Wat betekent succes voor jou? Civanni antwoordt

We stellen deelnemers aan onze trainingen altijd de vraag: wat betekent succes voor jou? Deelnemer Civanni verraste ons met zijn prachtige antwoord. En dat antwoord delen we hier met zijn toestemming met jou:)

Succesvol zijn in mijn ogen betekent voor mij meerdere dingen. Ik zal allereerst omschrijven wat succes duidelijk niet betekent voor mij, ze noemen het ook wel succesbedrog. Koop, want dan word je gelukkig. Koop, want dan houd je de economie draaiende en vooral koop, want dat heb je nodig om gelukkig te zijn en vooral om gelukkig te blijven. Wat ik in de afgelopen jaren heel goed heb beseft is dat al het geluk dat ik aan het na streven was en naar op zoek was in externe factoren, altijd onder mijn neus te vinden was. Als ik simpelweg diep binnen in mijzelf had gekeken, had ik gezien dat al mijn geluk, innerlijke rust, zelfvertrouwen en creativiteit al die tijd al in mij zat en op elk moment beschikbaar is. Als je maar je aandacht in het huidige moment houdt, en vanuit het nulpunt handelt want dat is het moment waar je actie kan ondernemen. 

Onze maatschappij kan soms hard zijn, je bent al snel niet goed genoeg. Als je niet genoeg verdient. Als je geen fancy auto bezit. Als je geen groot huis hebt. Als je dat, en dat, en dat. Dit is wat onze maatschappij (deels onbewust) uitstraalt en ziet als succes: ga voor de drukke lifestyle die gebaseerd is op geld. Volg een opleiding en klim vervolgens hoog op de carrièreladder. Verdien heel veel geld zodat je heel veel spullen kunt kopen om indruk te maken op anderen.

Ik weet nog heel goed dat ik vroeger een vriend had die totaal het tegenovergestelde van mij was qua levensstijl. Hij was erg materialistisch, hij wilde altijd de duurste merkkleding dragen, de meest luxe auto’s rijden en zelfs de duurste champagne drinken in een restaurant. Ik reed zelf een Suzuki Alto uit 1998 wat een prima eerste auto is als je 18 bent. Het was mijn eerste auto en daar was ik uiteraard super blij mee. Ik merkte toch dat ik snel weer ontevreden was over mijn auto omdat ik mijzelf liet beïnvloeden door mijn omgeving of oftewel externe factoren. Dat had natuurlijk met mijn leeftijd en ervaring te maken, die beide sterk werden beïnvloed. Achteraf blijkt dit een heel goed voorbeeld te zijn, dat heeft aangetoond hoe verschillend wij toen in het leven stonden, en hoe snel ik weer ontevreden was met mijn eigen ‘geluk’. Ik wist simpelweg nog niet beter.. Gelukkig weet ik nu wel beter, ik ben nu 26 jaar en ik weet dat de meeste mensen deze bewustwording nooit zullen krijgen. Ik ben hier nu zo enorm dankbaar voor, terwijl ik toen vaak ontevreden gevoelens had.

Het is totaal niet verkeerd om veel geld te verdienen, maar het geld alleen gaat mij niet de voldoening geven waar ik naar op zoek ben. De kans is groot dat het een enorme leegte veroorzaakt van binnen en weinig voldoening.

Ik wil niet meer leven naar wat anderen van mij verwachten. Ik wil mijn eigen pad bewandelen. Spontaan en volledig vertrouwen op dat het goed komt. Keuzes durven maken die misschien onzeker voelen, maar die mij wel op mijn levenspad zetten. Hoe meer ik mijn eigen pad bewandel, hoe zelfverzekerder ik word.

Ik heb vaak zat momenten gehad dat ik ergens werkte, dan kon ik een lange periode tevreden zijn met mijn werk omdat ik dit met veel passie deed. Maar het was toch elke keer niet genoeg of juist teveel. Met teveel bedoel ik: te veel uren werken, te weinig vrije tijd, te hoge werkdruk of de werkcultuur paste niet bij mij. 

