Zorgverzekering voor digitale nomaden

Een ons veel gestelde digitale nomaden vraag is: ‘ik ga langer dan acht maanden op reis, ik schrijf me uit bij de gemeente en ik mag daardoor de Nederlandse zorgverzekering NIET aanhouden, hoe moet ik me dan verzekeren?’

Een goede vraag! Een standaard reisverzekering is niet van toepassing op mensen die langer dan acht maanden gaan reizen en zich dus (verplicht) moeten uitschrijven bij de gemeente. Waarom niet? Omdat je een adres moet overleggen waar je, op het moment dat je je reisverzekering afsluit, woonachtig bent. En je bent niet meer woonachtig in Nederland, dus dat gaat helaas niet. Gelukkig zijn er een aantal aanbieders die zich speciaal richten op de groep mensen die nomadisch woont en werkt, specifiek op hen die niet woonachtig zijn in Nederland en een groot gedeelte van het jaar reizen. Als je tot die groep behoort, wil je je graag verzekeren voor met name zorg in het buitenland, eventueel voor je reis zelf en je kantoor uitrusting die je bij je draagt. Het zou ook fijn zijn, dat als je even terug bent in Nederland (maximaal vier maanden per jaar, anders moet je je weer inschrijven bij de gemeente), dat je hier in Nederland ook naar het ziekenhuis kunt als er iets gebeurt. Nou dat kan! In deze digitale nomaden post meer over de verzekeringen waar wij zelf ervaring mee hebben.

Allianz Globetrotter
De verzekering van Allianz is een hele goede verzekering en je kunt het zien als een reisverzekering voor mensen die woonachtig zijn in Nederland. De verzekering heeft een maximale looptijd van 24 maanden. In Nederland is de verzekering maximaal 21 dagen geldig als je verblijf in Nederland onderdeel uitmaakt van een buitenlandse reis. Helaas is een voorwaarde van deze verzekering dat je gedurende de looptijd van de verzekering, ingeschreven staat bij een Nederlandse gemeente én daadwerkelijk woonachtig bent in Nederland. Voor digitale nomaden die niet meer ingeschreven staan in een Nederlandse gemeente, is dit helaas geen optie. Lees meer over de voorwaarden van deze verzekering hier.

Goudse Verzekeringen – Special ISIS
Special ISIS heeft een belangrijke voorwaarde die je als digitale nomade in acht moet nemen: op het moment van afsluiten van de verzekering, moet de verzekerde woonachtig zijn in Nederland en dus ingeschreven staan in de basisregistratie personen (BRP). Er staat uitdrukkelijk vermeldt dat de verzekering niet geschikt is voor expatriates of voor emigranten. En ja: als je je uitschrijft uit de Basis Registratie Personen, verkas je naar het Register voor Niet-Ingezetenen en ben je dus geëmigreerd (ook als je acht maanden later weer terugkomt). Lees meer over de Special Isis van Goudse Verzekeringen hier.

Ok, genoeg verzekeringen die niet geschikt zijn voor digitale nomaden, wát dan wel??

OOM Verzekeringen – Wonen in het buitenland
Er is op het moment van schrijven (juni 2019) maar 1 verzekering die wij hebben kunnen ontdekken, die geschikt is voor digitale nomaden. De verzekering Wonen in het Buitenland van OOM Verzekeringen. Deze verzekering is af te sluiten en keert daadwerkelijk uit bij schade wanneer je op het moment van afsluiten of voor de duur van de verzekering niet ingeschreven stond in een Nederlandse gemeente en dus geen recht hebt op de Nederlandse zorgverzekering. Speciaal voor mensen die voor onbepaalde tijd naar het buitenland gaan. Je bent wereldwijd verzekerd, ook als je tussentijds in Nederland bent. Deze verzekering heeft geen maximale looptijd (yay!) en je sluit deze dus af voor onbepaalde tijd. Wat betaal je daar dan ongeveer voor? In ons geval kozen wij voor een reisverzekering zonder dekking voor kostbaarheden en een ‘regular’ ziektekosten verzekering met daarbij een tandartsverzekering tot een jaarlijks bedrag van 350 EUR en een eigen risico van 250 EUR per jaar. Dit kost ons 135,33 EUR per maand. Je kunt deze verzekering online afsluiten. Lees meer over de verzekering hier en de kleine lettertjes (bijzondere voorwaarden) hier.

Wij kozen voor OOM om de simpele reden dat je de verzekering mag afsluiten op je laatst bekende adres (waarop je dus niet meer ingeschreven staat op moment van afsluiten). Alle communicatie gaat vervolgens via email en OOM heeft een goede portal waar je declaraties kunt uploaden vanuit het buitenland. OOM heeft een normaal +31 nummer dat je kunt bellen in nood of voor het melden of afhandelen van een schade (goed bereikbaar dus vanuit het buitenland). Erg prettig! Al met al een zeer goede verzekering voor digitale nomaden die voor onbepaalde tijd naar het buitenland gaan.

Heb jij als digitale nomade ervaringen met een andere verzekering voor reis en zorg die geschikt is als je voor onbepaalde tijd naar het buitenland gaat? Meld het ons in de comments!

ps. voor de mensen die het zich afvragen: wij krijgen niet betaald voor deze post.

 

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Diana Vermeij
diana.vermeij@gmail.com

Diana realiseerde zich tijdens haar corporate baan dat ze wel heel veel tijd en energie inruilde voor (veel) geld en dat dat haar niet echt gelukkiger maakte. Ze nam ontslag en begon voor zichzelf. Samen met Steven vertrok ze in 2011 uit Nederland en ze werkt nu vanuit Centraal Amerika als lifestyle coach en website ontwikkelaar.