Wat is zekerheid?

Wat is zekerheid? Is zekerheid precies weten wat er morgen of over een jaar in je leven te gebeuren staat? Is zekerheid het gevoel van veiligheid? Van controle over je leven? Zeker weten hoe je dag verloopt? Weten waar je aan toe bent? Of is zekerheid iets anders? Bestaat zekerheid eigenlijk wel?

Wij geloven dat zekerheid niet bestaat en dat je nooit precies weet ‘waar je aan toe bent’. Zaken als een vast contract, een huis, een goed pensioen lijken op zekerheid en zijn zo belangrijk in het leven van zovelen maar zijn het niet. Vaak zijn ze juist het tegenovergestelde. Omdat wij in onze gesprekken met klanten merken dat deze drie onderwerpen (baan, huis en pensioen) voor veel mensen heel belangrijk zijn (en bij ons niet eens in de top honderd voorkomen van dingen die belangrijk zijn in dit leven) gaat dit blog gaat wat dieper in op deze drie verkapte ‘zekerheden’.

Vaste baan / vast contract
Je denkt dat je met een vast contract zekerheid hebt? De enige zekerheid die je hebt is het aantal maanden salaris dat je meekrijgt als je ontslagen wordt. Je staat tegenwoordig net zo snel op straat als de lift naar beneden. Je dacht dat je baas om je gaf en het bedrijf er altijd voor je zou zijn? Kijk nog maar eens goed om je heen. Dit is valse zekerheid waar je helemaal niks voor koopt en helemaal niks mee kunt. Je bent afhankelijk van het oordeel van een ander over jouw prestaties, jouw inkomen, je werktijden en je hoeveelheid vrije tijd. Dat is geen zekerheid, dat is een gevangenis. Je talent en passie komen beter tot hun recht wanneer je nergens aan vast zit en je je eigen richting bepaalt.

Een koophuis
Ondanks dat voor velen een koophuis nog steeds een logische stap betekent op weg naar succes, is het een verbintenis van dusdanige omvang en duur dat de zekerheid die je denkt te kopen (een dak boven je hoofd) eigenlijk een blok aan je been is. Een loodzwaar blok dat je bindt aan een fysieke locatie op deze prachtige wereld. Je betaalt ook nog eens een hele hoop rente voor een investering die in deze tijd mogelijk nog onzekerder is dan een euro in de gokautomaat. De enige zekerheid die je hier koopt (!) is de zekerheid dat je voor de komende twintig tot vijftig jaar heel veel geld uit gaat geven aan een loodzwaar blok aan je been (of om je nek) terwijl niet weet of je er echt gelukkig van wordt en het niet echt nodig hebt. Geld dat je ook kunt besteden aan die ene droom die al zo lang kriebelt in je onderbuik.

Een goed pensioen
Ok. wellicht ben je met me eens dat een vast contract en een koophuis niet de zekerheid bieden die je dacht. Maar een goed pensioen biedt dat toch zeker wel? Welke zekerheid biedt een pensioen? Toch niet meer dan dat je straks als je oud en grijs bent (geen energie meer hebt, minder goed hoort, ziet en ruikt) je geld hebt om te gaan leven en eindelijk te gaan doen waar je al die tijd al van droomde? Is dat jouw idee van een goed pensioen? Behalve dat je tegen de de tijd dat je met pensioen gaat de mooiste jaren van je leven achter je hebt gelaten vinden wij dat een pensioen je lui maakt. Ons pensioensysteem slaat vakkundig alle creativiteit en overwinningsmentaliteit uit ons. Leven is overleven. Misschien niet meer zo drastisch als vroeger maar door een leven lang te werken voor financiële zekerheid aan het einde van de rit doen we werk dat we niet leuk vinden, we hebben we geen tijd meer voor de belangrijke dingen in het leven zoals familie, sport, reizen, etc en we gooien een leven weg dat zoveel beter geleefd had kunnen worden. De enige zekerheid die pensioen je dus biedt is de zekerheid dat je in een afwachtende rol zit en opgesloten in een systeem.

Voor ons betekent zekerheid iets heel anders. Door bovenstaande zaken los te laten creëer je een vorm van onzekerheid voor jezelf die bevrijdend werkt en je direct meer zekerheid geeft dan je ooit gedacht had. Dit is wel een andere vorm van zekerheid: de zekerheid dat wat het leven je ook geeft, jij er klaar voor bent. Of je nou werkt van over de hele wereld of je een nieuw bedrijf bouwt om jouw passie, deze vorm van zekerheid is er een die energie geeft en naar meer smaakt!

Dus wat is zekerheid? Zekerheid is iedere dag je eigen beslissingen mogen nemen: Waar werk ik vandaag aan? Met wie werk ik vandaag? Wat wil ik vandaag leren? Hoe lang werk ik? Waar werk ik? Enzovoorts. Er gaat niks boven de zekerheid dat jij verantwoordelijk bent voor jouw beslissingen, jouw werk en jouw leven. En wij helpen je graag om dit gevoel te vinden en nooit meer te verliezen! Kijk eens bij de trainingen of er iets tussen zit dat je aanspreekt want in iedere training gaan we aan de slag met dit thema±

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Steven Zwerink
szwerink@gmail.com

Steven heeft nog nooit full-time gewerkt en is ook niet van plan dat ooit te gaan doen. Hij gelooft dat ademhaling, en neusademhaling in het bijzonder, de start is van een leven waarin je leeft en werkt op jouw voorwaarden.