Foto: Joy van der Valk

IN JE EENTJE OP REIS EN ONDERNEMEN

Interview met Marijn Driesen

Februari 2020 | Interview en tekstproductie door Diana Vermeij

Als vrouw alleen reizen door Midden Amerika en Azië en tegelijkertijd klanten bedienen en geld verdienen. Dat was de grote droom van Marijn toen ze begin 2016 mee kwam doen aan de Digital Nomad worden training. Flink overspannen nam ze zich voor te stoppen met lange reistijden naar kantoor en van 9-tot-5 op een vaste plek werken. Ze wilde zelf haar ritme gaan bepalen en met de zon leven. Leven als digitale nomade dát wilde ze! ‘Zonder die training was ik nooit vertrokken‘. Dit is het verhaal van Marijn die in 2017 startte met een bedrijf als social media & content manager en reist momenteel door Thailand en Vietnam.

‘In 2015 werkte ik in loondienst in Amsterdam en ik woonde in Den Haag. Door het vele reizen, mijn perfectionisme en te groot verantwoordelijkheidsgevoel, kwam ik overspannen thuis te zitten. Na de zomer begon ik weer met werken maar ik kreeg geen contractverlenging. Na wikken en wegen besloot ik mijn huurappartement in Den Haag op te zetten en terug te gaan naar mijn ouders. Mijn doel? Geld sparen voor een lange reis. Zo werkte ik een aantal maanden bij Grolsch in Enschede om uiteindelijk mijn backpack in te pakken voor vijf maanden reizen door Zuidoost-Azië.

 

Na vijf maanden was mijn spaargeld bijna op en ging ik terug naar Nederland. Toen had ik mijn ‘aha-moment’: hoe kan ik zorgen dat ik een volgende keer in het buitenland kan blijven omdat ik voldoende geld heb? Een vriendin van mij werkte op dat moment als Virtual Assistant en toen viel het kwartje: ik ga werken en reizen tegelijk! Het heeft uiteindelijk nog wel een heel jaar geduurd voordat ik ook echt aan de slag ben gegaan.’

Waarmee kan ik werken als digital nomad?

Marijn deed in het voorjaar van 2017 mee aan de twee weekenden Digital Nomad Worden. Bij haar inschrijving schreef ze ons: “Het feit dat ik echt totaal geen idee heb waarmee ik reizend wil ondernemen hoeft geen belemmering te zijn toch? Alleen het feit dat ik dat graag wil en hoe, daar hoop ik dan een beetje achter te komen tijdens die twee weekenden. Ik ben me al de hele ochtend aan het inlezen op allerlei websites en er komt zoveel informatie op mij af dat ik denk: waarmee kan ík werken als Digital Nomad?”

 

Marijn stortte zich vol in de opdrachten en ik geloof niet dat we ooit iemand zo intensief hebben zien luisteren naar alle verhalen. Ze was als een spons en de radartjes liepen volop! Binnen de twee maanden waarin die training zich afspeelde, ging ze op onderzoek: waar krijg ik energie van? Wat wil ik absoluut níét meer in mijn dagen en wat wel? Hoe kom ik dichterbij die ideale dag? De bedrijfsideetjes vlogen haar ondernemersboom in en een maand na het tweede trainingsweekend had ze haar eerste opdracht al! Wat we zeggen: een doener, een go-getter, geboren om te ondernemen. Echt supervet om te zien. En daar eindigde het niet! Aan het eind van het tweede weekend had ze haar aanbod helder en haar eerste 0.1 versie van haar site in de lucht. Ze ging ze aan de slag om het verder vorm te geven. Marijn werd toegelaten om mee te varen op de Nomad Cruise, een digitale nomaden conferentie op een schip waarmee je gelijk de Atlantische Oceaan oversteekt. We kunnen ons alleen maar voorstellen hoeveel nieuw hout dat op haar vuur gegooid moet hebben.

