Waar ben ik goed in?

5 manieren om je talent te ontdekken

Waar ben ik goed in? Wat zijn mijn talenten en hoe komt het dat ik er maar zo weinig kan opnoemen? Dat vroeg ik mezelf af toen ik in 2009 voor mezelf wilde beginnen. Te beginnen met de laatste vraag: hoe komt het dat ik er maar zo weinig kan opnoemen? Lange tijd werkte ik in een baan waar de nadruk lag op het verbeteren van mijn zwaktes, niet op het werken vanuit mijn talent. Nu ik de wereld aan mijn voeten had en zelf mocht en kon bepalen waar ik aan werkte, was de eerste vraag die in me opkwam: waar ben ik eigenlijk goed in?

Ik wil me gaan concentreren op de dingen die ik goed kan. Talenten zijn activiteiten of kwaliteiten of dingen die je altijd al goed kon en die altijd bij je zullen blijven, ook als je ze een tijdje niet beoefent. Talent is iets dat zich ontwikkelt in gedrag, vaardigheden, kennis en ervaring en bepaald wordt door wat je kunt, wat je wilt en door welke kansen je krijgt en durft te nemen.

Je bewust worden van je talenten is vaak een belangrijke stap in het bedenken van ideeën om een eigen bedrijf te starten. Ik kwam destijds in mijn eerste poging tot drie dingen waar ik goed in ben. Drie dingen die ik door simpelweg te ‘zijn‘ kan benutten: ik kan goed luisteren, ik ben goed in vreemde talen en ik kan goed schrijven. Daarna was mijn pen een tijdje stil. Waar had ik talent voor? De tweede keer kon ik al wat meer dingen bedenken. Ik ben goed in knutselen, iets met mijn handen maken, iets creëren. Goed, wat nog meer. Ik besloot er voor te gaan zitten en het uit te werken. De volgende vijf manieren om je talent te ontdekken kwamen daaruit voort, en die wil ik graag met jullie delen.

1. Maak een lange lijst van dingen die je leuk vind om te doen en die je in een ‘flow‘ brengen.
Soms ben je met iets bezig waarvan je in een ‘flow‘ raakt. Je kijkt op van je werk en ineens is het half zes. Je bent vergeten te eten en je moet nog boodschappen doen. Dat gevoel. Ga op zoek naar dingen die je doet of vroeger deed als kind waardoor je je zo voelde.

2. Schrijf op waar je vroeger in uitblonk.
Waar was jij vroeger goed in? Waar was je beter in dan je broers of zussen, je klasgenoten of je clubgenootjes? Waar ik vroeger in uitblonk was paardrijden en judo.

3. Waar benaderden mensen je voor?
Denk eens terug aan de momenten dat mensen je benaderden voor iets? Waar vragen ze jou voor? Probeer dit positief te beantwoorden, uiteraard word je ook weleens gevraagd voor de rotklusjes, maar die bedoel ik hier niet. Ik word weleens benaderd voor mijn netwerk, voor het maken van een website, voor feedback geven op een website, of op teksten die iemand schreef. Ik word vaak benaderd door mensen die hun verhaal vertellen, hun droom delen of vragen hoe zij een switch kunnen maken in hun leven.

4. Waar bedank(t)en mensen je voor?
Denk eens terug aan bedankjes die je recentelijk kreeg. Denk terug aan de bedankjes die je écht wat deden. Schrijf die op. Wat deed jij voor die mensen? Welke waarde bezorgde jij ze?

5. Vraag mensen waar ze jou voor zouden inhuren.
Als afsluitend onderdeel van deze oefening, stuur je een email met deze vraag naar drie mensen in je nabije omgeving (exclusief partner en familie). Schrijf zonder te sturen. Vraag simpelweg: Voor welke dingen/activiteiten zou je me inhuren?

Als het goed is heb je nu een redelijk lange lijst aan talenten of kwaliteiten die jij als mens bezit en waar je de wereld een stukje mooier mee kunt maken. Dit zijn de dingen die jou gegeven zijn en waar je de mooiste dingen mee kunt doen! Nu is het tijd om deze talenten te focussen en je aandacht erop te gaan richten. Hoe doe je dat?

Pak een groot vel papier (A1), haal een paar magazines uit de kast en zoek een paar dikke stiften op. Ga er even voor zitten en maak een talenten canvas. Het gaat er niet om je lijst met talenten letterlijk op te plakken met mooie plaatjes. Het gaat erom dat je even de tijd neemt en bedenkt welke talenten cruciaal zijn voor jou om waarde te kunnen bijdragen PLUS welke talenten je verder wilt ontwikkelen. Daarbij zijn de zaken die je opschreef bij ‘flow’ eigenlijk het belangrijkst: begin met deze talenten. Dit geeft je belangrijke input voor ideeën om een eigen bedrijf te starten.

Lijkt het je leuk om in een bredere context met deze vragen aan de slag te gaan en wellicht te bekijken of ondernemen bij je past? Kijk dan eens naar de verschillende programma’s en trainingen die we organiseren. Op je eigen tempo aan de slag en zet concrete stappen naar een anders ingericht leven.

Wil je meer tips en trucs voor ondernemers? Schrijf je dan in:) We geven gave boeken- en filmtips en ook nog af en toe een leuke korting op onze trainingen:)

Wij, Diana en Steven, ondernemen al sinds 2009 en hebben samen meer dan vijftien jaar ervaring. We nemen je graag mee in onze ondernemersaanpak (heel efficient) en werkwijze (max. vier uur per dag) en kijk op winst uit onderneming (geen geld maar jouw ideale dag). 

Diana Vermeij
[email protected]

Diana realiseerde zich tijdens haar corporate baan dat ze wel heel veel tijd en energie inruilde voor (veel) geld en dat dat haar niet echt gelukkiger maakte. Ze nam ontslag en begon voor zichzelf. Samen met Steven vertrok ze in 2011 uit Nederland en ze werkt nu vanuit Centraal Amerika als lifestyle coach en website ontwikkelaar.

1 Reactie
  • Je knapste broertje
    Geplaatst op 09:08h, 30 oktober

    Leuk stuk! Binnenkort weer eens facetime!

Wil je onze avonturen blijven volgen?Laat dan even je email achter (we gebruiken geen facebook of instagram)

Goede content, met tijd een aandacht geschreven. Verhalen en vragen die je aan het denken zetten. Soms vestigen we je aandacht op een vette training, een cool boek of een goede film. Lijkt je dat wat? Abonneer je dan op ons bommetje. Het is ons belangrijkste kanaal om met je te communiceren want je kunt ons niet meer vinden op FB of Insta. Daar zijn we mee gestopt. Laat je naam en email achter en je hoort van ons!

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

X