Wat als je ontslagen zou worden?
Sophie vertelt…


Het is begin 2014, ergens in Thailand als we Sophie tegenkomen. Ze is even een paar weekjes op vakantie gegaan om na te denken over haar situatie en de keuzes die ze heeft. Ze legt het ons voor. Sophie werkte bij een grote corporate consultant toen er op een dag een gerucht begon. Een gerucht dat een groot deel van de mensen op de afdeling waar zij werkte, zou worden ontslagen. Sophie was er vrijwel zeker van, doordat ze als een van de laatsten was aangenomen, ze ook een van de eersten ontslagen zou worden. Ze liep met een enorme knoop in haar maag. Niemand wist iets. Niemand vertelde haar iets en deze baan was zo belangrijk voor haar. Kortom, ze hoorde niets en ze ging er zelfs slecht van slapen.

Op een dag, nadat Sophie al ruim een maand zo rond liep, zat ze met een vriendin in een cafe en vertelde ze haar verhaal. Deze vriendin begreep het helemaal en ze gaf haar een hele simpele opdracht om haar te helpen eens anders naar de situatie te kijken: maak een lijstje van alle leuke dingen die je zou gaan doen met de tijd die vrij zou komen als je ontslagen zou worden.

Sophie ging aan de slag met haar lijstje. De lijst werd langer en langer en naarmate ze er meer over nadacht kregen verschillende items ook een plek hoger of lager op de lijst. Ze droomde zo heerlijk weg bij alle leuke dingen die ze zou gaan doen als ze ontslagen zou worden dat het dreigende ontslag haar naarmate de tijd verstreek, steeds minder deed. Ze wilde gaan reizen en parachute springen, haar eigen bedrijfje beginnen, eindelijk eens een naar haar broer in Nieuw Zeeland, ze zou leren zingen, verder gaan met haar theateropleiding, etc.. Met hernieuwde energie ging ze naar haar werk. Als ze ontslagen zou worden, had ze in ieder geval nagedacht over wat haar leuk zou lijken om te gaan doen.

Toen na een paar maanden bleek dat er niemand op de afdeling ontslagen zou worden omdat er een grote nieuwe opdracht binnen was gekomen, ging er in eerste instantie een golf van opluchting door haar heen. Na die lange tijd van onzekerheid kon ze nu gelukkig toch haar baan behouden. Echter, al snel veranderde deze opluchting in teleurstelling. Ze kon nu niet beginnen aan haar lijst met leuke dingen. En zo leuk vond ze haar baan nou ook weer niet. Op het moment dat wij Sophie spraken in Thailand stond ze op het punt om haar lot in eigen handen te nemen en ontslag te nemen en wat van de items op haar lijstje af te strepen. Moet ik dit nu doen vroeg ze ons? Ons antwoord: een volmondig ja! Natuurlijk moet je daar goed over nadenken, maar wees je ervan bewust dat het jouw tijd is. En die tijd kun je maar 1 keer ergens aan besteden. Zit je goed bij je baas? Heb je het naar je zin en vraag je je nooit af wat je allemaal zou kunnen doen als je dit werk niet hoefde te doen? Dan zullen we je nooit adviseren zomaar ontslag te nemen. Maar knaagt er iets zoals bij Sophie, onderzoek dat dan. Ga bij jezelf te rade: waarvan krijg ik het gevoel dat ik lééf? En vind ik dat voldoende in mijn baan? Werk ik aan de dingen waar ik het liefst aan zou werken? Kan ik dat voldoende in mijn baan? Is het antwoord te vaak ‘nee’? Dan is het tijd om het zelf vorm te gaan geven: jouw werk, op jouw tijd, voor mensen in wiens missie je gelooft, op jouw favoriete locatie. Het kan allemaal!

Sophie heeft ons gemaild na haar vakantie: teruggekomen op kantoor mocht ze meteen op gesprek bij haar leidinggevende. Zij was de volgende in de reorganisatie… voor Sophie een groot cadeau! Misschien is het bij jou ook wel zover: dat ontslag is een feit… en nu heb je geen idee wat er gaat volgen. Het is je wel duidelijk dat je niet meer binnen de organisatie aan de slag wilt. Iets anders in dezelfde lijn maar dan bij een andere werkgever doet je ook niet springen van enthousiasme. Misschien is ondernemerschap wel iets voor je.. Maar hoe dan? En: ik heb nog helemaal geen idee wat ik dan wil gaan doen. Precies voor die situatie stelden wij een vet traject samen! Kom bij ons het allergaafste outplacement traject: eigen bedrijf na ontslag volgen dat we speciaal samenstelden voor deze situatie.

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Diana Vermeij
diana.vermeij@gmail.com

Diana realiseerde zich tijdens haar corporate baan dat ze wel heel veel tijd en energie inruilde voor (veel) geld en dat dat haar niet echt gelukkiger maakte. Ze nam ontslag en begon voor zichzelf. Samen met Steven vertrok ze in 2011 uit Nederland en ze werkt nu vanuit Centraal Amerika als lifestyle coach en website ontwikkelaar.