WordPress Training | Wonderlijk Werken

WordPress: hoe leer je dat?

Wij, Diana en Steven, reizen en ondernemen tegelijk. Vaak als we vertellen dat we geld verdienen door onderweg websites bouwen, stellen medereizigers ons de bekende vraag: ‘hoe hebben jullie dat geleerd?‘ en ‘jullie hebben er zeker voor gestudeerd he?‘ Door te experimenteren en te ontdekken, door veel fouten te maken en soms frustrerende avonden achter de computer door te brengen en het gewoon niet voor elkaar te krijgen, leerden we websites bouwen. 

Voordat we vertrokken naar Mexico in 2011 kon geen van ons beiden programmeren. Ervoor geleerd hadden we zeker niet. Wij beiden hebben een achtergrond in Economie/ Marketing. Diana studeerde International Business & Languages aan de Hogeschool Rotterdam, daarna gevolgd door een Master Marketing aan de VU Amsterdam. Steven studeerde Commerciële Economie aan de Saxion Hogeschool in Enschede gevolgd door een Master Marketing aan de Universiteit van Tilburg. We hadden na onze opleiding, eigenlijk sinds 2007 ongeveer, wel affiniteit met het internet. In marketing-land werd het internet een steeds belangrijker kanaal om het gesprek aan te gaan met je klanten. We wisten daar allebei wel wat van. Maar een website bouwen? Dat hadden we nog nooit gedaan.

In de zomer van 2010 hadden we een idee voor een nieuw bedrijf. Samen met een bevriende fysiotherapeut leek het ons cool om het gebruik van digitale middelen in de fysiotherapie praktijk te introduceren ter ondersteuning van de diagnostiek en therapeutische trajecten. Oe dat klinkt goed! Voor dat idee hadden we een website nodig: die fysiotherapeuten moeten ons wel kunnen vinden! Steven en ik besloten ons een weekend lang op te sluiten en te proberen een website te bouwen in die tijd. Doel? Kijken of we dat konden samen en of het leuk was om te doen.

We kozen voor het CMS WordPress. Dat leek ons handig want er was een grote online community van mensen op fora die ondersteuning boden als je een website met WordPress wilde bouwen. Je stelde op internet een vraag als je een probleem had, en er kwam een antwoord! Ook bestonden veel mooie designs die je kon kopen en kon opbouwen om er zo je eigen sausje over te gooien. We leerden met hulp van Google en een bevriende programmeur WordPress te installeren op ons eigen domein. Met hulp van een cool boek over interactie ontwerp voor het web en nog veel meer zoeken op Google, tackelden we telkens weer een nieuw probleem dat op ons pad kwam tijdens het bouwen. Vragen als: wat willen we dat iemand DOET op onze website? Wat is de primaire actie van de bezoeker waar we hem/haar heen willen leiden? Hoeveel mensen klikken daar dan daadwerkelijk op? Hoe communiceren we (visueel) wat we aanbieden? Hoe upload je eigenlijk een slider? Hoe groot moet dat plaatje dan zijn? Wat is het verschil tussen dimensie, pixels en kb’s? Wat is een footer en wat moet erin? Hoeveel pagina’s heeft een website eigenlijk? Welke info moet er wel en niet op? Hoe zorgen we dat de website ook op mobiele apparaten goed opent? Enzovoort, enzovoort, enzovoort..

Na een weekend opgesloten in ons kleine appartement aan de Van der Hoopstraat in Amsterdam, konden we elkaar op zondagavond een high-five geven. Het was gelukt! De site stond! Uiteraard nog niet af, maar goed genoeg om live te gaan. Er was tijdens dat weekend ook al een scheiding in taken ontstaan, eigenlijk vanzelf. Steven pakte het technische stuk van het domein, het installeren, de plugins, email accounts configureren, Google Analytics installeren, maar ook het grafische stuk met Photoshop: foto’s kiezen, verkleinen, optimaliseren voor het web. Uploaden op de site, sliders maken, headers maken, fotogalerijen maken. Diana deed het interactie ontwerp en de conversie: het bedenken wat bezoekers moeten gaan doen op de site, dat meetbaar maken met Google Site Goals. Diana vond het leuk om te schrijven voor het web en teksten en pagina’s te optimaliseren voor zoekmachine resultaten. Het belangrijkste? We vonden het leuk om te doen!

Maareh… Zouden we dit ook kunnen verkopen aan een klant? De eerste uitdaging was geboren! We gingen het aan en haalden de maand erna allebei een opdracht binnen om een website te bouwen voor een klant. We hielpen elkaar met het design, de opbouw, de teksten, de foto’s, bedenk het maar. Ondertussen lazen we alles wat los en vast zat over WordPress. Volgden online cursussen op Lynda.com, en realiseerden we ons dat dit een hele gave vaardigheid was om te hebben. Bovendien zouden we overal vandaan kunnen werken, als er maar internet was.

In dezelfde zomer van 2010, op een kleedje in het Westerpark, ontstond het idee om websites te bouwen voor Nederlandse en Mexicaanse klanten tijdens onze voorgenomen reis. Het leek ons tijd voor het volgende experiment! Digital Nomadz was geboren :-).

In de zomer van 2012, zes maanden na ons vertrek uit Nederland, hadden we onze eerste Mexicaanse website klant! Deze huurde ons in voor een website in het Spaans en het Engels mét online reserveringsmodule! We ruilden drie maanden verblijf en all-in eten en drinken in het hotel voor ons werk. We bluften ons erdoorheen en zetten een gave website neer, die nog steeds online is en dienst deed als ons visite kaartje voor nieuwe Mexicaanse klanten. In 2014 richtten we voor het vertellen van online verhalen met hulp van websites, presentaties en video een apart bedrijf op genaamd Fervente Vertellers. Inmiddels is het 2015 en hebben we ruim 35 WordPress websites gebouwd terwijl we reizen.

Digital Nomad Series
De kennis van 5 jaar WordPress hebben we in een intensieve tweedaagse training gestopt. Vanaf maart 2016 bieden wij de Digital Nomad Series aan, een vijftal trainingen voor levensgenieters en avonturiers die de stap willen maken naar een digitale nomaden leven. Onderdeel van deze serie is de tweedaagse training WordPress Builder, waarin je in twee dagen je eigen (reis) website bouwt. Natuurlijk ben je na dat weekend geen volleerd WordPress ontwikkelaar, maar je zult zeker de basis begrepen hebben en een eerste aanzet kunnen maken om zelf een (eenvoudige) WordPress websites te bouwen. Lijkt het je wat om kennis te maken met WordPress, verder te bouwen aan je huidige WordPress website of je bestaande kennis te verdiepen? Schrijf je dan in voor de eerstvolgende training.

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Diana Vermeij
diana.vermeij@gmail.com

Diana realiseerde zich tijdens haar corporate baan dat ze wel heel veel tijd en energie inruilde voor (veel) geld en dat dat haar niet echt gelukkiger maakte. Ze nam ontslag en begon voor zichzelf. Samen met Steven vertrok ze in 2011 uit Nederland en ze werkt nu vanuit Centraal Amerika als lifestyle coach en website ontwikkelaar.