Waar ben ik goed in?

5 manieren om je talent te ontdekken

Waar ben ik goed in? Wat zijn mijn talenten en hoe komt het dat ik er maar zo weinig kan opnoemen? Dat vroeg ik mezelf af toen ik in 2009 voor mezelf wilde beginnen. Te beginnen met de laatste vraag: hoe komt het dat ik er maar zo weinig kan opnoemen? Lange tijd werkte ik in een baan waar de nadruk lag op het verbeteren van mijn zwaktes, niet op het werken vanuit mijn talent. Nu ik de wereld aan mijn voeten had en zelf mocht en kon bepalen waar ik aan werkte, was de eerste vraag die in me opkwam: waar ben ik eigenlijk goed in?

Ik wil me gaan concentreren op de dingen die ik goed kan. Talent is aangeboren en er is sprake van natuurlijke aanleg: kortom je kreeg het mee bij de geboorte. Het is een gave of er is sprake van aanleg of speciale begaafdheid. Dat is dus anders dan een vaardigheid of kennis. Vaardigheden doe je op door ervaring, kennis verwerf je maar talenten ontwikkel je want die had je al toen je in de wieg lag.

Je bewust worden van je talenten is vaak een belangrijke stap in het bedenken van ideeën om een eigen bedrijf te starten. Ik kwam destijds in mijn eerste poging tot drie dingen waar ik goed in ben. Drie dingen die ik door simpelweg te ‘zijn‘ kan benutten: ik kan goed luisteren, ik ben goed in vreemde talen en ik kan goed schrijven. Daarna was mijn pen een tijdje stil. Waar had ik talent voor? De tweede keer kon ik al wat meer dingen bedenken. Ik ben goed in knutselen, iets met mijn handen maken, iets creëren. Goed, wat nog meer. Ik besloot er voor te gaan zitten en het uit te werken. De volgende vijf manieren om je talent te ontdekken kwamen daaruit voort, en die wil ik graag met jullie delen.

1. Maak een lange lijst van dingen die je leuk vind om te doen en die je in een ‘flow‘ brengen.
Soms ben je met iets bezig waarvan je in een ‘flow‘ raakt. Je kijkt op van je werk en ineens is het half zes. Je bent vergeten te eten en je moet nog boodschappen doen. Dat gevoel. Ga op zoek naar dingen die je doet of vroeger deed als kind waardoor je je zo voelde.

2. Schrijf op waar je vroeger in uitblonk.
Waar was jij vroeger goed in? Waar was je beter in dan je broers of zussen, je klasgenoten of je clubgenootjes? Waar ik vroeger in uitblonk was paardrijden en judo.

3. Waar benaderden mensen je voor?
Denk eens terug aan de momenten dat mensen je benaderden voor iets? Waar vragen ze jou voor? Probeer dit positief te beantwoorden, uiteraard word je ook weleens gevraagd voor de rotklusjes, maar die bedoel ik hier niet. Ik word weleens benaderd voor mijn netwerk, voor het maken van een website, voor feedback geven op een website, of op teksten die iemand schreef. Ik word vaak benaderd door mensen die hun verhaal vertellen, hun droom delen of vragen hoe zij een switch kunnen maken in hun leven.

4. Waar bedank(t)en mensen je voor?
Denk eens terug aan bedankjes die je recentelijk kreeg. Denk terug aan de bedankjes die je écht wat deden. Schrijf die op. Wat deed jij voor die mensen? Welke waarde bezorgde jij ze?

5. Vraag mensen waar ze jou voor zouden inhuren.
Als afsluitend onderdeel van deze oefening, stuur je een email met deze vraag naar drie mensen in je nabije omgeving (exclusief partner en familie). Schrijf zonder te sturen. Vraag simpelweg: Voor welke dingen/activiteiten zou je me inhuren?

