Gastblog: Zeg… In welke bus doe jij het eigenlijk?

Op donderdag 22 juni hebben we geborreld met allemaal mooie mensen in Nijmegen. Een van de gasten was blogster Inge Rosenbaum. Zij schreef onderstaan verslag over deze avond:) Dankjewel Inge!

Echt geluk begint bij leven en werken op jouw voorwaarden

Het is een broeierige donderdagmiddag in juni. Ik ben met de trein – want een eigen auto heb ik na mijn jarenlange ont-spullen niet meer – onderweg naar Nijmegen. Eenzelfde reis die ik precies een jaar geleden ook maakte met hetzelfde doel: de Wonderlijk Werken netwerkborrel.

Steven en Diana zijn trendsetters op het gebied van een digital nomad-lifestyle. Zij noemen het Wonderlijk Werken waarbij het gaat om leven en werken op je eigen voorwaarden. Maar wat zijn jouw voorwaarden? Wel eens over nagedacht?

Life happens outside your comfort zone

Heb je er om te beginnen wel eens bij stilgestaan wat je spuugzat bent? Wat je écht niet meer wil? Wat écht niet meer goed voelt? Heb je jezelf deze vraag wel eens gesteld? In de spiegel gekeken en je hardop afgevraagd: ben ik eigenlijk wel gelukkig met mijn werk en mijn leven?

Het antwoord is vaak niet klinkklaar, maar Steven en Diana zijn erin gespecialiseerd te ontdekken wat écht goed voelt. Zelf hebben zij in 2012 de stap gemaakt vanuit een corporate carrière naar een onzekere maar avontuurlijke reis. Een reis waarbij ze met meer regelmaat dan uitzondering buiten hun comfortzone stappen met het uiteindelijke doel een leven vorm te geven waar ze ultiem gelukkig mee zijn.

“We zitten echt niet de hele dag confetti te gooien van geluk”, laat Steven duidelijk weten. Maar wie dit koppel de afgelopen jaren heeft gevolgd, ziet hoe rete-inspirerend het is hoe zij hun passie leven. Zij hebben het lef om een leven te leiden op hun eigen voorwaarden.

Je ideale dag als kompas

Het allermooiste is dat jij dat zelf ook kunt, want jij – en niemand anders – staat aan het roer van je eigen leven. Het begint met helder krijgen wat jouw voorwaarden zijn. Het kompas dat je hierbij kunt gebruiken is je ideale dag. Hoe wil jij je tijd indelen, welke elementen komen daarin terug? Wil je elke dag twee uur lang in de file staan om op kantoor aan te komen, daar van 9-5 nutteloos werk te zitten doen (ik spreek uit ervaring) om daarna weer netjes achterin de file aan te sluiten?

Als dat is wat je wil, heb ik je vast niet gezien op deze borrel.

Wie heb ik hier wel ontmoet? Een inspirerende meute mensen die op hun eigen voorwaarden leven en werken. Of dat in ieder geval graag willen. Dat begint met het stellen van de vraag: Wat wil ik met mijn leven? Hoe ziet mijn ideale dag eruit? En wat als ik eens gewoon ging proberen om die ideale dag vorm te geven?

Denken in mogelijkheden geeft energie

Als je bij voorbaat al gelooft dat een wonderlijke levensstijl niet voor jou is weggelegd, dan heb je waarschijnlijk gelijk. Maar als jij in een wonderlijk leven gelooft en jezelf de vraag stelt “wat zou het gaaf zijn als ik geld kon verdienen met …?” dan verandert de hele energie. Je denkt in mogelijkheden in plaats van beperkingen en zo creëer je ruimte om te doen waar je goed in bent en te ontwikkelen wat je interessant vindt. Je bepaalt zelf waar je aan werkt, voor wie en waarvandaan. En zo kan een Wonderlijk Leven ineens binnen handbereik liggen.

Natuurlijk wil dat niet zeggen dat alles meteen op z’n plek valt en dat hoeft ook niet. Het leven is een puzzel en aan het oplossen ervan kun je enorm veel plezier beleven. Als je je geroepen voelt een leven te leiden op jouw voorwaarden, dan is het belangrijk dat je jouw skills en talenten ontdekt. Er is altijd wel een manier te vinden om daar geld mee te verdienen.

Van het Rotterdamse stadsleven naar de Australische outback

Ook de Rotterdamse Cat & Ruben willen zoveel mogelijk hun ideale dag leven. Voor hen bestaat een ideale dag uit ingrediënten als een strand om te surfen, veel ruimte, met z’n vieren samen zijn én mooi weer. Zij lieten zich online coachen door Steven en Diana en zo kwamen hun plannen voor een nieuwe levensstijl in een stroomversnelling. Zij hebben – mét twee wonderlijke dochters – het bruisende Rotterdam verlaten en zijn in Australië hun ideale leven vorm gaan geven.

Geen idee

Toen ze een aantal jaren geleden naar Australië vertrokken hadden ze geen baan, geen school voor de kinderen en geen spullen meer. Kortom: ze hadden geen idee. Ze kwamen terecht in Melbourne en bouwden daar een nieuw leven op. Tot ze erachter kwamen dat ze eigenlijk hetzelfde kunstje aan het doen waren als in Nederland en dat was niet hoe ze hun ideale dag voor ogen hadden. Ze besloten hun huis weg te doen en hebben een caravan gekocht waarmee ze door Australië reizen. Dát is pas een locatie-onafhankelijke levensstijl.

