Wat is mijn passie? Wonderlijk Werken

Wat is mijn passie? 6 tips om jouw ‘bliss’ te ontdekken

Wat is je passie? Of ‘Follow your bliss‘ is een term die je vast weleens hebt gehoord. Het was Joseph Campbell die hierover schreef in het boek The Power of Myth. Wat hij daarmee bedoelde was niet slechts doen wat je leuk vindt, en zeker niet doen wat je gezegd wordt of wat er van je verwacht wordt als je opgroeit. Met de term ‘follow your bliss‘ bedoelde Campbell datgene te identificeren waar je absoluut 100% gepassioneerd over bent, het bewust na te jagen en jezelf er helemaal aan over te geven. Campbell was ervan overtuigd dat een ieder die dat doet volledig tot zijn recht komt als mens en dat je daarmee de wereld en de mensen om je heen maximaal kunt dienen.

Follow your bliss‘ impliceert dat je weet wat je bliss is want anders kun je het niet volgen. Maar wat als je niet weet wat je ‘bliss‘ is? Hoe kom je daar dan achter? Ik wil graag een verhaal met jullie delen van Linda die al jong in haar leven, puur bij toeval haar ‘bliss‘ ontdekte.

“Toen ik begin twintig was, nodigde mijn moeder me uit voor een yogales die ze destijds volgde in de avonduren. Daarna zouden we ergens wat gaan eten. Yoga was toen nog niet zo populair als het tegenwoordig is en dus was het me allemaal vrij onbekend.

Het beeld dat ik had was dat we een half uurtje zouden stretchen. Om eerlijk te zijn had ik meer interesse in het etentje dan in de ‘workout’. Mijn moeder was net begonnen met die intensieve 6-weekse yoga cursus en was er super enthousiast over. Ik wilde haar steunen en accepteerde de uitnodiging.

Ik ontmoette haar bij de yoga studio, denkende dat een paar simpele stretches een goede manier zou zijn om hongerig aan tafel te schuiven na de les. We deden onze schoenen uit en samen liepen we de zaal binnen. Mam gaf me een matje en liet me zien waar ik het neer moest leggen, naast haar matje.

De lerares was een plezierig uitziende jongedame die me warm toelachte en ons welkom heette. Ze dimde het licht en vroeg ons in stilte te zitten en te relaxen. Terwijl de laatste studenten binnenkwamen nodigde ze ons uit om de zorgen van de dag los te laten de komende twee uur.

Wat?!?!! Twee UUR? Niet! Ik haatte sport en had nog nooit enige vorm van fysieke activiteit ondernomen die twee uur duurde. Dit ging niet werken. Twee uur? Ik raakte in paniek.

Hoe kom ik hier onderuit? Ik zou naar de badkamer kunnen gaan en de tijd daar uitzitten. Misschien kon ik buikpijn faken en een taxi naar huis nemen. Ik dacht dat ik gek werd bij het vooruitzicht twee uur in die les te zitten.

De lachende ogen van de lerares ontmoetten de mijne en ik lachte een nep-lach terug. Paniek zette zich om in een soort verlamming. I bevroor zowat op mijn mat. Het kostte me iedere vezel wilskracht die ik bezat (en een aanzienlijke hoeveelheid respect en liefde voor mijn moeder) om niet de zaal uit te rennen. Ik slikte de paniek weg en bereidde me voor om de marteling te doorstaan.

Ik kon er niet onderuit, dus deed ik mijn best om mee te doen. Gelukkig bezat ik wat natuurlijke flexibiliteit en kon ik sommige houdingen redelijk goed uitvoeren. En dat terwijl sommige meer gevorderde studenten er moeite mee leken te hebben om in diezelfde houding te komen. Oeh ik was zelfs een beetje trots. Ik goed in een ‘sport’? Dat zou voor de eerste keer zijn!

Ik maakte de les af. Ik voerde de houdingen uit. Afschuwelijk slecht, maar ik deed het. Uiteindelijk raakte ik het gevoel voor tijd kwijt in de les en begon ik er zelfs plezier in te krijgen.

Er voltrok zich een klein wonder. Er kwam een gedachte bij me op daar op die mat. Ik dacht: ‘Oh dit is waarom mensen in zulke achterlijke houdingen gaan.‘ Aan het einde van de les was ik verkocht.

Mijn moeder maakte de zes weken cursus af en ging daarna nooit meer naar een les. Voor mijn moeder was de yoga een tijdelijke fascinatie, maar voor mij was het het begin van een 40 jarige liefdesverhouding met yoga, die nog tot vandaag voortduurt. Yoga is mijn bliss. Het trok me door mijn huwelijk heen, door een scheiding, een bevalling, ziekte en gezondheid.

Ik leerde dat yoga meer is dan fysieke activiteit en dat het zeker geen sport is. Ik leerde dat het niet ging om wie de beste is op de mat. Ik leerde te ademen en meer bewust te zijn van bewegen, en misschien voor de eerste keer genoot ik ervan dat ik een lichaam had. Ik leerde dat het lichaam heilig is. Ik werd yoga lerares en onderwees gedurende 8 jaar. Ik genoot van ieder deel in mijn yoga reis.

En toch, als ik destijds mijn ‘bliss‘ had gevolgd, had ik nooit mijn weg gevonden naar die yoga studio. Destijds liet ik de yoga les liever aan me voorbij gaan en had ik de voorkeur gegeven alleen naar het dineetje erna te gaan. En had ik naar wat achteraf bleek, het grootste plezier in mijn leven gemist.”

