Eigen bedrijf starten | Opleiding volgen | Wonderlijk Werken

Opleiding om een eigen bedrijf te starten

“Ik zou wel een eigen bedrijf willen starten, maar waar moet ik beginnen?? Er komt zoveel bij kijken en het lijkt wel of je alles tegelijk moet doen!”

Met één van de klanten uit ons lifestyle design programma, Esther, praat ik over een eigen bedrijf starten en daarin een opleiding volgen. Ze leunt achterover in haar stoel terwijl we op Skype praten over de toekomst, haar toekomst om precies te zijn. “Een eigen bedrijf starten en runnen lijkt me super gaaf. Ik zie door al deze oefeningen ook wel in dat het bij me past en het de vrijheid en flexibiliteit oplevert waar ik al zo lang naar zoek. Maar hoe pak ik dat dan aan? Ik heb niet eens een goed idee waarmee ik kan gaan ondernemen…. En er zijn zoveel dingen waar ik niks van weet: acquisitie van klanten, mezelf verkopen, online marketing, een website maken. Het is bijna té veel.

Ik stel Esther gerust. Over al die dingen zul je inderdaad moeten leren en hard werken dat wordt het ook. Realiseer je dat ondernemen in de kern gaat over maar 1 ding: waarde toevoegen. Iets doen voor iemand die daar waarde in ziet en die daar iets voor over heeft. Al het andere is bijzaak. Ook belangrijk maar niet de essentie. Dat klinkt misschien wat simplistisch maar bedenk je dit: wat als je als ondernemer alles tot in de puntjes hebt geregeld: een insta pagina, facebook pagina met dagelijkse posts, je verwerkt bonnetjes van je zakelijke uitgaven netjes in je administratie, je hebt een goede website, je geeft je potentiële klanten de kans om online een afspraak met je te maken, maaaaaarrrr…. het lukt niet om mensen naar je toe te trekken, je te volgen, of geld te verdienen.

Wat heb je dan? 
Een hobby. Waar je veel tijd in steekt. Maar het is geen onderneming want je verdient er geen cent mee. Laat je dus niet teveel afleiden door de dingen die je allemaal moet doen als ondernemer en richt je op de essentie: waarde toevoegen voor iemand die daar voor wil betalen. Als je dat eenmaal hebt, volgt de rest. Dat is dan een eitje.

Waarde toevoegen
Tijd nemen om na te denken over de waarde die jij kunt leveren: welk probleem kun je helpen oplossen en welke mensen kampen met dat probleem? Hoe belangrijk is het om daar jouw kostbare tijd aan te besteden? Het moet voor jou een belangrijk thema zijn. Het moet aansluiten bij je geloof over de wereld en wat jij belangrijk vindt in het leven. Als je dat je startpunt maakt, zul je zien dat je met overtuiging kunt ondernemen. Dat mensen je gaan volgen, interesse tonen in de content die je maakt en de oplossing die je biedt.

Oplossing voor een probleem
Een eigen bedrijf starten en een opleiding volgen? Bij Wonderlijk Werken hebben we onze kennis over ondernemen uit de laatste tien jaar verzameld in de online training ‘Ondernemer worden‘. Je onderzoekt je kijk op de wereld, denkt na over het cadeau dat je te geven hebt aan jezelf en de wereld. Je maakt daar met onze hulp een zakelijk aanbod van: welk probleem kun je oplossen met je cadeau aan de wereld? Welke mensen hebben dit probleem? En werkt jou oplossing ook voor hen? Hoe bereik je hen? Als dit eenmaal staat, heb je een zogenaamde waarde propositie gemaakt en komt vervolgens je prijs tot stand: hoeveel geld hebben mensen over voor de oplossing die je hen biedt? Daar kom je alleen maar achter door te doen: je oplossing uitproberen met iemand die binnen je doelgroep valt. Eerste feedback verzamelen. Op basis daarvan ga je aanscherpen, verbeteren, je oplossing afstemmen op de behoefte van je klant. Beter passend maken zodat het een echt probleem oplost.

Stap voor stap
Dit is wat ons betreft het startpunt van je eigen bedrijf opzetten. Kijken hoe je waarde toe kunt voegen. Met iets waar jij blij van wordt. En daar vervolgens een aanbod voor bedenken. Dat er daarna ontzettend veel praktische zaken komen kijken bij beginnen met ondernemen, dat is helder. Daar wordt in onze opleiding  aandacht aan besteedt en we laten je zien welke stappen je moet zetten en belangrijker nog: in welke volgorde. Stap voor stap klim je de trap op en krijgt je bedrijf steeds meer vorm. Je ontwikkelt bijvoorbeeld ook een eigen werksysteem, je leert doelen stellen en deze onderverdelen in realistische taken zodat je binnen een aantal maanden een eigen bedrijf hebt staan, mét klanten die willen betalen voor de oplossing die je levert. Je leert hoe je hen bereikt via internet en daarbuiten. En zo gaat de bal als ondernemer rollen.

Samen doen
In het gesprek met Esther wordt ze er helemaal enthousiast van en komt het starten van een eigen bedrijf al weer een stukje dichterbij. Het is erg leuk om samen met ons als mentor en coach je eigen bedrijf op te zetten. Iedere week even te sparren over je voortgang en je bedrijf. Leren van mensen die veel ervaring hebben met ondernemen. Over wat werkt en wat niet. Een stok achter de deur en een raadgever als het even niet loopt. En als je iets verder bent en je bedrijfsidee heeft met deze 1-op-1 mentoring en coaching vorm gekregen, is het erg leuk andere ondernemers te ontmoeten die in hetzelfde proces zitten. Met hen te sparren en een buddy te vinden. Dit zijn allemaal dingen die je in onze opleiding vindt. Ben je op zoek naar zoiets? Neem dan eens een kijkje op de pagina Ondernemer Worden. Doe mee net als Esther, die ook besloot dit programma te volgen, en zet grote stappen op het ondernemerspad! En dat op een leuke, stimulerende manier.

Wil je je eigen bedrijf starten en een opleiding volgen maar eerst kennismaken? Gebruik dan deze link om een (kosteloze) sessie van 30 minuten in te plannen. Vinden we erg leuk en we horen graag van je!

O ja enne, niet zomaar een stock-foto boven dit bericht. We willen echte beelden uit onze eigen trainingen laten zien op onze site, zodat je een idee krijgt van het soort bedrijf dat Wonderlijk Werken is. Boven deze post staat Stephanie. Zij zette na het volgen van ons online programma en een trainingsweekend haar bedrijf op genaamd Step by Steph. Op deze foto zie je haar tijdens het trainingsweekend hard werken aan haar strategie en pitch. Inmiddels volgen maar liefst 20 mensen een coachingstraject bij haar! Hoe vet is dat!

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Diana Vermeij
diana.vermeij@gmail.com

Diana realiseerde zich tijdens haar corporate baan dat ze wel heel veel tijd en energie inruilde voor (veel) geld en dat dat haar niet echt gelukkiger maakte. Ze nam ontslag en begon voor zichzelf. Samen met Steven vertrok ze in 2011 uit Nederland en ze werkt nu vanuit Centraal Amerika als lifestyle coach en website ontwikkelaar.