“We kunnen niet zonder jou…. maar we gaan het wel proberen”

Jarenlang geef je alles voor het bedrijf waar je voor werkt. Je rijdt stad en land af, bent best vaak van huis en files zijn je niet onbekend. Ook regelmatig laat thuis. Je ziet je eventuele partner en kinderen niet zoveel als je misschien zou willen. Als mensen je vragen wat je doet dan is je antwoord steevast gekoppeld aan je carrièrepad: “ik werk bij ….. en ik doe dit en dit“. Ook ’s avonds en in het weekend ben je bezig met het bedrijf, jouw kansen voor volgend jaar en het halen van je targets. Je ligt goed bij je baas. Je collega’s zijn tevreden over je en je projecten gaan als een speer. Geen vuiltje aan de lucht, toch?

En dan ineens komt daar het bericht: Het bedrijf bevind zich in steeds zwaarder weer. Dat wist je wel maar je had gedacht dat de reorganisatie wel aan jou voorbij zou gaan. Er wordt van strategie veranderd of er wordt simpelweg meer geautomatiseerd. Je bent heel waardevol geweest in de afgelopen jaren en ze kunnen zich eigenlijk geen toekomst voorstellen zonder jou, maar toch gaan ze het proberen. Na het doorslaggevende gesprek met HR, zit je weer achter je computer in je kantoor. Ze gaan afscheid van me nemen.. En nu? Wat moet ik nu?

Ineens is hetgeen je zo hard voor hebt gewerkt, weg. Je begint je dingen af te vragen als: ‘hoe belangrijk was het eigenlijk allemaal, mijn werk hier?‘ en ‘wat moet ik nu in hemelsnaam gaan doen?‘ Je leven staat even op zijn kop. Je bent boos. Teleurgesteld. En dat is nog veel erger. Denk maar aan vroeger. Dat je moeder zei: ‘ik ben niet boos, ik ben teleurgesteld‘.  En zo voel jij je nu. Onrecht aangedaan. ‘Wat denken ze wel niet? Dat het hier net zo blijft draaien als ik er straks niet meer ben? Wacht maar! Jullie zullen het nog wel zien. Als ik er niet ben, komt er geen fluit van al die winsttargets terecht. Dat hele team draait niet!‘ Enzovoort. Als je eerste boosheid is gezakt, voel je misschien een soort verlamming. Je had het zelf willen beslissen. Dat je iets anders ging doen. Je wilde vanuit kracht zelf afscheid nemen van deze baan, die toch eigenlijk helemaal niet zo goed bij je paste. Waarin je bepaald niet het beste in jezelf naar boven haalde. Een baan die leidde tot dagen die wel heel ver aflagen van je ideaal. Maar goed, het bedrijf was je net een stap voor. Het is niet anders. Er is wat er is.

Je weet niet zo goed wat je nu gaat doen. Ja, naar huis, maar daarna. Met je carrière. Je volgende stap. Wat je wel weet is dat je eigenlijk niet persé nog een keer zo’n baan wilt bij zo’n organisatie. Je bent klaar met geleefd worden. Met een werkgever die jouw volgende stap bepaalt. Die in ruil voor een maandelijkse betaling bepaalt waar je dagelijks je tijd aan besteedt en hoe je dagen eruit zien. Soms dwalen je gedachten weleens af naar hoe het zou zijn als je voor jezelf begint. Gauw druk je die gedachte weer weg, want je zou de zoveelste zijn. De zoveelste ‘loser‘ die het niet redt in het bedrijfsleven. Wiens carrière ‘mislukt‘ en die het dan maar zelf gaat proberen. Wat zou je moeten gaan doen dan? Je hebt rekeningen te betalen, misschien wel een gezin te onderhouden. Dat gaat toch niet gebeuren, houd je jezelf voor. ‘Als ik straks thuis ben, ga ik onder een dekentje op de bank liggen, stik er allemaal maar in!‘ Dat denk je dan. Dit is de zwartkijk-fase. Je kan alleen maar negatief denken en je schiet alles af wat er in je gedachten komt. Het is onderdeel van een normaal proces en deze fase gaat ook weer voorbij.

Voor je gevoel ben je nog láng niet klaar om te ondernemen en toch laat het idee van vrijheid dat het ondernemerschap biedt, je niet meer los. Zelf je tijd indelen. Zelf bepalen waar je aan werkt en belangrijker nog, voor wie je werkt. Als je ’s ochtends opstaat, zin hebben in de dag. Écht zin. Dat je niet kunt wachten om te mogen beginnen. Je zult moeten leren omgaan met de onzekerheid van een variabel inkomen. Niet weten waar je inkomen de volgende maand vandaan gaat komen. En dat het hard werken gaat worden, ja dat weet je ook wel. Maar dan is het in ieder geval hard werken voor jezelf en niet meer voor één of andere organisatie. Iedere minuut die je in je bedrijf stopt, betaalt zich dan direct of indirect terug. Hoe harder jij eraan trekt, hoe groter de kans is dat je er een leuke boterham mee kunt verdienen. Je inkomen staat niet bij voorbaat al vast. Dus misschien lukt het zelfs wel minder te gaan werken. Of in ieder geval slimmer en meer op jouw voorwaarden. Probleem is dat je nog niet weet wat je dan wil gaan doen als ondernemer.. En in dat gedachten rondje loop je al een paar weken rond.

En daar komt Wonderlijk Werken om de hoek! Ben je nu helemaal tot hier gekomen met lezen? En zit je bij iedere alinea te knikken? Misschien is het dan wel tijd om te gaan onderzoeken of je kunt gaan ondernemen. Onderzoeken waar jouw hart sneller van gaat slaan. Welk cadeau er eigenlijk in jou schuilt om te gaan geven aan de wereld? En hoe je de omstandigheden kunt creëren om dat cadeau daadwerkelijk te gaan geven en er een nette boterham mee kunt verdienen. Bedenk ook dat je werkgever je ongetwijfeld wil helpen om een plek te vinden op de arbeidsmarkt. Of dat nu is in een baan of als ondernemer, werkgevers staan hier over het algemeen welwillend tegenover. Wij fungeren graag als je klankbord en denken met je mee hoe je dit aan moet pakken. We hebben een gaaf outplacement traject: eigen bedrijf na ontslag in elkaar gestoken dat je kunt voorleggen aan je werkgever in je vaststellingsovereenkomst. In dat traject neem je zes tot negen maanden de tijd om samen met ons uit te vogelen met welk idee je gaat ondernemen, hoe dat past bij wat je te geven hebt aan de wereld, bij je talenten en skills die nu al in je rugzak zitten, bij jouw als mens. Iets waar je ’s ochtends voor uit je bed springt met zin in de dag. En waar je ook nog geld mee kunt verdienen. Neem gerust een kijkje en weet dat leven en werken op jouw eigen voorwaarden begint met voor jezelf kiezen. Echt voor jezelf kiezen. En misschien is dit wel de afslag naar een nieuw pad.

 

 

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Steven Zwerink
szwerink@gmail.com

Steven heeft nog nooit full-time gewerkt en is ook niet van plan dat ooit te gaan doen. Hij gelooft dat ademhaling, en neusademhaling in het bijzonder, de start is van een leven waarin je leeft en werkt op jouw voorwaarden.