Mini pensioen voor je kinderen

Een mini pensioen nemen voor je kinderen

“Het is vrijdagochtend 08.30 en samen met Diana en de kinderen (3 & 1) ben ik op weg naar het schooltje waar de oudste de laatste weken naar toe gaat. We zijn neergestreken in Puerto Viejo, een kleine dorpje aan de zuidoostkant van Costa Rica. Es is geen haast. En we hoeven nergens anders naar toe en niks anders te doen. Alleen maar daar te zijn en  te fietsen met onze kindjes. Genieten van de prachtige jungle en de geluiden van wilde apen en exotische vogels om ons heen. Zelfs na acht jaar dit reizende leven komen dit soort momenten hoog binnen op onze geluksmonitor.

Het contrast met onze levens van een aantal jaar geleden kan mogelijk niet groter. We waren continu onderweg van meeting naar meeting (wat een verschrikkelijk woord is dat toch). We reden in onze starters auto’s met met bluetooth koptelefoontjes in ons oor al bellend door het land. Met als doel: carrière maken. De volgende stap op de ladder zo snel mogelijk zetten. Veel en hard werken en in de weekenden en tijdens vakanties hard genieten. Als stip aan de horizon ons pensioen. Het moment waarop we de tijd zullen hebben om echt samen te reizen, samen te zijn en nog een paar jaar flink te genieten.”

Mini pensioen

Bovenstaand verhaal vertelde ik onlangs aan iemand in ons online programma. Zij reageerde met: “wow, dus jullie zijn eigenlijk al sinds 2011 met pensioen“. Daar moest ik even om lachen want ergens klopt dat wel. Ons werk voelt sinds we vertrokken zijn uit Nederland niet meer als werk. Ondanks dat we af en toe nog best wel hard werken. We hadden maar een mager maandloontje waar elke maand wat bij moest van de spaarrekening (vergelijkbaar met de AOW;)). We reisden in oude VW bus langs de meest prachtige plekken. Ontmoetten prachtige mensen en we hadden alle tijd om naar ons hart en onze intuïtie te luisteren. Vooral als we belangrijke beslissingen moesten maken. Een beetje zoals we ons het pensioen een beetje voorstelden toen we begonnen met werken.

Nu acht jaar later, en met twee kinderen onder onze hoede, zien we steeds meer het nut en effect van het nemen van een mini-pensioen voor je daadwerkelijke pensioen. Zeker door er nu voor onze kinderen te kunnen zijn, in deze belangrijke en prachtige fase van hun leven, voelt heel erg goed. Ons bedrijf draait gelukkig een stuk beter en we werken een stuk slimmer. We hebben veel tijd voor de kinderen en genieten dan ook maximaal van alle momenten (van huilen tot lachen en van lief slapen tot ons schreeuwend wakker houden;)). Dit mini pensioen bevalt ons wel. Zeker ook omdat we weten dat deze tijd sneller voorbij is dan we zouden willen en we straks weer meer tijd en energie in onze onderneming kunnen steken. De dame in aan wie ik bovenstaand verhaal vertelde stelde de logische vervolgvraag: maar hoe hebben jullie dat dan als ondernemers precies geregeld voor jezelf, zo’n mini pensioen?

Hoe regel je een mini pensioen?

Hoe doe je dat dan? Een mini pensioen regelen voor jezelf? Het leek ons geen optie om te ‘banksparen’ voor een zak geld waar je belasting over moet betalen als je het uit laat keren. Daarnaast is het als zelfstandig ondernemer ook best duur om te sparen voor een pensioen. Eigenlijk verdienen we nu (nog) niet genoeg om op die manier te kunnen sparen. Het geld dar je opzij zet in een regulier penioenpotje staat ook nog eens vast tot je pensioengerechtigde leeftijd en dan heb je nog steeds geen mogelijkheid tot het opnemen van een paar mini pensioentjes. En wie weet wat er voor die tijd allemaal kan gebeuren? Bovenal gaat een deel van je zuurverdiende spaargeld in rook op: dat gaat naar de fiscus of verdampt als winst voor een verzekeraar.

Dus is er een slim alternatief op banksparen of een lijfrentepolis voor een minipensioen? Ja, voor ons wel, zo ontdekten wij. Alleen dit alternatief vraagt een compleet andere kijk op je leven organiseren. Wij hebben voor de volgende route gekozen:

  • De wintermaanden niet langer in de regen en in de kou. Reizen van oktober tot mei en wonen in een stacaravan tijdens de zomermaanden in Nederland
  • Geen hypotheeklasten, slechts een antieke Volkswagenbus als reisgenoot te onderhouden (ook niet goedkoop trouwens)
  • Niet langer een vaste baan waarin je toekomst in de handen ligt van iemand anders, maar de zekerheid van zelf ondernemen en aan het roer staan
  • Geen 9-tot-5 baan, maar zelf onze tijd indelen en tegenwoordig veelal werken als de kinderen slapen
  • We hebben afscheid genomen van bijna al onze spullen
  • Geen lange reistijd naar kantoor, maar locatie onafhankelijk werken. Soms op de bank, soms op het strand, of samen filosoferend tijdens een etentje.

 

Extreem?

Ik hoor je denken: dat is wel heel extreem. Let op: dit is onze versie van een mini pensioen in deze bijzondere jaren met ons eigen bedrijf en twee jonge kinderen. De voorwaarden voor jouw mini pensioen kunnen (en zullen waarschijnlijk) hele andere zijn. Het belangrijkste wat we hopen dat je meeneemt uit dit blog is dat de regels niet (altijd) zo vast zijn als ze lijken. Door goed te kijken naar je eigen voorwaarden is er vaak meer mogelijk dan je denkt.

Deelnemers uit onze trainingen met wie we dit onderwerp behandelen gebruiken het vaak als inspiratie om bij hun werkgever of klanten slimme (al dan niet tijdelijke) voorwaarden uit te onderhandelen. Hierdoor zijn ze ineens een stuk vrijer om beter voor zichzelf, hun kinderen en / of familie te zorgen.  Ze kunnen ineens werken vanuit Thailand of Mexico. Toch die motorreis met vrienden maken. Of er zijn omdat een familielid ernstig ziek is geworden. Allemaal momenten waar ze liever nu in goede gezondheid en energie de tijd voor nemen dan af te wachten tot ze ouder zijn. Kortom: denk eens na over een mini pensioen. Je hoeft niet alles uit te stellen tot later.

 

Extra inspiratie over het minipensioen:

Meer vrijheid ervaren
In essentie gaat dit blog over meer vrijheid ervaren, in dit geval doordat je een mini-pensioen voor jezelf, je partner en je kinderen organiseert. Vrijheid ervaren kun je op vele manieren aanpakken. Door eens goed door je bezit te gaan bijvoorbeeld en eens na te denken over een vorm van minimalisme en ‘ontspullen‘ die bij jouw leven past. Vrijheid kun je ook ervaren door ander werk te gaan doen, door naast je baan te gaan ondernemen. Een voorbeeld hiervan kun je lezen in het interview met Rianne, apotheker, die besloot meer vrijheid te willen in haar leven en te kiezen voor ondernemen. Wil je ons eens laten weten hoe jij meer vrijheid ervaart in je leven? Wij zijn heel nieuwsgierig namelijk hoe anderen dit doen!

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Steven Zwerink
szwerink@gmail.com

Steven heeft nog nooit full-time gewerkt en is ook niet van plan dat ooit te gaan doen. Hij gelooft dat ademhaling, en neusademhaling in het bijzonder, de start is van een leven waarin je leeft en werkt op jouw voorwaarden.