Overuren werden nooit uitbetaald, ik werkte elk weekend en vaak tijdens de feestdagen. Dit moest ik allemaal maar accepteren en als je dat niet deed moest je maar een ander beroep gaan zoeken. Dit is de keerzijde van het leven van een chef. Het is echt een prachtig vak, en ik doe het nog steeds met zoveel plezier, alleen de negatieve kanten gingen mij gewoon teveel tegenstaan. Dit kreeg te vaak de overhand waardoor ik maar bleef twijfelen of ik dit nou echt zo graag wilde. Ik gaf praktisch al mijn vrijheid op om uiteindelijk het ultieme doel te bereiken: Chef kok worden en met precies dezelfde (levens)omstandigheden te leven zoals nu. En dit is dus niet wat ik uiteindelijk nastreef, besef ik mij nu.

Dus op het moment dat mijn contract niet verlengd werd, had ik het gevoel dat ik gefaald had. Ik had gefaald als sous chef, ik dacht echt dat ik zo geschikt was voor deze functie. Beter kon ik het niet krijgen dacht ik, ik had een zelfs 4-daagse werkweek, wat zelden voorkomt binnen deze branche. Ik had goede relaties met de chef en eigenaren, zelfs op vriendschappelijk niveau. Het restaurant was enorm succesvol, ik mocht koken in een nieuwe keuken met een gepassioneerd team, waar ik leiding aan gaf en we creëerden prachtige gerechten waar mensen wild van werden.

Kortom, wat wil een kok nog meer?

Maar toch was dit het voor mij niet, dit was niet mijn droom. Dit was de droom van iemand anders, ik maakte gewoon deel uit van deze droom en mocht eraan meewerken, waar ik enorm dankbaar voor ben trouwens.

Ik ben er nu heilig van overtuigd dat alles wat er in je leven gebeurt precies datgene is wat je nodig hebt, ook al voelt het op dat moment totaal niet zo. Ik was ook zo aan het vechten tegen het moment en probeerde hier controle op uit te oefenen waardoor ik het leven alleen maar aan het tegenwerken was. Observeer en accepteer alles wat er in jezelf en in je omgeving gebeurd zonder oordeel. Laat alles wat je niet met je mee wil dragen los, je lichaam is gecreëerd om alles in en uit te laten vloeien. Gedachtes en emoties zijn er niet om je aan vast te klampen, het zijn maar prikkels van de geest. Geloof niet alles wat je denkt. Laat het allemaal los.   

Mijn belangrijkste les van de afgelopen tijd is dan ook echt: GO WITH THE FLOW! 

“If you don’t design your own life plan, chances are you’ll fall into someone else’s plan. And guess what they have planned for you? Not much.” – Jim Rohn

Al heel snel besefte ik me dat ik niet gefaald had..


Ik moest hieruit stappen om te zien dat dit niet mijn pad was.
Ik moest een stap achteruit doen om weer een stap vooruit te doen.
Ik moest dit ervaren, anders had ik nu niet zo snel in Australië gezeten.
Ik ben mijzelf bewust dat alles wat er in mijn leven gebeurd precies zo moest zijn.

Uiteindelijk is heel dit proces al heel succesvol, omdat ik de afgelopen tijd persoonlijk enorm ben gegroeid. Dus door toen te ‘falen’ voel ik mij nu meer succesvol als ooit tevoren, omdat ik mijn intuïtie volg en beter naar mijn eigen gevoel luister, en vooral naar wat mijn hart mij verteld.

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Steven Zwerink
szwerink@gmail.com

Steven heeft nog nooit full-time gewerkt en is ook niet van plan dat ooit te gaan doen. Hij gelooft dat ademhaling, en neusademhaling in het bijzonder, de start is van een leven waarin je leeft en werkt op jouw voorwaarden.