Dit verhaal lezend, zou je kunnen concluderen dat mensen hun ‘bliss‘ bij toeval vinden, door dingen uit te proberen, door kleine experimenten te starten. Door in de praktijk te leren wat je vuurtje wel opstookt en wat niet. Soms lijken dingen geweldig, maar als je het dan gaat proberen, blijk je het oerstom te vinden of blijkt het helemaal niet bij je te passen. Als je het niet probeert, weet je het niet.

Wat kun je zelf doen om te ontdekken waar je absoluut 100% gepassioneerd over bent? Zes tips uit onze eigen ervaring die ons hielpen te ontdekken waar ons hart lag:

1) Wees open
Als er zich nieuwe kansen voordoen, probeer het dan niet te snel te veroordelen. Sta open voor nieuwe ideeën en ervaringen, zelfs voor dingen die je nog nooit hebt overwogen.

2) Wees nieuwsgierig
Soms kunnen mensen om je heen genieten van dingen en kun je je niet voorstellen waarom. Onderzoek het dan. Misschien is het dansles of een vechtsport, improvisatie theater, wat dan ook. Probeer het een keer. Vaak moet je iets meemaken om het te waarderen. Wat wij zelf probeerden in onze ontdekkingstocht? Spreken in het openbaar (iew eng!), salsa dansen (oh dat kan ik toch niet), onszelf voorstellen op netwerk avonden waar we niemand kenden (wat ga ik dan zeggen, ik doe toch niks bijzonders…?), coderen (och hemel waar moet ik beginnen?), triathlon (hoeveel sporten zeg je?), afstanden zwemmen (tien slagen borstcrawl, verder haal ik echt niet), Spaans leren (oh dat gaat járen duren). Nog steeds experimenteren we wat af en slaan we dat negatieve stemmetje in de wind. We ontdekten dat je door te experimenteren eigenlijk steeds uit je comfortzone gaat.

3) Wees bereid
Geef het wat tijd. Als je het wat langer probeert, zul je er goed genoeg in worden om het te kunnen waarderen. Denk aan proberen te snowboarden of te skiën. Als je dat na een uur opgeeft weet je nooit wat voor gaaf gevoel het is een berg af te suizen in volle controle over je materiaal. Wees bereid om een oudere versie van jezelf, een identiteit die je misschien wel bent ontgroeid, te laten gaan. Ik was er zeker van dat ik toch geen zwemmer was en al zeker geen hardloper. En al helemaal zag ik mezelf nooit zoiets schandaligs sportiefs als een triathlon volbrengen. Als je te lang aan dat beeld van je zelf vasthoudt en je niet bewust bent van het feit dat je dat ook los kan laten, loop je potentieel mis waar je ‘bliss‘ ligt. Een overtuiging gaat je dan belemmeren.

4) Wees proactief
Ga eropuit. Geef jezelf tijd en maak energie vrij om te ontdekken. Zoek je grens op. Op zijn minst een klein beetje. De veiligste plek? Daar waar je altijd al zat. Zoek proactief naar manieren om jezelf uit te dagen. Dat is hartstikke eng want het levert zweethanden op, uitstelgedrag en een gevoel van ‘waar ben ik aan begonnen‘. Alleen in die situatie groei je als mens en ontdek je nieuwe dingen aan jezelf, aan anderen en voel je waar je passie ligt. Zoek het proactief op. Kijk ook eens goed naar de talenten die je bezit en kunt (her) ontdekken. Hier ligt soms ook een ingang naar hetgeen je passie voor voelt.

5) Wees verrast
Sta jezelf toe verrast te worden door dingen. Verrassing is een goed gevoel, dat je niet al te vaak meer hebt naarmate je ouder wordt en meer ervaringen hebt opgedaan. Het overkomt mij regelmatig dat ik verrast ben en over dat gevoel heenstap, vooral als de personen die erbij zijn niet verrast reageren. Alsof het voor hen de normaalste zaak van de wereld is. Ik neig er dan naar dat verraste gevoel weg te drukken. Dat is zonde! Geniet van verrassing! Je verrast voelen is vaak het eerste begin van passie voor iets ontwikkelen.

6) Vertrouw op het leven
Wanneer je je in een situatie bevindt die je van tevoren niet zo in gedachten had, let dan op. Je zou zomaar aan het begin van de ontdekking van je ‘bliss’ kunnen staan. Ik ga het niet hebben over ‘het universum’ hier op dit blog, maar ik geloof dat als je open staat voor dingen, nieuwsgierig bent om te ontdekken, bereid bent afscheid te nemen van een oude ‘ik‘, proactief de uitdaging opzoekt en jezelf toestaat om verrast te zijn, dat het leven je dan geeft waar je naar zoekt.

Wij hopen dat deze zes tips je op weg helpen bij het vinden van je ‘bliss‘. Er is niks meer vervullend dan weten wat je bliss is. Het zet je aan het roer van je eigen leven en je kunt je bliss gaan volgen. Ben je nieuwsgierig wat Joseph Campbell nog meer zei over het volgen van je ‘bliss‘? Luister dan naar het interview waarop het boek The Power of Myth is gebaseerd. Ben je meer van de film? Kijk dan naar de prachtige film over de visie van Campbell, genaamd ‘Finding Joe‘.

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Diana Vermeij
diana.vermeij@gmail.com

Diana realiseerde zich tijdens haar corporate baan dat ze wel heel veel tijd en energie inruilde voor (veel) geld en dat dat haar niet echt gelukkiger maakte. Ze nam ontslag en begon voor zichzelf. Samen met Steven vertrok ze in 2011 uit Nederland en ze werkt nu vanuit Centraal Amerika als lifestyle coach en website ontwikkelaar.