Aan het werk in Playa del Carmen, Mexico (voorjaar 2018)

Discipline en motivatie

“Als je mij had gezegd begin 2017 dat ik 2,5 jaar laten een eigen bedrijf zou hebben, Nederlandse klanten zou hebben en regelmatig vanuit het buitenland zou werken, zou ik je waarschijnlijk uitgelachen hebben. Maar ik ben gemotiveerd en ik hou vol. Tuurlijk heb ik nog steeds momenten waarop ik onzeker ben of ik iets wel kan, of ik mijn klanten wel goed genoeg kan helpen. Dan lees ik een review of email van een tevreden klant over mijn werk en dan voel ik me weer goed!”

 

“Ik heb geleerd dat ik ontzettend flexibel ben en overal kan aarden. Dat moet ook wel wanneer je elke paar weken of elke maand op een andere plek zit. Ik voel me snel ergens thuis en kan prima alleen zijn. Ik weet dat ik over voldoende discipline en motivatie beschik om te werken met 30 graden terwijl er ook genoeg andere leuke dingen te doen zijn. Er is altijd wel iemand die wat leuks wil doen, naar het strand wil of wat dan ook. Ik probeer zoveel mogelijk een werkweek van maandag tot vrijdag aan te houden.” 

Met een mede-nomade (Janneke Dijkhuis;) aan het werk in Karimunjawa, Indonesië (September 2018)

Bestemmingen kiezen

“Momenteel reis ik door Thailand en Vietnam en daar heb ik voor gekozen omdat ik op die manier weer mijn ‘buddies‘ kon ontmoeten die ik tijdens de Nomad Cruise heb leren kennen. Veel van hen zitten in Thailand en Vietnam. Na een paar dagen op mezelf, alleen gegeten te hebben, alleen gereisd te hebben vind ik het wel fijn dat ik dan ergens mensen ken. Hoewel ik goed alleen kan zijn en dat ook fijn vind, is het prettig om het sociale contact op te kunnen zoeken als ik er behoefte aan heb. Wat voor mij minstens zo belangrijk is bij het kiezen van een bestemming is een lange visum duur. Ik heb eigenlijk een hekel aan de zogenaamde ‘visa runs‘, een soort van halsoverkop vertrekken naar het buurland om een visum te vernieuwen en weer terug te keren naar de plek waar je zat. Ik zou zo weer voor Mexico kiezen, want daar kun je 180 dagen blijven op een toeristen visum.”

Een werkdag in het leven van een digitale nomade

“Hoewel ik niet meer moet denken aan een ‘normale’ werkdag van 9-tot-5 waarin een baas bepaalt waar ik aan werk, probeer ik als digitale nomade zoveel mogelijk nog de ‘Hollandse‘ werktijden en werkdagen aan te houden. Ik sta altijd vroeg op, tussen half 7 en half 8 en dan ga ik naar een c0-working. Vanuit een café kan ik echt niet werken. Dat heb ik ontdekt na mijn eerste etappe als digitale nomade en ben daarna anders gaan werken. Ik wil een fijne werkplek hebben. Ik deed in het begin alles met een laptop vanuit cafeetjes, maar dat bleek toch niet te werken voor mij. Nu heb ik een ‘kantoor-uitrusting‘ bij me: een muis, een los toetsenbord en een laptop standaard. Ook heb ik mooi weer nodig, lekker eten en dus een co-working waar ik goed kan zitten.”

Structuur werkt

“Toen ik net begon met werken en reizen tegelijk deed ik alles door elkaar. Dan had ik nogal weleens het gevoel aan het einde van een werkdag: wat heb ik nu helemaal gedaan? Dat deel ik nu gestructureerder in. Ik begin met mijn e-mails en werk, als het een klantdag is, voor klanten tot aan de lunch. Ik eet dan ergens lekker in een leuk tentje en ga in de middag weer verder aan mijn eigen bedrijf. Ik probeer in de middag toch echt wel te stoppen, zo rond een uur of drie. Dat lukt vaak niet, maar het is wel mijn intentie tijd te nemen voor andere dingen. Ik heb maandag, dinsdag en donderdag klant-dagen en woensdag en vrijdag werk ik voor mijn eigen bedrijf: dan maak ik content en volg ik trainingen. Eigenlijk werk ik gewoon van 9-tot-5 en vaak op een geweldige plek, voor klanten waar ik energie van krijg. Dat laatste is belangrijk om goed te bewaken want een burn-out ligt ook in deze levensstijl op de loer.”

