Business Bootcamp Training - Digital Nomad Edition - Mexico Augustus 2013

Wat maakt passie zo belangrijk?

Ken je dat gevoel wanneer je ‘s avonds een boek aan het lezen bent en je kunt maar niet stoppen? Je gaat er helemaal in op terwijl je eigenlijk moet gaan slapen omdat je morgen weer vroeg moet werken. Het liefste zou je de hele nacht doorlezen. Je hebt je slaap niet nodig. Wakker blijven is makkelijk omdat het boek je helemaal te pakken heeft. Een heerlijk gevoel dat je niet kwijt wilt raken. Zo zou je je het liefste altijd voelen, toch? En het allerliefste zou je werk doen dat je hetzelfde gevoel geeft als het boek. Je bent dan niet meer aan het werk maar je doet wat je het allerliefste zou doen. Toch hebben veel mensen een baan die hen niet dat gevoel geeft. Waarom eigenlijk?

In deze wereld kun je kiezen uit duizenden verschillende banen en beroepen. Het is zoals je leraar op de basisschool al zei: ‘je kunt alles worden’. Alles. Hoe fantastisch is dat? We hebben een wereld gecreëerd waarin je alles kunt worden wat je wilt. Je kunt alles studeren of leren met behulp van het internet. Je kunt morgen beginnen met de zekerheid dat je van je dromen je baan kunt maken. Van astronaut tot leeuwentemmer. En je kunt alles doen zoals jij het wilt, van werken vanuit het buitenland tot al hardlopend zwerfafval opruimen.

Alles kunnen worden kan tegelijkertijd heel verlammend werken. Het is alsof je voor een rek staat met honderd spijkerbroeken en de kans dat je met de verkeerde spijkerbroek naar huis gaat lijkt veel groter dan de kans dat je de juiste kiest. Zo voelt het voor veel mensen ook bij het kiezen van het werk dat ze willen doen. Doordat het aanbod zo overweldigend is, kiezen we vaak de invulling van ons werkende leven zoals we een spijkerbroek zouden kiezen: welke past bij mij? Welke is niet te opvallend? Past deze bij mijn vrienden? Geeft hij niet teveel van mijzelf bloot?

Doordat veel mensen hun baan rationeel kiezen zoals een spijkerbroek, doen ze werk dat rationeel misschien goed bij ze past (ik heb er voor gestudeerd, het verdient goed, ik mag soms doen wat ik echt leuk vind) maar het is niet hun droombaan. Om je droombaan te kunnen kiezen moet je weten waar je echt passie voor hebt. Wat laat je hart sneller slaan? Wat zou je doen als geld er niet toe zou doen? Als het niet uit zou maken wat je vrienden van je baan zouden vinden, of je ouders, wat voor werk zou je dan kiezen?

Je moet ook durven kiezen. Vaak betekent het kiezen van je droombaan dat je andere dingen ervoor moet laten. Soms zul je minder verdienen. Soms moet je verhuizen naar een andere plek. Soms moet je breken met patronen die er van kinds af aan zijn ingehamerd. Dit zijn keuzes die heel lastig zijn om rationeel te beredeneren. Om deze vragen te beantwoorden moet je naar binnen kijken. Naar je hart luisteren. Je dromen volgen. En dit maakt passie zo belangrijk!!

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Steven Zwerink
szwerink@gmail.com

Steven heeft nog nooit full-time gewerkt en is ook niet van plan dat ooit te gaan doen. Hij gelooft dat ademhaling, en neusademhaling in het bijzonder, de start is van een leven waarin je leeft en werkt op jouw voorwaarden.