Als het goed is heb je nu een redelijk lange lijst aan talenten of kwaliteiten die jij als mens bezit en waar je de wereld een stukje mooier mee kunt maken. Dit zijn de dingen die jou gegeven zijn en waar je de mooiste dingen mee kunt doen! Nu is het tijd om deze talenten te focussen en je aandacht erop te gaan richten. Hoe doe je dat?

Pak een groot vel papier (A1), haal een paar magazines uit de kast en zoek een paar dikke stiften op. Ga er even voor zitten en maak een talenten canvas. Het gaat er niet om je lijst met talenten letterlijk op te plakken met mooie plaatjes. Het gaat erom dat je even de tijd neemt en bedenkt welke talenten cruciaal zijn voor jou om waarde te kunnen bijdragen PLUS welke talenten je verder wilt ontwikkelen. Daarbij zijn de zaken die je opschreef bij ‘flow’ eigenlijk het belangrijkst: begin met deze talenten.

Waar ben ik goed in? Daar ga ik me op richten!
Wie zijn talenten niet kent en wie zijn talenten niet ziet, kan zich niet ontplooien. Wie zijn talenten kent, weet wat zijn sterke kanten zijn en staat steviger in zijn schoenen. Voelt zich krachtiger en sterker, heeft meer zelfvertrouwen en energie. Richten op waar je goed in bent is een stuk leuker, jezelf ontwikkelen gaat een stuk sneller en het levert ook nog eens betere resultaten op.  Ikzelf, Diana, heb deze vijf manieren hierboven ook doorlopen en ervoor gekozen me te gaan richten op de dingen die ik al goed kan. (Na jarenlang moeite te hebben gedaan beter te worden in dingen die ik niet goed kon, met de nodige frustratie en onzekerheid van dien). Met die gedachte in mijn achterhoofd ben in 2009 begonnen met ondernemen als innovatie adviseur in een groot academisch ziekenhuis. De talenten die ik bezat en waar dat idee uit voort is gekomen waren: goed kunnen luisteren, empathisch zijn voor de ervaring van een ander, dingen willen en kunnen verbeteren, goed analytisch vermogen, goed ideeën en concepten kunnen bedenken, goed kunnen navigeren in een patriarchische, politieke omgeving. Het bedrijfsidee ‘innovatie adviseur in de zorg‘ was hartstikke goed, ik haalde er voldoening uit, ik was van waarde voor mezelf en anderen. Het was voor mij een eerste stap op dit dynamische pad van ondernemen. De realisatie dat ik dit niet de rest van mijn leven hoef te doen, geeft rust. Zet die eerste stap maar, daarna gaan er weer nieuwe deuren open die je nu nog niet kunt zien.

Lijkt het je leuk om in een bredere context met deze vragen aan de slag te gaan en wellicht te bekijken of ondernemen bij je past? Kijk dan eens ons online programma Ondernemer Worden. Heb je altijd al locatie onafhankelijk willen werken en voor onbepaalde tijd op reis kunnen gaan? Kijk dan eens naar ons online programma Digital Nomad Worden. Op je eigen tempo aan de slag met online opdrachten en spreken we elkaar online op Skype. Zo zet je concrete stappen naar een anders ingericht leven.

Liever bij ons op locatie deze trainingen volgen? Kijk dan eens naar het online lifestyle design programma Terug naar de Tekentafel met een retreat in de Achterhoek (september 2020) of nog kleinschaliger tijdens de Up Your Game tweedaagse trainingen bij ons op de camping in Haaksbergen.

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Diana Vermeij
diana.vermeij@gmail.com

Diana realiseerde zich tijdens haar corporate baan dat ze wel heel veel tijd en energie inruilde voor (veel) geld en dat dat haar niet echt gelukkiger maakte. Ze nam ontslag en begon voor zichzelf. Samen met Steven vertrok ze in 2011 uit Nederland en ze werkt nu vanuit Centraal Amerika als lifestyle coach en website ontwikkelaar.