om te antwoorden met ‘ja, en…‘ in plaats van ‘ja, maar..‘ Zoals je weet, iedere ‘ja, maar…‘ maakt een idee kleiner en onmogelijker om naar te handelen.

Dit blog is erop gericht om je te inspireren om te starten met experimenteren en ontdekken wat jij allemaal kunt doen. Het helpt je hopelijk een paar van die vliegers op te laten en te kijken welke er in de lucht blijft. Ik wil jullie eerst een paar voorbeelden laten zien die Diana en ik gestart zijn en die allemaal begonnen met dezelfde vraag:

Wat als we eens.. een website starten?
Ons allereerste bewuste experiment met iets nieuws proberen. Iets wat ons leuk leek om te doen, maar waarvan we niet wisten of we het wel konden en of het echt wel zo leuk was als het leek: een WordPress website bouwen. Terwijl we nog in Nederland waren in 2011, zaten we met het idee om de zorg in Nederland een beetje slimmer te maken door technologie, applicaties en vooroplopende fysiotherapeuten te combineren in een bedrijfje. Daar hadden we echter ook een website voor nodig. We wisten bijna niks van het web maar hadden twee computers en google. Dus toen Diana mij vroeg “Wat als we eens een website gaan bouwen zelf?” was mijn antwoord simpel: Gaan we proberen! We hebben ons toen een weekend opgesloten met voldoende boodschappen in huis en zijn ervoor gegaan. En na minder dan 48 uur (en met hulp van Google en een paar slimme vrienden) hadden we een basis website staan. Dit bedrijf heeft nooit veel geld opgeleverd maar ons wel geleerd dat we websites konden maken als we samen onze schouders eronder staken en dat we dat ook nog eens leuk vonden om te doen! Ondertussen is het jaren later en hebben we ruim 50 WordPress websites gemaakt, voor klanten, onderweg in ruil voor onderdak en soms gratis als het ons in het hart raakte. De site waar het allemaal mee begonnen is voor ons, (ondertussen is het design al wel aangepast) is deze: www.slimmerzorgen.nl

Wat als we eens.. met de eigenaar gaan praten?
Hoe vaak we dit wel niet tegen elkaar gezegd hebben in de afgelopen drie jaar.. Eigenaars van hotels, hostels, restaurants, VW busjes en meer. Ergens op af stappen. Gewoon op af stappen, een vraag stellen en dan luisteren, contact leggen. En iedere keer komt er een mooi verhaal uit. Dat is het mooie van praten met een eigenaar, hij of zij heeft vaak bloed, zweet en tranen in het bedrijf zitten en kan er goed over vertellen. Al pratend is er dan soms een klik en blijkt gauw genoeg of we samen iets moois kunnen doen (en of hij zijn busje soms wilde verkopen;)). Praten met de eigenaren van hotels en hostels heeft ons gratis overnachtingen opgeleverd, gratis tours naar de meest mooie plekjes en vooral veel lokale cultuur, vrienden voor het leven. Uit onze comfort zone? Ja iedere keer weer! Ons advies is: stap over die drempel heen, praat met mensen, leer van ze, laat je inspireren en als je geluk hebt, werk je met ze.

Wat als we eens.. een jaar op reis gaan met te weinig geld om het vol te houden?
Ons meest bekende experiment. We zaten aan de keukentafel als twee zzp’ers in Nederland met de droom om meer te reizen. Ik vraag aan Diana: ‘Wat als we onze bedrijfjes eens meenemen op reis? En zorgen dat we niet genoeg geld hebben om het een jaar vol te houden zodat we wel geld moeten verdienen?‘ Diana keek mij even bedachtzaam aan maar zij direct: wat een cool idee!! En zo begon ons experiment om een jaar te gaan wereldreizen met niet genoeg geld op zak om het allemaal te kunnen betalen. We stelden ons als doel om binnen zes maanden een eerste betalende klant te hebben. Al in Nederland schreven we actief ons netwerk aan om te vertellen wat we van plan waren. We maakten weer een website: digitalnomadz.nl. Hier kwam al direct onze eerste volgers en kleine opdrachten uit! Door de vorige ‘wat als we nou eens…met de eigenaar gaan praten‘ ook in Mexico toe te passen, vonden we in maart 2012 onze eerste betaalde opdracht in Mexico! Twee maanden eerder dan gepland.

Wat als eens.. een nieuw bedrijfje starten over deze manier van werken?
Nadat we een jaar onderweg waren als Digital Nomadz kregen we van steeds meer mensen mailtjes met vragen: hoe doen jullie dit? Ik wil ook anders gaan werken, het liefst onafhankelijk van locatie, maar ik weet niet hoe en al helemaal niet hoe ik het mijn ouders/baas/vrienden uit moet leggen, kunnen jullie helpen? En zo nog veel meer. Dit keer was het Diana die zei: “Wat als we eens een blog starten gericht op levensstijl verandering?” Een maand later was Wonderlijk Werken een feit. Gestart als blog, deelden we onze ervaringen die we hadden opgedaan met ontslag nemen, ontdekken wat je leuk vindt en goed kunt, een eigen bedrijf starten en reizend gaan ondernemen. We luisterden naar onze lezers en gingen onze kennis aanbieden in de vorm van Skype sessies, workshops, 30-daagse, 21-daagse en uiteindelijk 12-daagse trainingsprogramma’s in Mexico, trainingsweekenden in Nederland en uiteindelijk ook online trainingen. Eind 2014 konden we er voor het eerst een maand reizen van financieren.

