Op avontuur in Afrika met twee jonge kinderen

Interview met Maarten en Nancy Middelveld

interview en tekstproductie door Andrea Dronk

Naar Afrika reizen als gezin met twee jonge kinderen. Voor de natuur, zon, inspiratie, verbinding, lokale projecten en het avontuur. Nancy en Maarten Middelveld deden het en vertrokken met hun kinderen Leah (3) en Nick (5) voor zes weken naar Zimbabwe, Afrika, waar Maarten aan de slag ging als ingenieur: “Met het gezin op proef, een ingrijpend experiment met een geslaagde uitwerking. Dit is pas het begin.”

Springplank naar bewustwording

“Als jong gezin hebben we al veel meegemaakt. Bepaalde situaties en gebeurtenissen hebben ons doen beseffen wat we samen uit het leven willen halen en hoe dat leven eruit mag zien. Een leven op onze eigen voorwaarden. Bij Nancy speelden twee ingrijpende momenten een belangrijke rol in deze nieuwe bewustwording. Zelf kreeg ze de diagnose schildklierkanker tijdens haar studie logopedie. Na haar herstel kreeg ze een andere klap te verwerken: het overlijden van haar moeder. Beide gebeurtenissen hebben we samen doorgemaakt en verwerkt. De impact daarvan zorgde ervoor dat we gingen nadenken over ons eigen leven. We wisten al vrij vroeg na onze ontmoeting, we studeerden allebei nog, dat we gingen trouwen en een gezin wilden beginnen.”

 

In de jaren die volgden was Maarten doorgegroeid van zijn werk bij een ingenieursbureau naar een groot aannemersbedrijf. Periodes van 60 uur werken en vele kilometers door Nederland, België en Duitsland waren geen uitzondering. In die periode dacht Maarten ook veel na over zijn rol als projectleider, wat de voordelen en nadelen waren. Zowel op zakelijk gebied als de impact op zijn gezinsleven. De switch naar een sociaal werkbedrijf bracht meer lucht en ruimte. Samen vrijwilligen in een weeshuis in Mozambique en het bekijken van video’s over minimalisme en andere duurzame thema’s, zorgen voor inzichten en vertrouwen om dingen anders te gaan bekijken. Zo werd het pretpark verruild voor het bos en werden aankopen heel bewust gedaan.

Nancy, Nick en Leah in de truck in Zimbabwe

Dromen verwezenlijken

“Wonderlijk Werken kwam op ons pad na het lezen van een artikel tijdens een vakantie in Friesland. De foto met daarop Diana en Steven met hun gezin en het Volkswagen busje, straalde inspiratie, kracht en eenheid uit. Kort daarop hadden we een Skype afspraak voor een eerste kennismaking. In eerste instantie was alleen Nancy geïnteresseerd in de online training en had zij al de keuze gemaakt om haar baan als logopediste op te zeggen. Het was een coachingsopleiding volgen óf de online training bij Wonderlijk Werken. Uiteindelijk hebben we met zijn tweeën de training gevolgd en de opdrachten separaat uitgevoerd. In die periode heeft Nancy haar onderneming bij de KVK ingeschreven en een eigen coachingsbedrijf opgericht.”

 

In juni 2018 volgde de Wonderlijk Werken Business Bootcamp op Tenerife, waar ze voor het eerst live kennismaakten met Diana en Steven. Op het eiland werkte Nancy aan haar website en haar verdere doelen en visie. Voor Maarten werd duidelijk welke kant hij op wilde met zijn werk. Het begeleiden en aansturen van maatschappelijke projecten waarin hij zijn kennis en ervaring als ingenieur kon inzetten. De gezamenlijke interesse in avontuur, sociaal ondernemen en mensen helpen, waren de drijfveren om verder te kijken dan Nederland. Met hulp van zijn netwerk werd het eerste contact gelegd met Zimbabwe, waar ruimte was voor een projectmanager.

Maarten vertelt tijdens de training op Tenerife over zijn plannen

En toen ging het snel. Thuis in Nederland werden alle praktische zaken geregeld voor het vertrek naar Afrika. In overleg met zijn werkgever mocht Maarten 6 weken verlof opnemen. De leerplicht van ons 5-jarig zoontje konden we afvangen met homeschooling en een lokaal schooltje. Met die informatie in het achterhoofd werd een concreet reisplan uitgestippeld. In Zimbabwe zouden we verblijven bij een hostgezin, Maarten ging aan de slag als projectmanager en Nancy kon haar werk online uitvoeren en de zorg van de kinderen op zich nemen. Eenmaal in Zimbabwe kwamen we tot de ontdekking dat bepaalde verwachtingen niet realistisch waren door bepaalde tradities en cultuurverschillen. Al vanaf het begin was duidelijk dat we die verwachtingen en controle los gingen laten. Go with the flow werd het alternatief.

