INTERVIEW


In deze inspiratiesectie vind je verdiepende interviews met mensen die bij Wonderlijk Werken een training volgden. Het zijn verhalen van leven op je eigen voorwaarden waar we supertrots op zijn en die we graag met jullie delen. Veel leesplezier gewenst!

WAT ALS JE HOOFD JE HART VOLGT?

Interview met Janneke Dijkhuis

interview en tekstproductie door Andrea Dronk

Tot 2012 werkte Janneke Dijkhuis voor de bekende reisorganisatie Oad Reizen. In die periode kwamen ook de eerste prikkels om naar het buitenland te vertrekken. Voor haar duale studie mocht ze afstuderen in Bangkok, Thailand. Niet veel later verhuisde ze naar Bali voor een baan bij een lokale reisorganisatie. Die baan in het bedrijfsleven op Bali leek zo gaaf, maar ook daar werkte en leefde ze niet op haar eigen voorwaarden. Het duurde dan ook niet lang voordat ze ontslag nam en een zoektocht begon naar een leven op haar voorwaarden. Janneke gaf ons in dit interview een kijkje in haar leven. Lees mee en laat je inspireren!

Settelen versus reizen
In 2012 waren mijn vrienden toe aan settelen en sommigen gingen zelfs trouwen. Veel afspraken moesten ineens gepland worden en mijn leven veranderde daardoor. Ik had er geen invloed op, omdat het andermans keuzes betrof. Privé en zakelijk liep ik vast. Toen de kans voorbij kwam om een leven op te bouwen in Bali, heb ik die met beide handen aangegrepen. Voor een inbound touroperator ging ik aan de slag als business development manager met het ontwikkelen en verbeteren van het reisaanbod, om die vervolgens te verkopen aan Europese reisorganisaties. Je begint helemaal opnieuw, in een nieuwe cultuur, met een andere groep mensen om je heen. Na drie jaar hard werken ontgroeide ik ook op Bali de situatie. Ik liep vast in mijn werk en worstelde met mijn identiteit en eigen normen en waarden in het leven. Ik voelde me ondankbaar, want ik had het allemaal: een mooie huis, fijn salaris, het comfortabele expatleven.

 

Door letterlijk alles overboord te gooien, maakte ik een nieuwe start. Per boot liftte ik in vijf maanden tijd van Maleisië naar Zuid-Afrika. Ik werd teruggeworpen op mezelf en was tijdens mijn wachten alleen met het water en de sterren. Die ervaring heeft mij bevrijd. Ik wilde niet meer terug en achter een bureau zitten. Online werken werd een trend. Er volgde een periode van VA (virtual assistant) werk, waarin ik de website van Wonderlijk Werken voor het eerst tegenkwam. Zonder twijfel schreef ik mij in voor de online cursus Reizen en ondernemen bij Diana en Steven. Ik kreeg mijn eerste klant als virtueel assistent en daarna werd het ineens stil. Ik miste focus en mijn ego kwam om de hoek kijken. Werkte ik eerst nog bij een grote corporate en had ik een reputatie opgebouwd, nu werkte ik als assistente van iemand. Het avontuur lonkte en ik stapte voor de tweede keer op een zeilboot, dit keer zeilde ik van Tenerife naar Barbados. Wederom een bijzondere en gave ervaring, maar ook een moment van bezinning: wilde ik wel elk avontuur pakken en daarna platzak thuiskomen? Nee, dat werd niet mijn toekomst besloot ik. Na Barbados vertrok ik naar Colombia en had ik binnen twee maanden vier klanten erbij die mijn virtueel assistent diensten afnamen. Financieel ging het beter en ik had meer ruimte in mijn hoofd en lijf.

Twee hart-projecten
In februari 2016 ben ik gestart met het schrijven van een boek: Stel dat je hoofd je hart volgt. Ik had zoveel om op papier te zetten, maar het voelde nog niet serieus. Dat wilde ik wel graag. Toen er dus financiële ruimte was, besloot ik om met een schrijfcoach te werken. Ik kan je vertellen: dat was de beste keuze ooit! Als schrijver heb ik mezelf enorm ontwikkeld en ik kan mijn gevoel nu veel beter verwoorden en mijn ervaringen als een concreet verhaal op papier zetten. Sinds augustus 2017 heb ik mijn plek weer gevonden op Bali. Een basis hebben geeft focus en stabiliteit en Bali was voor mij een logische keuze gezien ik de taal spreek en er een sociaal netwerk heb. Ik besloot om keuzes te maken met welke klanten ik als virtueel assistent wilde blijven werken en daarnaast nam ik Diana in de arm als business coach. Diana coacht mij nog steeds en heeft mij gesteund in het opzetten van mijn droomproject: avontuurlijke mindfulness reizen op Bali organiseren. Het idee om mensen te begeleiden in het overwinnen van angsten zit nu niet alleen meer in mijn hoofd. Het is nu ook realiteit geworden. Het boek schrijven en de mindfulness reizen zijn mijn twee hart-projecten en daarnaast heb ik me als virtueel assistent gespecialiseerd op het gebied van SEO (online zichtbaarheid). Iets wat ik ook onwijs leuk ben gaan vinden om te doen!

