Een productieve dag: wat maakt je echt productief?

Hoe blijf je in deze tumultueuze dagen productief? En met productief bedoel ik: leven en werken volgens jouw voorwaarden? Diana Vermeij en ik komen uit een zakenwereld waarin productief zijn gelijk staat aan heel hard werken. Nu, na ruim negen jaar samen reizen en ondernemen, richten we onze dagen heel anders in. Om maximaal productief te zijn hebben we een aantal routines geïmplementeerd die helpen het maximale uit onszelf en uit de dag te halen. Eén van de belangrijkste inzichten was wel dat je de basis voor een productieve dag de avond van tevoren legt. Hoe dan?

Digital sunset
De blootstelling aan blauw licht, door het kijken naar een computer of telefoonscherm verstoort de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon. Als je ’s avonds vaak nog werkt en jezelf blootstelt aan veel blauw licht, stelt dat de aanmaakt van melatonine uit. Dat zorgt er op zijn beurt weer voor dat het startschot om met slapen te beginnen, wordt uitgesteld. Je kunt natuurlijk een app installeren zoals F-lux, die het blauwe licht van je scherm wegfiltert en het vervangt door warmer oranje licht. Dit haalt al een deel van het probleem weg. En toch kwamen wij erachter dat als we in de avond onszelf beter voorbereiden op een nacht diep slapen: dus niet meer achter een scherm maar een boek lezen, of een rustige yoga sessie doen, we ook daadwerkelijk beter sliepen. Om dat mogelijk te maken implementeerden we een ‘digitale zonsondergang‘. Een tijdstip op de dag waarin we geen schermen meer gebruiken.

Food sunset
Nog zo’n onverwacht inzicht kwam toen we uiterlijk 3 uur voordat we gingen slapen voor het laatst eten nuttigden. Steven draagt een sporthorloge dat hartslag meet en zo kwamen we tot de ontdekking dat ’s avonds niet meer eten zorgt voor een verlaging van de rusthartslag ’s nachts van bijna 5 punten! Een lagere hartslag ’s nachts zorgt ervoor dat je hart en lichaam minder hard hoeven te werken, en je dus beter tot rust komt.

Stoppen met koffiedrinken
Caffeine zorgt ervoor dat de zogenaamde ‘slaap druk‘ niet kan ontstaan. Slaap druk betekent dat je lichaam druk voelt om te gaan slapen. Hoe meer van deze druk wordt opgebouwd, hoe meer zin je krijgt om te gaan slapen, tot het punt bereikt wordt dat je écht niet meer wakker kan blijven. Dat wordt veroorzaakt door een stof die adetonine heet. Caffeine verstoort de hechting van deze stof op zijn receptor. Er wordt dus geen slaap druk opgebouwd zolang je caffeine in je bloed hebt. Het duurt ongeveer 7 uur voordat de HELFT van de caffeine uit je laatste bakkie koffie is afgevoerd door de lever. Dus als je om half zeven ’s avonds je laatste kopje koffie dronk, is pas om 02.00 ’s nachts de helft van de caffeine uit je bloed. Het is dus niet raar dat je moeilijk in slaap valt als je laat op de dag (na het middaguur) nog koffie hebt gedronken. Daarbij te bedenken dat veel mensen, inclusief wijzelf, draaiden op koffie. Het trok ons echt door de dag en we crashten als we in de middag geen koffie dronken. Zó moe dat je alleen maar wilt liggen. En die versie van onszelf wilden we niet langer zijn. Dus besloten we te stoppen met koffie. En gek genoeg maakt je dat stukken productiever! Niet in het begin, want je zult best moeten afkicken van deze onnatuurlijke energiekick iedere keer. Maar als het eenmaal uit je systeem is en de verslaving is weg, komt er een natuurlijke energie balans terug waar je naar mag luisteren. Je natuurlijke slaapbehoefte komt terug en dat is heerlijk!

Beter slapen
Wist je dat je beter slaapt als je met je mond dicht slaapt? Wij dachten altijd dat we met ons mond dicht sliepen. Wie slaapt er nu met zijn mond open? Ja als je snurkt misschien… Niets bleek minder waar te zijn… Sinds we zijn gaan slapen met een tape’je op ons mond, ademen we verplicht door ons neus en is de kwaliteit van onze slaap nog meer toegenomen! Zelfs als we korte nachten maken, voelen we ons vaak in de ochtend goed uitgerust als we met deze tape slapen.

Ademhalen
Uiteraard kan deze routine niet in het lijstje ontbreken om een productieve dag te hebben! Het doen van ademhalingsoefeningen heeft ons beiden enorm veel rust gebracht. Door het reizen, ondernemen, zelf opvoeden van jonge kinderen hadden we een behoorlijk hoog stress niveau en zaten we vaak in de fight or flight modus. Het is dan erg moeilijk om tot rust te komen en tot stilstand te komen. Het ademhalen heeft ons een routine gegeven waardoor we van ‘fight or flight’ naar ‘rest and digest’ komen. We voelen ons rustiger en meer in balans. De ademhalingsroutines die we hanteren zijn onder andere de Wim Hof methode, en de Buteyko ademhaling. Steven geeft trainingen in deze ademhalingstechnieken. Wil je er meer over leren? Kijk dan eens op zijn website Ademwinst.

De dagen met twee jonge kinderen, die bijna full time thuis zijn, een eigen bedrijf ver weg van onze klanten en temperaturen die ervoor zorgen dat je op halve kracht werkt zijn nog steeds stressvol en zwaar maar door beter voor onszelf te zorgen treden we de dagen beter bewapend tegemoet.. Door de basis goed te leggen, wordt de dag als vanzelf productief!

Lukt het jou om voor genoeg lucht, rust, voeding en beweging te zorgen in je dagen en een productieve dag te hebben? Wil je hulp met het introduceren van deze routines in je eigen leven? Boek hier dan een half uurtje in onze agenda:). In onze Nomad Business Academy zit al deze kennis verpakt in een bonus module. Wij geloven dat de manier waarop je als digital nomad werkt en voor jezelf zorgt minstens net zo belangrijk is als zoiets als een goed product aanbod en een funnel. Dus het hoort absoluut thuis in zo’n academie! Neem gerust eens een kijkje 🙂

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Steven Zwerink
szwerink@gmail.com

Steven heeft nog nooit full-time gewerkt en is ook niet van plan dat ooit te gaan doen. Hij gelooft dat ademhaling, en neusademhaling in het bijzonder, de start is van een leven waarin je leeft en werkt op jouw voorwaarden.