ONZE METHODIEK

Leven en werken op onze voorwaarden, hoe doen we dat?

Na meer dan elf jaar reizen en ondernemen (samen al meer dan twintig jaar) hebben wij een heleboel dankbare lessen geleerd. Onze belangrijkste les is misschien wel: om succesvol jouw eigen voorwaarden te definiëren en te implementeren zijn een gezond lijf en hoofd het allerbelangrijkst. Fysiek en mentaal fit zijn is essentieel om je leven op je eigen voorwaarden te kunnen leven. Om je eigen energie te bewaken en je met succes te kunnen richten op de buitenwereld. Om mooie relaties op te bouwen, allereerst met jezelf en vervolgens met anderen. Om in de goeie energie je eigen bedrijf te runnen. Om je eigen beslissingen te nemen en je eigen leven te leiden.

 

Gezond zijn, of beter gezegd: zo gezond mogelijk zijn, is hierbij het cruciale fundament. En voor dat je nou denkt: ben ik weer bij zo’n “je mag dit niet eten en doe je wel genoeg aan yoga en mindfulness?” club terecht gekomen, lees eerst even verder.

ZES VORMEN VAN GEZONDHEID

Onze aanpak is gebaseerd op de deze zes pilaren van gezondheid

Wij geloven namelijk dat gezondheid iets heel persoonlijks is en dus ook voor iedereen verschillend. Uiteraard zijn er een aantal vormen die voor iedereen gelden maar dan nog is de uitvoering voor iedereen anders. Er is geen “one size fits all” als het op gezondheid aankomt. En er is altijd sprake van de Yin en de Yang: kortom een slimme balans. Wij hebben ontdekt dat er zes thema’s van gezondheid zijn die op ons allemaal van toepassing zijn. De invulling van deze zes verschilt per individu en daar komen we ook bij ons werkveld terecht. Wij geloven namelijk dat de balans vinden tussen deze zes vormen ervoor kan zorgen dat jouw hoofd en lijf wonderlijk gaan werken;) Of je nou een bedrijf wilt starten, een berg op wilt fietsen of er wilt zijn voor je kinderen. In de balans tussen deze zes vormen van gezondheid ligt jouw antwoord verscholen, en wij helpen je graag dit te vinden! Allereerst stippen we hier eerst de zes vormen even aan en ze komen verderop in deze email uitgebreid aan bod. De zes vormen van gezondheid zijn:

FYSIEKE GEZONDHEID
– Adem in, adem uit –

1. Ademhalen
Ademhalen is het eerste wat je doet als je geboren wordt. Gek genoeg zijn veel mensen zich niet benieuwd van de kracht van hun ademhaling. Je bewust worden van de kracht van ademhaling en controle die je hierover hebt brengt je terug naar de basis. Dit is dan ook de basis van je fysieke gezondheid. Oftewel de fysieke, zichtbare en voelbare staat van je lichaam. 

2. Slapen & rusten

Na ademhalen is slapen en rusten het belangrijkst. Je natuurlijke manier om je lijf en hoofd de kans te geven om te herstellen en te voelen. Je lijf en je hoofd geven je allerlei signalen, als je niet voldoende rust ga je hieraan voorbij en loop je voor je het weet naast je schoenen en mis je al het moois dat op je pad komt of heb je juist te weinig energie voor de uitdagingen op je pad.

3. Voeding: drinken & eten
Voeding (drinken & eten) hoort natuurlijk ook bij je fysieke gezondheid, voedingsmiddelen die je lichaam en geest meehelpen in plaats van tegenwerken. Dat wat je drinkt en eet heeft een direct effect op je gezondheid en je energie. Bewerkt voedsel, alcohol en suiker werken je lijf tegen en de zogeheten oervoeding (voedsel dat onze voorouders aten) geeft je lijf en hoofd juist een boost!

4. Beweging
En tot slot: bewegen. Een fit lijf krijg je alleen maar door in beweging te zijn. Of je nou gaat wandelen, naar de sportschool gaat, hardlopen of yoga doet. Maar die dertig minuten per dag worden niet voor niets aangeraden. En het liefst een beetje meer. Bloed moet stromen, spieren moeten werken en je hersens geprikkeld. 

De balans tussen deze vier vormt de basis voor je fysieke gezondheid. En de basis voor goed functionerende bijnieren.

