Locatie onafhankelijk werken

Ontdek de kunst van locatie onafhankelijk werken

Locatie onafhankelijk werken: zelf bepalen wanneer je werkt en waarvandaan je werkt is iets dat steeds meer bedrijven hun werknemers bieden. Flexibiliteit in de vorm van onderweg je mail en gedeelde bestanden raadplegen of zelfs een dag thuiswerken. Vrijheid krijg je daarnaast als je ervoor kiest als zelfstandig ondernemer te werken en een eigen bedrijf te starten.  In dit artikel een kijk op de lol van locatie onafhankelijk werken.

Hoe start je met locatie onafhankelijk werken als een digitale nomade?
Je kunt jezelf een digitale nomade noemen als je je inkomen kunt verdienen ongeacht de locatie waar je je bevindt. Een digitale nomade reist dus terwijl hij werkt en is vaak zonder vastgestelde duur op reis en dus niet als een “normale” toerist teert op spaargeld of vakantiegeld uit loondienst. Als digitale nomade gebruik je digitale technologieën om je werk te doen en je levensstijl te ondersteunen. In de praktijk betekent dit vaak het gebruik van het internet (al zijn er ook andere methoden, zoals bijvoorbeeld een kinderboek schrijven, taalles geven of je werk ruilen voor onderdak en eten).

Skill ontwikkelen en vermarkten
Een tip bij het ontwikkelen van een levensstijl als digitale nomade is dat je bij aanvang niet te hoog inzet en je op veel geld verdienen richt, maar juist je talenten en skills ontwikkelt. Zo kun je naast je huidige baan in loondienst jezelf ontwikkelen en met dingen experimenteren. Ga eerst voor het bereiken van een minimum inkomen waarmee je jezelf in stand kan houden zonder vaste baan. Werk naast je huidige baan in loondienst aan je (online) projecten, passies en interesses om voor jezelf een minimum inkomen bij elkaar te verdienen. Zodra je dit minimuminkomen hebt bereikt, ga dan zo snel mogelijk over in een fulltime modus als zelfstandig ondernemer. Zo heb je meer tijd om inkomen te genereren, en beter nog, dit dwingt je mentaal om creatief te zijn en te denken als een echte ondernemer. Lees bijvoorbeeld het verhaal over de digitale nomaden levensstijl van Rivka en Jelle die een bedrijf startten als webdesigners en daarnaast in Nieuw Zeeland camper busjes opknappen en verkopen aan reisliefhebbers. Of Janneke, die zich afvroeg wat het betekent als haar hoofd haar hart zou volgen. In haar geval de oceanen over zeilen, een SEO specialisme ontwikkelen en een bedrijf starten op Bali dat bezinningsreizen organiseert.

Houd in gedachten dat het helpt om een inspirerend, ambitieus lange termijn project te hebben, zoals Janneke en haar bezinningsreizen op Bali. Zo heb je een groter doel om je zelf helemaal te verzelfstandigen als locatie onafhankelijke ondernemer en de ultieme vrijheid om te leven zoals jij het voor je ziet: je hebt  een cadeau te geven aan de wereld! Hoe je een goed bedrijfsidee bedenkt dat daaruit voortkomt is een prachtig proces dat introspectie vereist maar wat zeer waardevol is op de lange termijn als ondernemer. Als je eenmaal aan de financiële vrijheid hebt geproefd door de vaardigheid die je hebt te vermarkten, komt deze vraag als vanzelf bovendrijven, weten wij uit ervaring uit ons eigen leven en de mensen die met onze hulp digitale nomade zijn geworden. Allemaal kunnen ze door hun vaardigheid meer in vrijheid leven en voelen daarna de behoefte aan meer vervulling in dat werk.

Wat heb je nodig als digitale nomade?
Er zijn een aantal essentiële zaken die een digitale nomade moet hebben om goed te kunnen functioneren.

Ten eerste is er het internet. Dit is waarschijnlijk de grootste bepalende factor voor waar je werkt en wat je doet. Zonder internet zijn onze capaciteiten op dit moment behoorlijk beperkt, hoewel we soms ook Engelse les geven, workshops op locatie geven of simpelweg met onze handen werken op het land. Desalniettemin blijft internet belangrijk voor een digitale nomade. Hierdoor zul je vaak landen opzoeken waar internet aanwezig is en de kwaliteit van de verbinding op een redelijk niveau ligt. Je wilt tenslotte geen stotterend en haperend gesprek met een nieuwe klant hoeven voeren op een kwakkel verbinding. Het goede nieuws is dat er in 2014 een groot aantal landen en steden op de wereld zijn waar goed internet beschikbaar is – en neemt dit aantal alleen maar toe. Je kunt natuurlijk ook skills ontwikkelen waarmee je in je levensonderhoud voorziet onder dat je internet nodig hebt. Hierover in een volgend blog meer.

