Je hart volgen is moeilijk..

Tegenwoordig hoor en lees je op zoveel plaatsen spreuken als: ‘luister naar je hart’ en ‘volg altijd je hart’. Uit onze eigen ervaring weten wij wat het effect is van het volgen van je hart. We werken, sinds de start van Wonderlijk Werken in 2012, met veel verschillende mensen en het advies dat wij altijd geven aan hen die voor een lastige beslissing staan is: stop met rationaliseren en luister naar je hart! En ondanks dat dit advies al veel mensen heeft geholpen, heeft het ook voor veel mensen (inclusief onszelf) vaak grote consequenties. Je hart heeft namelijk maar één doel en dat is jou gelukkig maken. Hierbij houdt het geen rekening met andere variabelen zoals je familie, je burgerlijke staat, je huidige baan, je hypotheek etc.  En juist hierdoor is luisteren naar je hart zo moeilijk maar o zo belangrijk.

Vaak wordt de stem van ons hart ondergesneeuwd. Ondergesneeuwd door de ruis van de dag, de drukte op het werk, de 60.000(!) andere gedachten in je hoofd, het rationele en vaak goedbedoelde advies van anderen en reclameboodschappen stevig ingeprent in ons hoofd. Al deze ruis zorgt ervoor dat we naar van alles luisteren behalve naar ons hart. We nemen liever beslissingen die op korte termijn ogenschijnlijk meer opbrengen dan beslissingen die op lange termijn voor echt geluk zullen zorgen. We zien vaak het grote plaatje niet meer. Het doel in ons leven is  hierdoor niet meer dan toeleven naar het volgende weekend of de volgende vakantie. Doordat we eigenlijk nooit nadenken over de dingen die we écht uit dit leven willen halen settelen we vaak voor een heel stuk minder. Een van onze favoriete artiesten ‘Passenger‘ vat het mooi samen in het refrein van zijn lied: ‘Things that stop you dreaming:

Well if you think you can’t get what you love
You learn to love the things you’ve got
If you think you can’t be what you want
You learn to be the things you’re not
If you think you can’t get what you need
You learn to need the things that stop you dreaming 

Ook wij kregen in onze keuze voor de levensstijl als digitale nomaden te maken met al deze stemmetjes. Wij hebben ervaren hoeveel kracht en doorzettingsvermogen het vergt om naar je hart te (blijven) luisteren en je droom voor ogen te houden. Wij stonden in 2011 voor een simpele doch onmogelijke keuze. We voelden allebei dat we meer van de wereld wilden zien en het liefst ook lokaal impact wilden maken. Terwijl we  in Nederland allebei een goede baan hadden en leuke klanten, moesten we dus kiezen:

één keer per jaar een reis maken van een maand (rationeel en ‘normaal’)
vs.
het hele jaar reizen en één keer per jaar terug naar huis (luisteren naar ons hart en ‘anders’) 

Wij hebben uiteindelijk besloten om naar ons hart te luisteren en ervoor te gaan. Met alle gevolgen van dien. We zijn nu alweer meer dan 3 jaar onderweg en gelukkiger dan ooit. En ondanks dat deze beslissing hele grote consequenties heeft gehad voor onszelf, voor onze familie en op andere vlakken, zouden we deze keuze zo weer maken. Waarom? Ons pad is zo vol van een nieuwe ongeëvenaarde rijkdom en uitdaging sinds we deze keuze gemaakt hebben. En deze rijkdom heeft niets te maken met onze fysieke reis. Het is het luisteren naar  en het volgen van ons hart dat onze spirituele reis zo de moeite waard maakt. Onze missie sindsdien is dan ook om ‘anderen te inspireren meer naar hun hart luisteren’. Een ambitieuze missie die zich afspeelt op het grensvlak van inspiratie en confrontatie. We proberen in geen geval mensen tegen hun zin in gelukkig te maken. Wel willen we graag een platform bieden waar een ieder die op zoek is naar inspiratie om dat te gaan doen waar hij of zij van droomt, zich kan laten inspireren en prikkelen om meer naar zijn of haar hart te luisteren.

En onthoudt: wat het hart gelukkig maakt is dynamisch, het mag veranderen, sterker nog het zál veranderen. Wij zijn tenslotte iedere dag anders. We zijn vandaag anders dan dat we gisteren waren, of vorige week of vorige maand en zeker anders dan toen we tieners waren. We groeien en hoe beter je plaats kunt maken voor die groei in je leven, hoe fijner en gelukkiger je je zult voelen. Soms kan dat ook betekenen dat je gelukkig bent in het moment. Je hoeft je levenssituatie niet perse op z’n kop te zetten om naar je hart te luisteren.

Hoe vaak luister jij naar je hart? Welke dingen zijn écht belangrijk in jouw leven? Kies jij op basis van ratio of volg jij je hart? Je hart volgen is dus niet altijd makkelijk maar meer dan de moeite waard! Onderstaande film is een mooie bevestiging hiervan:

Als we je kunnen helpen meer vanuit je hart te leren kiezen dan doen we dat graag! Stuur ons een berichtje en dan praten we verder  of voeg ons direct toe op skype!

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Steven Zwerink
szwerink@gmail.com

Steven heeft nog nooit full-time gewerkt en is ook niet van plan dat ooit te gaan doen. Hij gelooft dat ademhaling, en neusademhaling in het bijzonder, de start is van een leven waarin je leeft en werkt op jouw voorwaarden.