Zo is het (echt) om samen op reis te gaan

Dit blog is geschreven door Wonderlijk Werker Sofie. Samen met haar vriend Bas reizen ze al negen maanden door Europa. Sofie en Bas hebben bij ons de online training Reizen & Ondernemen gevolgd. Nu schrijft ze over hoe het (echt) is om samen op te reis te gaan.

Baan opgezegd, op avontuur. Een bekend verhaal dat je op deze site veel tegenkomt. Zo ook wij: sinds begin 2016 reizen wij als digital nomads door Europa. Bas werkt als freelance video producer (hij produceert, filmt, animeert, edit) en ik schrijf als freelance tekstschrijver voor magazines, blogs, bedrijven en reclamebureaus.

In dit blog vertel ik je niet waarom we op reis zijn gegaan (wil je dat toch weten, lees het hier) of hoe we ons geld verdienen (wil je dat toch weten, lees het hier). Wel ga ik in op een ander aspect van ons digitale nomaden leven. Ik vertel je graag in drie realistische punten hoe het is om als rondreizend koppel 24/7 samen te zijn én samen te werken.

1. Ruzieteller
Laten maar meteen eerlijk zijn: als je als stel werkelijk alles samen doet op reis, kijk je elkaar niet alleen maar romantisch in de ogen aan. Net als thuis in Nederland erger ik me aan het feit dat hij het badkamerlicht niet uit doet. Soms ben je moe, mis je je vriendinnen, pieker je en reageer je dat af op de enige persoon die op dat moment in de buurt is. Juist, elkaar. En is dat erg? Nee, natuurlijk niet. Wij maken er maar een grap van en houden op onze website – naast het aantal dagen dat we op reis zijn en de kilometers die we afleggen – onze ruzies bij. En dat terwijl wij in Nederland nooit ruzie hadden (echt waar!). De teller staat inmiddels op vijf; geen slechte score na negen maanden op reis, toch?

Tip: Accepteer dat je het niet altijd eens bent. Twee personen, twee karakters die soms botsen. So be it. Als je daarna maar weer samen kunt lachen.

2. Samenwerken
Dan het samenwerken. Ik ben van de tekst, Bas van de video’s. Dat vult elkaar aan en samen zijn we dus van het content creëren. Soms doen we een project samen en gelukkig zitten wij dan vaak op één lijn. Maar heel belangrijk: wij hebben onze eigen opdrachten. Zo zit Bas dagen in een zelfgemaakt kantoortje te editen, terwijl ik in de woonkamer mijn eigen schrijfwerk doe. Tegenwoordig sluiten we dan samen de werkdag af met een surfsessie. Het is eigenlijk heel fijn om altijd iemand bij je te hebben met wie je kunt overleggen. Wat vind je van dit idee? Wil je deze tekst eens lezen? Is dit een goede fotoselectie? Zullen we deze partij benaderen voor een samenwerking? Welk land gaan we hierna aandoen? Eigenlijk merken we dat we niet alleen op werkgebied dezelfde gedachten hebben, maar eigenlijk over alles dat we tijdens onze reis ondernemen. En wil Bas niet mee naar dat leuke lokale marktje? Dan ga ik lekker alleen. Heb ik geen zin om te surfen? Dan gaat hij wel en kan ik mooi even een slechte serie kijken op de bank.

Tip: Doe dingen voor jezelf, op werkgebied en daarbuiten. Je hoeft écht niet alles hand in hand te doen. Geef elkaar de ruimte om dingen te doen die je zelf leuk vindt en werk aan je eigen projecten, portfolio en skills. Zo voorkom dat je straks in uniseks outfits op dezelfde fiets door het leven gaat, want dat is toch ieders nachtmerrie?

bas-sofie-2

3. Quality time
Wij combineren samen op avontuur met lokaal werk. Dat wil zeggen dat we skiles geven in Oostenrijk en in Frankrijk de hele zomer content marketing verzorgden voor een surforganisatie. Hierdoor bevonden we ons in het gezelschap van een grote groep collega’s, met wie je na werktijd après-skiet of met ondergaande zon een sunset surfsessie pakt. Dat is het allerleukste van reizen: je ontmoet heel veel like-minded mensen. En als je ergens langere tijd blijft, zoals wij dat het liefst doen, bouw je echt vriendschappen op. Naast het feit dat het bijzonder is om nieuwe mensen te ontmoeten, wordt door zo’n lange tijd werken in een groep quality time samen weer extra fijn.

Tip: Ontdek en ontmoet! De grootste winst van onze reis is het maken van nieuwe vriendschappen. En door veel tijd door te brengen met anderen, wordt de tijd die we met z’n tweetjes zijn extra gezellig.

Nederland-Betuwe-Buurmalsen-149*434 - sofie en bas bij workshop fotografie -© Fotografie George Burggraaff

Samen reizen, samen leven
Ik kan oprecht zeggen dat ik deze bijzondere maanden met niemand anders dan Bas had willen beleven.

Weet ik het even niet meer? Bas weet het wel.

Ben ik even chagrijnig? Bas fleurt me op.

Twijfel ik what to do? Bas geeft advies.

Bump on the road? We lachen er samen om.

Natuurlijk is niet iedere dag de beste, de meest romantische of gezelligste. Maar dat waren de dagen in Nederland ook niet. Dit avontuur maakt dat we elkaar, na drie-en-een-half jaar samenzijn, door en door kennen. De mooie en de minder mooie kanten. Na negen maanden samen reizen, werken, eten, slapen en avonturen beleven, zijn we dolgelukkig met z’n twee – en ik weet zeker dat we dat voor altijd blijven. Want wie samen kan reizen, kan samen de wereld aan.

Wil je de reis van Bas & Sofie van Something Somewhere blijven volgen? Volg ze op Instagram, Facebook en Twitter
of
schrijf je hier in voor hun travel updates.

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Steven Zwerink
szwerink@gmail.com

Steven heeft nog nooit full-time gewerkt en is ook niet van plan dat ooit te gaan doen. Hij gelooft dat ademhaling, en neusademhaling in het bijzonder, de start is van een leven waarin je leeft en werkt op jouw voorwaarden.