Ten tweede zul je apparatuur nodig hebben waarmee je je werk uitvoert. In de meeste gevallen is dit je laptop en bijbehorende zaken. Denk daarbij aan web developers, grafisch designers, tekstschrijvers, journalisten enzovoort. Ben je schrijver dan wil je vast inspiratie halen uit boeken en een tablet meenemen om te lezen, ben je fotograaf dan heb je je camera en lenzen nodig, ben je coach of consultant dan heb je een headset van hoge kwaliteit nodig om gesprekken te voeren met cliënten. Overweeg ook het gebruik van VPN, waarmee je veilig overal het internet kunt gebruiken – en zo data speurneuzen op afstand houdt. Vergeet ook de (online) back-up van je data en foto’s niet!

Ten derde is het hebben van de juiste levensinstelling cruciaal. Iemand die locatie-onafhankelijk werkt, heeft meestal geen collega’s of zakenpartners die je iedere dag op kantoor ziet, zoals iemand in loondienst of een “normale” ondernemer. Daar moet je wel mee kunnen omgaan. Sommige digitale nomaden vinden dit erg bevrijdend anderen missen het juist behoorlijk. Je kunt het ondervangen als je wel een echt sociaal dier bent. Wij doen dit door veelvuldig gebruik te maken van Skype of Facetime en nemen regelmatig deel aan fysieke conferenties, trainingen en Startup Weekends. Daarbij verblijven we twee maanden per jaar in Nederland om ons hart op te halen bij familie, vrienden en mensen met wie we veel samenwerken. En ander punt van een typische levensinstelling bij een digitale nomade is die van een ondernemer. Je moet met onzekerheid en verandering van omstandigheden kunnen omgaan en deze als het ware omarmen. Je zult moeten ervaren hoe het is om te vertrouwen dat er moois op je pad komt, zonder dat te willen plannen of controleren. Zowel bij het reizen als op zakelijk vlakken zul je je toekomst zelf moet bepalen en onverwachte problemen zelf op moeten lossen. De beloning? Je tijd terug. En een vrij leven: zelf weten wanneer je werkt, waaraan en voor wie. Een leven indelen zoals jij het wilt. In ons geval: opstaan met de zon, iedere dag sporten, lang ontbijten, nooit meer een wekker of in de file, geen regen en kou, veel lezen, op het strand wandelen, zoveel mogelijk projecten kiezen waar we ‘hell yeah‘ tegen zeggen. Dát is wat ons betreft de lol van locatie-onafhankelijk werken!

Ja! Dit wil ik ook!
Lijkt het je wat om zelf aan de slag te gaan om een digitale nomade levensstijl voor jezelf te creëren? Kijk dan eens naar ons artikel met vijf tips als je voor jezelf wilt beginnen. Zit ‘m de moeilijkheid voor jou juist in hoe je moet kiezen voor iets anders? Of voel je meer de behoefte aan hulp in de vorm van kennis, netwerk en slimme vragen?

Kijk in het laatste geval dan eens naar ons programma speciaal gericht op (aankomende) digitale nomaden. Meer dan 300 mensen gingen je voor in het programma om te leren om locatie onafhankelijk te leven en te werken, in zes maanden concreet aan de slag met het opbouwen van jouw bestaan als digitale nomade: een goed bedrijfsidee, een eigen online programma waarin je je kennis en expertise deelt, een lanceer campagne, al onze email templates, web templates en onze hele online leeromgeving als template voor je klaar! Je leert ook over het opzetten van een goede administratie, over je digitale kantoor en effectieve werkdagen als digital nomad. Tot slot bereidt je je eerste reisetappe voor als digital nomad. :-)) Kijk maar eens bij onze Nomad Business Academy.

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Diana Vermeij
diana.vermeij@gmail.com

Diana realiseerde zich tijdens haar corporate baan dat ze wel heel veel tijd en energie inruilde voor (veel) geld en dat dat haar niet echt gelukkiger maakte. Ze nam ontslag en begon voor zichzelf. Samen met Steven vertrok ze in 2011 uit Nederland en ze werkt nu vanuit Centraal Amerika als lifestyle coach en website ontwikkelaar.