“Een paar briefjes door de brievenbus gooien”

Licht slingerend zit ik op mijn fiets. Het is Nederland dus ik heb wind tegen. Achterin mijn fietstassen zitten twee jerrycans met water. Aan mijn stuur hangt een grote emmer met daarin zeep, een paar trekkers, mijn spons en een zogeheten inwasser. Op mijn schouder ligt een zware ladder van vierenhalve meter lang. Mijn bestemming? Een wijk een stuk verderop in de stad. Mijn doel? De ramen lappen van mijn klanten. Mijn leeftijd? 17 jaar. Mijn tong? Lichtjes uitgestoken tussen mijn van schouderpijn verwrongen lippen.

Het is 1999 en een paar maanden eerder ben ik erachter gekomen dat de baas waar ik voor werkte als glazenwasser tussen de vijftien en twintig gulden rekende voor het lappen van de zes ramen op de eerste verdieping van een huis. Ik deed zes tot acht van deze huizen in een uur. Mijn uursalaris? Vijftien gulden. Ik hoefde niet lang te rekenen om te ontdekken hoeveel ik zelf zou kunnen verdienen met een paar eigen klanten. Dus ik besloot, op advies van mijn wijze vader, om maar eens paar briefjes door de bus te gooien bij de buren in onze straat:
——-
Wel vieze ramen, geen ladder? Graag kom ik bij u eens in de zes weken uw ramen lappen. Voor 15 gulden doe ik de bovenverdieping. Voor 25 gulden het hele huis. De komende week kom ik ’s avonds bij u langs om te vragen of u interesse heeft.

Steven Zwerink
Glazenwasserij Zwerink – Enschede Zuid
——-

Er bleek nog geen glazenwasser actief te zijn in onze straat en bijna twintig buren gingen op mijn voorstel in. Mijn vader leende me het geld (250 gulden) om de genoemde ladder, emmer, jerrycans en overige benodigdheden te kopen. De volgende zaterdag stond ik voor het eerst als eigen baas op de ladder bij mijn eerste echte klant. Een wonderlijk gevoel. De ramen van dat huis zijn sindsdien niet meer zo schoon geweest denk ik.

Na slechts vier uurtjes had ik alle twintig huizen afgewerkt en bijna driehonderdvijftig gulden verdiend, dit smaakte naar meer! Enthousiast vertelde ik die maandag aan onze oppas (ja zo jong waren ik en mijn broers nog) over mijn eerste zaterdag als ondernemer. Haar reactie was: wat leuk! Volgens mij is er in onze straat ook nog geen glazenwasser, misschien moet je bij ons ook eens een paar briefjes door de bus gooien? Zo gezegd zo gedaan en de week erop stond ik in de straat van onze oppas ook bij twaalf huizen de ramen te lappen.

Belangrijke lessen voor een startende ondernemer

Nu, bijna twintig jaar later, kijk ik met een grote glimlach terug op deze tijd als ondernemende scholier en student. De risico’s die ik nam voor een paar schone ramen waren best groot. Af en toe stond ik op zes of zeven meter hoog op op de op één na hoogste spot van de ladder met mijn knieën tegen het raam om nog net dat hoekje helemaal bovenin te halen. Ik verdiende meer dan de meeste van mijn studiegenoten en ik werkte slechts vier of vijf uurtjes op zaterdag.

Een paar jaar later, met nog een paar kleine wijken in de stad erbij, heb ik mijn glazenwassers onderneming verkocht aan mijn eerste baas van destijds. Ik combineerde mijn studie en het ramen lappen met een leven als serieuze sporter en er was geen plek meer voor ramen lappen. Er moest getraind worden op de zaterdagen waarop ik normaal ramen lapte. Met pijn in mijn hart maar toch ook met gepaste trots verkocht ik mijn eerste bedrijf voor een mooi bedrag. Van dit geld kon ik een paar maanden vooruit om serieuzer te gaan te trainen.

foto-glazenwassen

Gelukkig heb ik er ook veel meer uitgehaald dan alleen een goedgevulde studentenportemonnee. Uiteindelijk betekende het einde van mooie tijd als glazenwasser het begin van mijn leven als ondernemer. Na mijn studie ben ik een korte periode parttime werkzaam geweest voor een baas maar mijn ladder stond al tegen de goede muur toen ik 17 was.. En sindsdien heb ik altijd een bedrijfje gehad naast mijn studie of werk. De ondernemer in mij was wakker geschud. En zonder dat ik het door had heb ik in deze eerste jaren als glazenwasser een paar cruciale ondernemerslessen geleerd die mij later in mijn leven, en nu nog steeds, veel hebben geholpen. Ik deel er hier een paar:

1. Het begint met een paar briefjes

Of je nou gaat ramen lappen, tafels verkopen, een nieuwe online training wilt verkopen of als digital nomad door het leven wilt gaan, ondernemen begint met een paar briefjes door de bus gooien. In deze tijd zijn dat uiteraard bijna geen briefjes meer. Deze zijn vervangen door een email, een post op social media, een appje of een korte video. Er zijn verschillende manieren om snel en simpel te testen of jouw idee waarde heeft voor iemand anders. Eerst een beetje herrie maken voordat je van waarde kunt zijn is essentieel.