EMOTIONELE GEZONDHEID – Klopt het nog? –
Onze emoties zijn de drijfveer achter onze acties. Als je boos bent om iets of juist heel blij dan is het makkelijker om ergens vol voor te gaan of juist nog even te vol te houden. Door je bewust te zijn van je emoties en de reacties die ze teweeg brengen kun je controle uitoefenen over je acties die daarop volgen. De relatie met jezelf, je familie en vrienden je werk en de wereld om je heen zijn hierin belangrijke thema’s. Hoe ben je op dit punt in je leven gekomen en hoe wil je verder vanaf hier? Welke gebeurtenissen hebben je gevormd op je pad? Welke overtuigingen belemmeren je? Hoe wil je je voelen? Welke emoties gaan jouw drijvende kracht zijn?

MENTALE GEZONDHEID Hoe ga jij om met pijn? – 
Pijn is de enige constante variabele in het leven. Rijk of arm, dik of dun, we krijgen allemaal een flinke hoeveelheid pijn te verduren. Hoe we hiermee om gaan zegt iets over onze mentale gesteldheid. Onze opvoeding bepaalt voor een groot deel onze relatie tot, en reactie op, pijn. Een kind dat nooit mocht klimmen en daardoor ook nooit is gevallen heeft een ander referentie kader dan bijvoorbeeld een topsporter die veel fysieke en mentale pijn heeft ervaren. Pijn is onontkoombaar, pijn lijden is een keuze. Door te experimenteren, te ontdekken en te falen verhoog je je pijngrens.

SPIRITUELE GEZONDHEID – Leren vertrouwen op je innerlijke kompas –
Deze vorm van gezondheid heeft niet zozeer iets met religie te maken. Het geloof in jezelf en vooral het durven vertrouwen op je intuïtie is belangrijk. Als je verbonden met jezelf en de wereld om je heen is het makkelijker om bij je innerlijke kompas te komen. Jouw eigen waarden bepalen jouw richting. Trouw blijven aan jouw waarden kan alleen als je weet wat deze zijn en wat ze voor jou betekenen. Samen met je intuïtie zorgen ze voor gezonde houvast en richting op je pad. Alles wat je geleerd hebt over ademhaling, rusten, voeding en bewegen komt ook hier weer terug.

ZAKELIJKE GEZONDHEID – Je bedrijf onder controle –
Een bedrijf runnen betekent dat je klanten (nodig) hebt. Een inspirerend verhaal, een strakke pitch, een goeie propositie en een sterk merk zijn samen met een goede website en een slim business model de basis van een zakelijk gezond bedrijf. Door middel van onze slimme ondernemersaanpak (we leren zo snel en zo efficiënt mogelijk, zoveel mogelijk van onze klanten) is falen niet erg en vaak juist noodzakelijk en leerzaam. Door de goede tools te leren gebruiken kun je veel zaken in je bedrijf zelf doen en leren voordat ze teveel tijd gaan kosten en uitbesteed kunnen worden. Vloggen, fotograferen, videos’s maken, je website bijhouden etc, zijn allemaal zaken die aanbod komen.

FINANCIËLE GEZONDHEID – Een gezonde relatie met geld en financiën –
Als ondernemer krijg je een andere relatie met geld dan toen je nog in loondienst was. Hoe hard je ook werkte voor je baas, dat maakte niet uit, je salaris bleef gelijk. Voor jezelf werken is iets heel anders, de hoeveelheid geld ligt niet meer vast. Soms is dit iets positiefs, soms niet. Door je bedrijf financieel slim in te richten kun je slimmer omgaan met de twee enige echte valuta die er zijn: je tijd en je energie. Echt rijk leven betekent voor ons: genoeg financiële speelruimte hebben om je tijd en je energie zo in te zetten zoals jij dat wilt. We leren je slimme tools voor je administratie, handige apps voor bankieren en de (on)mogelijkheden bij de belastingdienst.

Gezondheid | Lifestyle Design | OndernemenGraag inspireren we je verder over deze drie thema's!

Goede content, met tijd een aandacht geschreven, korting op onze trainingen en verhalen en vragen die je aan het denken zetten. Soms vestigen we je aandacht op een vette training, een cool boek of een goede film. Lijkt je dat wat? Abonneer je dan op ons bommetje. Laat je naam en email achter en je hoort van ons!

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

X