Wat is een bucket list?

Een lijst van de dingen die jij echt nog wilt doen voordat je doodgaat. Dit klinkt vrij dramatisch en dat is het ook. Door je te realiseren dat het leven kort is, is het plotseling heel simpel om dingen kraakhelder van elkaar te onderscheiden. Wat is belangrijk en wat niet. Dingen die er toe doen en de moeite waard zijn om voor te vechten VS. dingen die eigenlijk in dit perspectief helemaal niet zo belangrijk zijn als ze lijken.

Dat helder maken van de dingen die er voor jou toe doen, begint bij je dromen die je voor jezelf hebt. Door een bucket list te maken krijg je voor jezelf helder wat je uit het leven wilt halen. Zonder doel in het leven dobber je een beetje stuurloos rond. Wij hebben tijdens ons al meerdere keren onze bucket list gemaakt en ge-update. Een heerlijke oefening die zorgt dat je kriebels krijgt en plannen wilt gaan maken om alle gave dingen die je bedacht hebt te gaan doen.

Voorafgaand aan ons vertrek naar Mexico in 2011 hebben Diana en ik samen gezeten op een lekkere plek in Amsterdam om ieder afzonderlijk aan onze bucket list te werken. Met een drankje erbij hebben zo vrij mogelijk gedroomd over de dingen die we de komende jaren tijdens onze reis zouden willen doen maar ook terug zouden willen geven aan mensen die we tegenkomen en die achterblijven. In ons geval hebben wij drie lijsten gemaakt:

– een persoonlijke bucket list met knotsgekke dromen; wat wil ik echt nog doen of meemaken voordat ik doodga?
– een leerdoelen list, welke dingen wil ik leren?
– een zakelijk list: wat zou me professioneel leuk lijken om te doen / wat ga ik teruggeven met de skills die ik al heb?

Een paar voorbeelden van onze de items op onze knotsgekke bucket list (dromenlijst) / dingen die we nog zouden willen doen, zien, voelen of ervaren voor we doodgaan:
– Een koe vangen vanaf een paard met een lasso (Diana)
– Een 360 springen met een kiteboard (Steven)
– De great blue hole duiken (Steven en Diana)
– Tango dansen in Buenos Aires (Diana)
– De Himalaya ‘voelen’ (Steven)

Een paar voorbeelden van de items op onze leerlijst:
– Leren programmeren in HTML/ CSS (Diana)
– Spaans leren spreken (Steven)
– Mensen leren interviewen op camera (Diana)
– Documentaire leren filmen (Steven)
– Leren over duurzaam wonen/ permacultura (Diana)

Een paar voorbeelden van de items op onze zakelijke / teruggeef lijst:
– Stichting Caringly opzetten in NL (Diana) (dit project/experiment is helaas stopgezet in Januari van dit jaar :-()
– Minstens 4 lokale ondernemers helpen met hun bedrijf/ online presence Dec. 2014 (Steven)
– Wonderlijk Werken blijven voeden met inspiratie, kennis en ideeën: Dec. 2014 -> 10 mensen geholpen hebben die een andere, meer vervullende invulling van hun (werkende) leven kozen. (Diana en Steven samen)
– Documentaire maken over sociaal kapitaal: de generatie van waarde zonder geld (dec 2015) (Steven)

Ondertussen hebben we al redelijk wat vinkjes gezet op onze lijst van destijds en is hij ook al een paar keer veranderd (een bucket list is dus gek genoeg een levend iets!). We hopen dan ook dat we jou geprikkeld hebben om ook een bucket list te maken. Lijkt het je gaaf om hier zelf eens mee aan de slag te gaan? Doe dan mee met een van onze trainingen in Nederland of online!

Steven Zwerink
szwerink@gmail.com

Steven heeft nog nooit full-time gewerkt en is ook niet van plan dat ooit te gaan doen. Wel reist hij samen met Diana full-time de wereld rond en denkt en schrijft hij veel over thema's als geld, tijd, werk, bezit en ondernemerschap. Dat doet hij op wonderlijkwerken.nl en thewideopenroad.com