2. Je bent al ondernemer op het moment dat je begint

Op die eerste briefjes die ik door de brievenbussen gooide stond al onderaan: Glazenwasserij Zwerink. Ik had nog geen raam voor mijn klanten gelapt maar ik voelde me al wel eigen baas. Er zijn zoveel mensen die ik spreek die zeggen: ja maar ik ben toch nog geen …. (zelf invullen). En mijn antwoord is steevast: het begint met intentie. Wil jij ondernemer worden? Zet dan die intentie en begin iets te ondernemen. Met een pen en een papier ben je een schrijver en met een kwast en een ezel ben je een schilder. Vanaf het moment van mijn briefjes door de brievenbus was ik eigenaar van Glazenwasserij Zwerink. En nee je hoeft niet eerst naar de Kamer van Koophandel om ondernemer te zijn. Ondernemen begint al ver voor dat moment.

3. Investeer niet teveel vooruit

Zorg dat je eerst weet of er behoefte is aan jouw oplossing. Bedenk goed welk probleem je op wilt lossen en test of jouw idee daadwerkelijk de oplossing is. Investeer pas in inventaris, websites, marketing etc als je zeker weet dat je idee zinvol is. En desnoods leen je eerst de metaforische ladder voor je bedrijf. Geld uitgeven kan altijd nog. Zoals we in een eerder blog al schreven: hou het klein en simpel.

4. Hou je prijzen simpel

De huizen waar ik de ramen lapte verschilden in grootte. Sommigen hadden vijf ramen boven, anderen zeven. Sommigen hadden grote ramen, anderen juist niet. In de beginfase heb ik het mijzelf en mijn klanten makkelijk gemaakt door simpele prijzen te hanteren. Hierdoor was de keuze voor hen simpel en de administratie voor mij gemakkelijk. Pas in een later stadium heb ik de prijzen aangepast. Teveel nadenken in het begin haalt de goeie energie uit een bedrijf. Probeer niet teveel problemen voor jezelf te creëren, dat doen ze zelf wel (zie dit blog over beren op je weg).

5. Wees niet kleinzerig

Die eerste jaren met mijn ladder op de schouder door Enschede fietsen waren pittig. Weer of geen weer, ik ging ramen lappen. Of het nou 30 graden was of dat er ijspegels aan mijn ladder hingen. Mijn klanten rekenden op mij. Dus ik negeerde de warmte en de kou. De pijn in mijn schouder van het fietsen met die ellendige ladder. En het zeulen met volle jerrycans. Ik was trots op mijn kleine onderneming en zowel de financiële kant als de dankbaarheid en het leuke contact met mijn klanten maakte het de moeite waard.

6. Zorg dat de juiste mensen weten wat je aan het doen bent

In mijn geval staat onze oppas metafoor voor de groep mensen dichtbij je die je snel verder kunnen helpen in de eerste fase van je bedrijf. Deze mensen kennen en willen je graag steunen. Zorg dat zij weten wat je aan het doen bent en laat ze vooral ook je energie en intentie voelen. Ze zullen geneigd zijn om mee te denken en ook te doen. Wees dus niet bang om af toe om hulp te vragen of in een vroeg stadium te delen wat je aan het doen bent. En wij nodigen je van harte uit om jouw idee of plan met ons te delen, we helpen je graag op weg! Mail ons je idee of vertel het ons via skype!

Klaar om aan de slag te gaan?

Wil je ook aan de slag met je bedrijf? Kijk dan eens onze Nomad Business Academy. Alle lessen die ik leerde bij het voor mezelf beginnen (al in 1998) en het doorontwikkelen van verschillende bedrijven daarna, heb ik hierin meegenomen. Deze training is ontworpen als een ‘snelkook-pan’. Je leert veel in korte tijd. Het wordt duidelijk waar je moet beginnen en je kunt overzien wat je moet doen om te slagen. In zes maanden ondersteunen Diana en Steven je bij het bedenken, opzetten en verkopen van je eerste online programma. Het doel? Een goede lancering en echte eerste klanten! Die eerste klant verandert jou namelijk van een gek met een idee in een ondernemer. Als (aspirant) ondernemer is er niks zo bijzonder als iemand die wil betalen voor iets dat jij goed kunt en graag doet.

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Steven Zwerink
szwerink@gmail.com

Steven heeft nog nooit full-time gewerkt en is ook niet van plan dat ooit te gaan doen. Hij gelooft dat ademhaling, en neusademhaling in het bijzonder, de start is van een leven waarin je leeft en werkt op jouw voorwaarden.