Coliving in San Juan del Sur, Nicaragua (2018)

Leven en relaties op reis 

“Als ik op reis ben, boek ik vaak een co-living, (red. zoals op de foto hierboven in Nicaragua). Dat is een plek waar je over een kleine studio beschikt, een snelle internetverbinding ligt en een prettige werkplek beschikbaar is. Deze studio deelde ik met twee andere vrouwen. Er zijn vaak abonnementen beschikbaar zodat je in zo’n co-working een training of workshop kunt volgen. Nu heb ik lekker mijn eigen plek, wat ook zijn voordelen heeft.”

“Ik ga regelmatig in de zomer terug naar Nederland voor het lekkere weer, mijn familie en vrienden en omdat mijn klanten zich in Nederland bevinden. Ik pas dan op huizen van mensen die op vakantie zijn bijvoorbeeld. Van mijn familie, mijn ouders krijg ik veel steun en ze zijn trots op het feit dat ik 2,5 jaar op deze manier leef en geld weet te verdienen. Het is jammer dat ik niet altijd bij belangrijke dingen zoals verjaardagen kan zijn. Hoewel ik via FaceTime iedere dag contact kan hebben als ik wil. Ook heb ik een app-groep met mijn ouders, en dagelijks contact, dat is heel fijn. Mijn vriendinnen gaan ieder jaar op vriendinnen-weekend en dan bel ik in. Op die manier kan ik er dan toch een beetje bij zijn. Eén van mijn beste vrienden ontmoette ik op reis, tijdens de Nomad Cruise en we zien elkaar denk ik een keer of twee en we bellen veel. Tijdens zo’n reis ontstaan zoveel leuke vriendschappen en die blijven omdat iedereen onderweg is en hetzelfde leven leeft. Je hebt dan veel gemeen en het contact is diepgaander dan het typische gesprek met mensen die je als backpacker zou hebben. Dat is toch oppervlakkiger en van kortere duur. Wat je gemeen hebt is dan niet genoeg om een vriendschap op te bouwen.”

 

Klanten vinden

“Ik heb een vast klant-portfolio waaronder klanten die ik in het begin net na de training bij jullie heb geworven en waar ik nog steeds voor werk. Ik krijg de meeste klanten ‘via-via‘ en ook via posts op Instagram. Ik heb een tijdje een profiel gehad op ‘regelhelden.com‘, een site specifiek voor VA’s waar ik vooral in het begin veel aan heb gehad qua netwerk en nieuwe klanten vinden. Ik heb een half jaar een business coach gehad, waar ik eind december 2018 mee ben gestart. Dat kan ik iedereen aanraden, iemand die met je meekijkt, meedenkt of iets logischer kan. Ik kreeg er meer zelfvertrouwen en focus door.”

Op Karimunjawa, Indonesië (september 2018)

Ontspannen

“Ik had begin 2017 een duwtje in de rug nodig. Ik had niet geweten hoe het had gewerkt, hoe je moest reizen en werken tegelijk als ik jullie training niet gevolgd had. Ik was helemaal klaar met het werken voor een baas, met full-time werken, met uren reistijd van en naar werk. Dat was en is een enorme motivatie. Ook vandaag de dag nog om juist níét naar het strand te gaan als iedereen gaat. Ik wil dit leven zo blijven leven en ben bereid daar hard voor te werken. Ik moet opletten dat ik niet mijn grens overga, dat ik mijn rust neem en niet alleen maar werk. Ik let ook goed op het type klanten dat ik bedien. Als het teveel energie opzuigt, stop ik met zo’n klant. Dat gebeurt weleens. Ik zorg dat ik ontspan door lokaal yoga lessen te volgen. Ik heb een stappen meter en gek genoeg helpt dat me ontspannen. Ik heb zo 10000 stappen gezet en ik ga overal lopend naartoe. Lunchen, naar vrienden en idealiter naar het strand. Iets dat ik in Chang Mai, waar ik onlangs was, wel behoorlijk gemist heb.” 