 

Door de vroege zonsopgang werden de kinderen al vroeg wakker. Rond half 6 begon onze dag en werd er uitgebreid de tijd genomen om als gezin bij elkaar te zijn: genieten van de natuur, een worship sessie en bijbelstudie. Deze momenten waren erg belangrijk en dierbaar voor ons, waar we graag op terugkijken. Om 7.00 uur startte de werkdag van Maarten en tot luchttijd kon Nancy samen met de kinderen in en rond het huis activiteiten doen, waarna een gezamenlijke lunch op het programma stond. Het eten werd vaak bereid door een kok, net zoals er hulp was van een bediende en een tuinman. Zulke aanpassingen waren voor ons even wennen. Hier zien mensen de bediendes als eigen familie en het is gunstig voor de werkgelegenheid. Na de lunch ging Maarten weer aan het werk tot 17.00 uur. Daarna was het samen genieten van de Afrikaanse zon, de prachtige natuur en een bezoek aan de 1.900 hectare grote boerderij of een duik in het zwembad. Na het avondeten hadden we vaak nog een korte avond, omdat de zon ook weer vroeg onder ging.

Maarten aan het werk in Zimbabwe

Eigen pad volgen

“Voorafgaand aan de reis kwamen er vooral kritische vragen van familie en vrienden. Iedereen vond wel iets van de keuze om met ons gezin naar Afrika te reizen: is het daar wel veilig? Hoe zit het met werk en school? Er werd heel erg ingezoomd op de praktische zaken, terwijl wij ons juist niet lieten remmen door deze angsten en problemen. Die bedenkingen en vragen veranderden bij terugkomst. De bezorgdheid sloeg om in enthousiasme. Nu vraagt iedereen ons wanneer we teruggaan, of welke reisplannen we nog meer hebben. Wij hebben ervaren dat het wél kan, reizen met een jong gezin, je dromen najagen en daarmee ook nog eens andere mensen helpen. In de aanloop naar onze reis en tijdens de weken in Afrika, hebben we elementen kunnen combineren die ons gelukkig maken: de omgang met de lokale mensen en het ontdekken van een nieuwe cultuur, het warme klimaat, mensen helpen met onze kennis en talenten, maar bijvoorbeeld ook het loslaten van spullen en bewust omgaan met materialistische zaken.”

“Ons gezin en tijd met elkaar doorbrengen, zijn belangrijke waarden voor ons. Blijven praten met elkaar, transparant communiceren, zorgt ervoor dat we altijd weten waar we staan. Met elkaar, met onze dromen en waar we heen willen. In Nederland wordt er veel achter de voordeur geleefd en zijn we altijd druk. Wij zijn juist op zoek naar saamhorigheid, een plek waar we elkaar kunnen helpen en we nauw verbonden zijn met de community.”

“Onze reis hebben we vastgelegd met een vlogcamera. Op ons YouTube kanaal ‘Huisje Boompje Feestje‘ staan video’s over onze dagelijkse bezigheden, activiteiten en ontmoetingen in Zimbabwe. Het kanaal is niet nieuw. Twee jaar geleden begon Nancy met het documenteren van het gezinsleven en andere thema’s. Huis, tuin en keuken dingen werden 6 weken onderbroken door onze avontuurlijke reis. Met onze content willen we andere mensen inspireren en meenemen in ons verhaal, maar ook triggeren om hun eigen dromen en passie na te jagen en het vooral gewoon te doen. Het kan, kijk maar naar ons.”

Top 3 tips voor startende (reizende) ondernemers

1. Blijf dicht bij jezelf: in de keuzes die je maakt en echt staan voor de persoon en boodschap die jij wilt overbrengen.

2. Het loslaten van verwachtingen: je wordt er flexibeler door en leeft meer van dag tot dag in plaats van leven op basis van een agenda.

3. Laat je verrassen: wij hebben geleerd dat de meest onverwachte momenten en situaties zorgen voor een onbetaalbare en onvergetelijke ervaring.

 

Volg de bezigheden en plannen van Nancy en Maarten & hun kids op Facebook en YouTube. Nancy is eigenaar van Tic Tac Bloom en begeleidt mensen online in hun zoektocht naar wat zij de wereld te bieden hebben, op basis van bijzondere methodes en tools.

 

 

Update: november 2019. Na een geslaagde ‘proef’ als gezin in het buitenland, beviel het avontuur zo goed, dat Nancy en Maarten besloten langere tijd in het land neer te strijken en een aantal (ingenieurs)projecten aldaar op te starten, waaronder het slaan van een waterput in het door extreme droogte geteisterde Zimbabwe.

MEER INTERVIEWS LEZEN?

Wat als je hoofd je hart volgt?

Janneke Dijkhuis (november 2018)

janneke-dijkhuis

Kiezen voor een leven in flow

Rianne Schrijver (februari 2019)

Rianne is officieel gestart met haar bedrijf

Koers bepalen met jaarthema’s en kernwaarden

Sander en Debora (juli 2019)

Sander, Debora en Lauren op het strand van Costa Rica

Busjes ombouwen en gaan waar de zon schijnt

Rivka Huijer en Jelle Boterman (juli 2019)

busjes