Inspiratie vind je overal
Inspiratie voor mijn onderneming haal ik overal vandaan. Mirjam Denneman bijvoorbeeld. Zij is een van de oprichtsters van het blog en de webshop Ik wil meer reizen! en is klant bij mij. Ik heb onwijs veel bewondering voor hoe zij onderneemt en communiceert. Ik heb veel van haar geleerd. On Instagram volg ik graag Celine Charlotte. Zij is eigenaar van SPOT, journalist en spreker. Ze spreekt over persoonlijke ontwikkeling, productiviteit en mindset op zeer inspirerende wijze. YouTube is ook een platform waar ik bepaalde kanalen volg, zoals Delos: een YouTube serie over een groep mensen die de wereld rondzeilen. Podcasts en muziek inspireren mij ook. De beweging van mensen die graag op hun eigen voorwaarden willen leven groeit enorm. Je eigen leven inrichten is een keuze die je altijd hebt. Dat kan vanuit Nederland aan de keukentafel, maar ook op Bali of een andere bestemming naar keuze. Deze groter wordende groep heeft ook een positieve invloed op het bedrijfsleven. Steeds meer organisaties staan remote werken toe waarmee ze hun medewerkers veel vrijheid bieden. Over mijn reizende leven en de manier van ondernemen ontvang ik veel vragen. De meest gestelde vragen gaan over mijn verblijfplaats – waar woon je? – en over mijn werk – wat doe je precies online? – maar ook vragen over de mindfulness reizen die ik organiseer natuurlijk.

Angst is maar voor even, spijt is voor altijd
Een aantal oude en beperkende overtuigingen en gewoonten heb ik losgelaten. Zo heb ik bijvoorbeeld los gelaten om altijd voor iedereen beschikbaar te willen zijn. Het is een komen en gaan geweest van mensen die mijn leven in en uit zijn gewandeld de afgelopen jaren. Je kunt niet met iedereen contact onderhouden en soms zijn mensen voor een bepaalde periode of reden in je leven. Dat weet ik nu. Trouwens, de deur gaat bij mij nooit volledig dicht, voor niemand. Mijn gedachte over geld is ook veranderd in de afgelopen jaren. In mijn optiek kan je altijd geld verdienen, als je maar flexibel bent in je manieren. Soms moet je dingen doen die je niet leuk vindt om een groter doel te bereiken. Ik ben niet meer bang dat ik zonder geld kom te zitten, dit was ik aan het begin van het nomaden leventje wel. Mijn bezit bestaat uit 1 rugzak, waar ik nu al 3,5 jaar uit leef. Ik heb al mijn verdere bezittingen verkocht of weggegeven. Toch ben ik nu op een punt beland dat ik weer een plekje voor mezelf wil hebben. Ik wil de komende periode zoveel doen, daar heb ik rust voor nodig en een plekje voor mezelf helpt daarbij. De avontuurlijke mindfulness reizen zijn volop in ontwikkeling en naar verwachting komt mijn boek in 2020/2021 uit.

 

Mijn leven voorheen, werkend in het bedrijfsleven, voelde als een mager 6-je. Hoe graag ik ook wilde dat het een 10 zou worden, dat ging gewoon niet in die situatie gebeuren. Nu kan ik met een dankbaar hart zeggen dat mijn leven een dikke 10 waard is. Betekent dat dan dat alles altijd op rolletjes loopt? Zeker niet. Vaker niet zelfs dan wel, haha! Ik gebruik surfen vaak als metafoor: soms sta je stabiel op de golf, vaker nog word je van je golf gegooid en lig je in het water. Mindere dagen zijn er altijd, alleen vroeger leken die tijden oneindig. Nu laat ik het los en denk ik, morgen weer een nieuwe dag. Mijn mindset is dus erg bijgesteld ten opzichte van vier jaar geleden en dat maakt het leven zoveel lichter.

Janneke's top 3 tips voor startende (reizende) ondernemers

1. Als ondernemer hoef je niet alles zelf te doen of uit te vinden: accepteer en investeer in hulp.
2. Vergeet niet om goed voor jezelf te zorgen dit kan best een uitdaging zijn in een reizend leven. Creëer meer bewustwording rondom eten en bewegen.
3. Nog een metafoor: het regent niet altijd, net zoals de zon niet altijd schijnt. Hang niet teveel waarde aan mindere periodes.

Heb je dromen en plannen in overvloed, maar zie je niet hoe je die kunt realiseren? Voel je de drang je hart te volgen, maar heb je geen idee hoe je dat doet (laat staan wat het je vertelt)? Wil je je los maken van de verwachtingen van anderen en wil je zelf uitvinden wat jou gelukkig maakt? Speciaal voor jou heeft Janneke hele gave, avontuurlijke mindfulness reizen op Bali in elkaar gezet! Neem een kijkje op de website van Janneke en laat deze kans niet schieten!

SOLO VERRASSINGSRETREATS NEDERLAND EN BALI

Een solo verrassingsretreat onderneem je in je eentje en duurt 3, 4 of 10 dagen.
Het programma is een complete verrassing en maakt daardoor grote impact.
Alle overnachtingen, opdrachten en activiteiten zijn inclusief, net als de meeste maaltijden. Er zijn verschillende retreats te boeken, zoals een digitale detox, het alleen op reis retreat en het happiness retreat.

 

Met de code WONDERLIJKWERKENRETREAT ontvang jij € 15,- korting op jouw Mindful Surprise Retreat!

MEER INTERVIEWS LEZEN?

Maarten en Nancy (Januari 2019)

Op avontuur in Afrika met twee kinderen

Rianne Schrijver (februari 2019)

Kiezen voor een leven in flow

Rianne is officieel gestart met haar bedrijf

RIVKA HUIJER EN JELLE BOTERMAN (JULI 2019)

BUSJES OMBOUWEN EN GAAN WAAR DE ZON SCHIJNT

busjes

SANDER EN DEBORA (JULI 2019)

Koers bepalen met jaarthema’s en kernwaarden

Sander, Debora en Lauren op het strand van Costa Rica