De bovenstaande voorbeelden zijn er slechts een paar van de vele manier waarop wij al reizend geld verdiend hebben / voor onze levensstijl gezorgd hebben. We hebben denk ik wel op vijftien verschillende manieren geld verdiend en onze eigen talenten en kennis ingezet om ervoor te zorgen dat deze reis een succes werd. We zien het als een soort ondernemersboom: skills en talenten die in die boom hangen en soms als een stuk appel naar beneden vallen en waar je dan geld mee verdient of onderdak mee ruilt. Niet alle skills en talenten gebruiken we frequent maar de ervaring nemen we voor altijd met ons mee.

Een lijstje met onderweg-geld-verdienen experimenten die tot een nieuwe skill hebben geleid:

– Wat als ik eens… ga leren over conversie van websites? (Diana in 2011)
Is veel over te vinden op het web en ook een aantal goede boeken die ik heb verslonden. Goed kijken naar websites, wat je er op kunt doen en hoe anderen omgaan met een website. Ga erbij zitten, zeg niks en kijk naar hoe en waar geklikt wordt. Van kijken zonder praten leer je het meest!

– Wat als we eens…. een korte video productie maken? (video Steven, script Diana in 2012)
Kunnen jullie ook een video maken van deze tours? ‘Tuurlijk!’ en vol sprongen we in dit nieuwe experiment. Met een camera op pad, materiaal schieten, een programma vinden om het in te editen en dan vervolgens dágen aan het proberen het te monteren. Een lang leerproces en het bleek leuk om te doen als je de software eenmaal in de vingers hebt. En nu een skill die we aan onze eigen digitale nomaden toolkit hebben toegevoegd.

– Wat als ik nu eens…. stock foto’s ga verkopen op iStockphoto.com (Steven in 2013)
Als deel van een weddenschap tussen ons of we online passief inkomen konden verdienen. Experiment bleek leerzaam. Het kostte ontzettend veel tijd om alle foto’s spik en span te maken, goedgekeurd te krijgen, te uploaden, te taggen, te beschrijven. Steven heeft uiteindelijk drie foto’s verkocht en welgeteld 3,56 EUR verdiend. Het was niet erg leuk om te doen omdat bij gebrek aan portretrecht een veredeld dieren- en objecten fotograaf wordt. Hier zij we dus al snel weer mee gestopt.

– WordPress thema handleidingen online verkopen (Diana in 2013)
Als deel van een weddenschap tussen ons of we online passief inkomen konden verdienen. In opdracht voor een Mexicaanse klant had ik een handleiding gemaakt in het Spaans over het WordPress thema waar we de website van het hotel van de opdracht gever in hadden gebouwd. Weken mee bezig geweest. Daarna als experiment online gezet want alle documentatie over WordPress (thema’s) is doorgaans in het Engels en er blijkt een grote markt te zijn voor Spaanstalig WordPress naslagmateriaal. Ik heb in totaal 9 digitale downloads verkocht van het materiaal en daar 88,00 EUR mee verdiend. Ik vond het alleen niet leuk om te doen. Dus een experiment waar we niet mee doorgegaan zijn.

Wat als we nu eens.. een online training maken voor Wonderlijk Werken? (in 2014)
Het is 2014 als steeds meer en meer mensen ons benaderen met vragen over hoe je een digitale nomade wordt, hoe je voor jezelf een ander leven bouwt. We Skypen wat af! Uren stuiteren, verhalen vertellen, ervaringen delen, boeken, video’s, documentaires, quotes, vanalles en nog wat. Aan het eind van die sessies hadden we heel gaaf gestuiterd, soms wel twee uur lang, maar wat doen we er vervolgens mee? We besloten het overzichtelijker te maken en content in blokken en thema’s aan te bieden in een online training. Hadden we ooit eerder een training ontwikkelt? Nee. Staat online trainingen nog in de kinderschoenen? Ja. Gaan we gewoon proberen een verbeteren as we go. Inmiddels is het 2016 en hebben al ruim 100 mensen bij ons een online training gevolgd. Hoe cool is dat???!!bab

We experimenteren ook met dingen die niet perse geld in het laatje brengen, maar die wel een onderdeel vormen van ons bestaan als digitale nomaden, zoals bijvoorbeeld wonen:

– Wat als we nu eens… nomadisch gaan wonen als we in Nederland zijn? (in 2015)
Hoe kun je nomadisch wonen als je geen vaste woon- of verblijfplaats wilt hebben in Nederland omdat je 8 maanden of langer per jaar in het buitenland verblijft? Tijdelijk gemeubileerd huren is vrijwel onmogelijk door minimale huurperiodes van een jaar. Huren via airbnb is voor langere duur onbetaalbaar. We zijn dus begonnen met het woon experiment oppashuizen. Wij betalen een maandelijkse bijdrage gas, water en licht bijdrage en passen op een huis dat leegstaat. Voor volgend jaar kijken we naar een experiment om onze camper Nina (die in Midden Amerika staat) te ruilen met iemand tegen een paar maanden wonen in zijn/haar Nederlandse huis. Dus als je zin hebt in een avontuur of je weet iemand die dit wel ziet zitten? Neem gerust contact op!

Kortom, Wat als ik eens…. is een hele krachtige en simpele vraag om aan jezelf te stellen en een experiment mee te beginnen. Een vraag die er bij velen van ons gedurende ons werkende / studerende leven vakkundig is uitgeslagen. Wat zijn jouw antwoorden op deze vraag? 

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Steven Zwerink
szwerink@gmail.com

Steven heeft nog nooit full-time gewerkt en is ook niet van plan dat ooit te gaan doen. Hij gelooft dat ademhaling, en neusademhaling in het bijzonder, de start is van een leven waarin je leeft en werkt op jouw voorwaarden.