 

Ultieme vrijheid

“Soms heb je ook wel maanden dat je even wat minder geld hebt, dat er minder nieuwe klanten binnenkomen. Soms ga ik weleens twijfelen: zou het niet makkelijker zijn als ik een volledig salaris zou verdienen? Beter zijn om terug in loondienst te gaan? Maar dan bedenk ik me hoeveel vrijheid ik heb. Dat ik kan gaan en staan waar ik wil. Dat is onbetaalbaar. Het kunnen leven in die vrijheid dat je het zelf voor het zeggen hebt, eigenlijk over alles in je leven zelf de baas bent, is waar dit allemaal mee begonnen is en wat ultieme vrijheid is voor mij. Het doel voor dit jaar is een vaste stroom aan inkomsten zodat ik huur kan betalen als ik wil. Als ik me naar nergens hoef te vestigen. Ik zou het liefst genoeg geld verdienen om een leuke studio te huren in Nederland of in Spanje, een basis en daarvandaan te reizen. Dat is nu mijn ideale situatie die ik voor me zie.”

Top 3 tips voor startende (reizende) ondernemers

1. Sluit een goede laptopverzekrering en reisverzekering af! In 2018 ben ik op Bali beroofd van mijn rugtas met laptop en alle accessoires. De laptop was nog geen 3 maanden oud en gelukkig had ik tijdens de aankoop een speciale verzekering afgesloten. Bij terugkomst in Nederland kreeg ik een nieuwe laptop van deze verzekering en de reisverzekering vergoedde de rest.

 

2. Slow travel is key! Je wilt misschien zoveel mogelijk zien van een land, maar je bent geen backpacker. Ik zit het liefst minimaal 1-3 maanden op 1 plek. Zo leer je de stad kennen, de mensen, bouw je vriendschappen op en zorgt het voor rust. Wanneer je elke week van plek wisselt kost dat teveel energie. Je moet namelijk telkens weer uitzoeken waar je naar toe wilt, hoe kom je daar, zijn daar co-workings of cafés van waaruit je kunt werken met goed internet. Snel reizen kost ook veel meer geld. Doe jezelf dus een plezier en blijf langer op 1 plek.

 

3. Zorg voor vertrek dat je minimaal 1-3 klanten hebt zodat je zeker bent van een maandelijkse stroom aan inkomsten. Wanneer je net begint met ondernemen komt er ontzettend veel op je af en is het veel uitzoeken. Als je daarnaast ook nog eens start met je digital nomad reis dan kan dat nogal overweldigend zijn. Beter is het om wat rust voor jezelf te creëren en een kleine klantenkring te hebben voor je vertrek. Trust me, ik spreek uit ervaring hier! 🙂

 

Bonustip 1: Zorg dat je doet wat je echt leuk vindt! Ik kan me herinneren dat Steven zei tijdens de training in 2017: als je werk doet wat je niet leuk vindt dan maakt het niet uit of je in Nederland zit of op een tropische bestemming, je voelt je dan gewoon rot.

 

Bonustip 2: Geniet ervan! Voor veel mensen is deze levensstijl een ver van hun bed show en jij doet het gewoon. Het heeft echt zijn ups en downs en het is niet allemaal leuk en makkelijk. Maar wanneer ik besef dat ik nu in Vietnam zit, het hier lekker weer is, ik een leuke groep mensen heb leren kennen hier en ik mijn geld verdien, dan ben ik echt dankbaar en trots en geniet ik volop.

Wil je Marijn volgen? Volg haar reisavonturen op haar Instagram account Marijn Travel en kijk eens bij haar aanbod op haar website als je zelf wilt werken aan je online zichtbaarheid. 

MEER INTERVIEWS LEZEN?

Wat als je hoofd je hart volgt?

Janneke Dijkhuis (november 2018)

janneke-dijkhuis

Kiezen voor een leven in flow

Rianne Schrijver (februari 2019)

Rianne is officieel gestart met haar bedrijf

Koers bepalen met jaarthema’s en kernwaarden

Sander en Debora (juli 2019)

Sander, Debora en Lauren op het strand van Costa Rica

Busjes ombouwen en gaan waar de zon schijnt

Rivka Huijer en Jelle Boterman (juli 2019)

busjes