On the road geld verdienen

Ruben werkt als reizende tatoeëerder en Cat heeft tijdens de reis een nieuwe passie ontdekt. De kinderen kregen huidproblemen en hiervoor zocht ze een oplossing. Met behulp van Google en YouTube heeft ze zelf een all natural, vegan crème ontwikkeld die uitstekend werkt tegen de eczeem. Mooi bijkomend voordeel is dat deze crème ook werkt voor aftercare bij tatoeages. Een onderneming is geboren.

Cat is het levende voorbeeld dat je van te voren niet alles al uitgedacht hoeft te hebben. Zij is zelf nog bezig met het ontdekken van haar talenten en passie: “Je wordt creatief als je in het nauw wordt gedreven en je moet geld gaan verdienen. Dan ga je vanzelf wel experimenteren.”

Een wonderlijke lifestyle begint met de eerste stap

Ook de eerste Wonderlijke Werker, Nando, is op de borrel aanwezig. Hij was in 2013 de allereerste die bij Steven en Diana in Mexico de training volgde. Hij wilde graag leren hoe hij zijn Nederlandse hardwarebedrijf op afstand zou kunnen runnen. Nu wisselt hij een aantal maanden reizen en werken af met een aantal maanden Nederland. Stap voor stap geeft hij vorm aan een locatie- onafhankelijke lifestyle. En dat smaakt naar meer.

Zijn volgende wonderlijke plan is om een bus te kopen, op te knappen en hiermee op pad te gaan. En dat is dan ook meteen de reden dat hij met de legendarische openingszin “Zeg, welke bus heb jij eigenlijk?” in contact komt met Mariette.

Als midlife nomad onderweg in een Mercedes bus

Mariette heeft al een aantal jaren geproefd van het nomadisch bestaan. Terwijl ze rondreisde in haar Mercedes bus bleef ze trainingen geven binnen corporate ondernemingen en banken. Na het volgen van de Digital Nomads training besluit ze het roer om te gooien en krijgt haar onderneming Midlife Nomads vorm.

Ze leeft nog steeds een nomadisch bestaan, maar geeft nu trainingen aan jonge mensen en midlifers die buiten de gebaande paden willen leven.

De sprong in het diepe

Ook ikzelf ben druk bezig met het opbouwen van een nomadisch bestaan. Waar ik de afgelopen vier jaar op reis ben geweest zonder te werken – ik had een flinke spaarpot opgebouwd tijdens mijn werk als consultant in het bedrijfsleven – waag ik in september de sprong in het diepe. Geen spaargeld, geen plan en geen idee. Maar wél een eigen creative studio in copywriting, content creation en (web)design. Én een ticket voor de Nomad Cruise van Gran Canaria naar Panama.

Soms moet je die sprong in het diepe gewoon wagen. Ik heb in ieder geval zelf de afgelopen jaren gemerkt dat wanneer ik mijn hart volg, het eigenlijk niet fout kan gaan. Ook de Wonderlijke Werkers die ik op de borrel heb ontmoet laten zien dat het mogelijk is om je ideale leven zelf vorm te geven. Je moet alleen wel durven.

Waar krijg jij energie van?

Dus als jij niet gelukkig bent met je huidige werk of leven of als het kriebelt om ook avontuur te gaan, ga dan eens voor jezelf na hoe jouw ideale dag eruit ziet. Ga ontdekken wat je belangrijk vindt, wat bij je past en hoe jij geld denkt te kunnen verdienen met je skills en talenten. En – misschien wel het allerbelangrijkst: ontdek waar jij energie van krijgt. Want als je weet waar je energie van krijgt en hoe je daar ook nog eens geld mee kunt verdienen, zou je zo maar eens een Wonderlijk Leven kunnen gaan vormgeven.

Go for it!

Natuurlijk is een Wonderlijk Leven is niet alleen maar rooskleurig. Het komt je niet allemaal aanwaaien en het is alles behalve comfortable. Ook kun je niet van te voren zien waar je uit komt. Dat kan niemand. Je kunt je toekomst nog zo strak plannen, “life is what happens to you when you’ve made other plans”. Dat laten Steven en Diana, alle wonderlijke werkers en alle moedige vrije geesten die op deze avond samen zijn gekomen om te ontdekken op welke manier zij op hun eigen voorwaarden kunnen leven, zien.

Maar kies je voor een Wonderlijk Leven dan kies je wel voor je eigen weg, je bent vrij en je leeft! Als dit je roeping is, als dit is wat jou gelukkig maakt: Go for it. Wacht niet tot je precies weet wat je wilt doen of dat alles tot in de puntjes geregeld is. Maak de stap nu en zolang je je hart volgt, vallen dingen wel op hun plek.

Inge Rosenbaum
Mana Creative Studio & Give Me Wings

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Steven Zwerink
szwerink@gmail.com

Steven heeft nog nooit full-time gewerkt en is ook niet van plan dat ooit te gaan doen. Hij gelooft dat ademhaling, en neusademhaling in het bijzonder, de start is van een leven waarin je leeft en werkt op jouw voorwaarden.