Kiezen voor een leven in flow: het perfecte plaatje

In gesprek met Rianne Schrijver

interview en tekstproductie door Andrea Dronk

Parttime werken, een eigen onderneming starten en reizend de wereld ontdekken. Wat voor velen een onmogelijke combinatie lijkt, is voor Rianne Schrijver en haar gezin de nieuwe standaard. Rianne werkt drie dagen in de week als apotheker en startte daarnaast Best Kept Memories, haar creatieve bedrijf in fotoboeken: “Door anders te gaan denken over bijvoorbeeld werk, tijd en geld, groeide ook het idee van een eigen onderneming.”

Digital Nomad Programma als katalysator

In de periode vlak voor een grote reis met mijn gezin, kreeg ik sterk de behoefte om even stil te staan bij mijn huidige bezigheden en projecten. Op een andere manier naar mijn leven kijken, waarin tot dan toe overtuigingen en vaste patronen bepalend waren geweest voor de keuzes die ik maakte. Met in het vooruitzicht een drie maanden durende reis door Azië, nam ik contact op met Steven en Diana. Ook toen werkte ik vier dagen in de week als apotheker en het hebben van een eigen bedrijf was nooit de intentie toen ik besloot om het Digital Nomad Programma te volgen. Deze online training kon ik namelijk ook onderweg volgen, op de momenten voor mezelf met voldoende tijd en ruimte. In Nederland is het leven heel gehaast en nu kon ik samen met mijn gezin meer rust inbouwen en echt genieten van elkaar. Met elk onderdeel in het programma, werd ik me meer bewust van hoe een leven op eigen voorwaarden eruit kon zien. Je wordt getraind om anders te kijken naar waarden als geld, tijd, bezit, werk en je ideale dag. Leven in een Volkswagen busje zoals Diana en Steven, samen met twee jonge kinderen, is een extreme uitdaging. Eentje die mij inspireerde in mijn reis naar een leven waarin mijn creativiteit een meer prominente rol speelt en ik meer tijd kan doorbrengen met mijn gezin. Met als resultaat, dat ik minder ben gaan werken als apotheker.

 

Hoewel we eerder drie maanden reizend met elkaar hebben doorgebracht, gaat het altijd anders dan je gepland hebt en op papier hebt gezet. Je bent 24 uur met elkaar en slaapt op één kamer met de kinderen. In de praktijk doe je minder dan je van tevoren had bedacht en ben je continu bezig om de kinderen te vermaken. Mijn man en ik bespraken regelmatig wie op welk moment even alleen kon zijn. Voor een stukje wandelen of hardlopen, werken op de laptop en andere dingen. De reis bracht ons weer terug naar de basis. Meer tijd samen doorbrengen, maar ook bewust tijd nemen voor de kinderen en jezelf. En ook belangrijk, niet altijd iets willen doen of moeten. De rust en ruimte die je daarmee creëert is enorm waardevol en helend. Tijdens de reis en door mijn gesprekken met Diana en Steven, merkte ik dat meer creatief bezig wilde zijn in mijn werkzaamheden. Het eerste idee voor mijn eigen bedrijf Best Kept Memories kreeg langzaam maar zeker vorm.

Rianne werkt met Steven aan haar website tijdens het Digital Nomad Programma

Eigen onderneming gestart

Uiteindelijk heb ik een half jaar de tijd genomen om meerdere ideeën op papier te zetten en te testen in mijn omgeving. In september 2018 is Best Kept Memories opgericht. Ik help mensen met het selecteren en bewerken van hun mooiste foto’s en maakt er een uniek fotoboek van. Foto’s van een reis, huwelijksdag, familie; de momenten die iemand koestert en wil delen met anderen. Door de stap te maken, kon ik niet alleen creatief bezig zijn maar ontdekte ik ook dat ik netwerken en sparren heel fijn vindt om te doen. Ondernemerschap betekent voor mij hard werken en tegelijkertijd ook vrijheid. Alles eromheen vind ik leuk. Voor mij waren fotoboeken samenstellen heel gewoon. Het is creatieve en bezinnende bezigheid. Om mij heen zijn er vooral mensen die niet weten hoe en waar ze moeten beginnen. Foto’s worden opgeslagen op verschillende plaatsen en het selecteren van foto’s kost veel tijd. Ik neem mensen bewust mee in het proces en ga voor ze aan de slag. De onderneming is bedacht en ontstaan naast mijn huidige werk als apotheker. De eerste aanvragen komen binnen en op het gebied van marketing ben ik al enkele samenwerkingen aangegaan. De balans vinden tussen mijn leidinggevende functie van nu nog drie dagen en twee dagen die in het teken staan van loslaten en focus op Best Kept Memories, is een uitdaging. Toch passen deze twee uitersten bij mij en de afwisseling heeft een positief effect op mijn creativiteit.

Rianne is officieel gestart met haar bedrijf

Inspiratie vind je overal

Naast het online Digital Nomad Programma, heeft een weekend dat Steven en Diana organiseerden samen met Rob & Kim van Zenerife voor andere startende ondernemers, enorm geholpen in de stap naar een eigen bedrijf. Tijdens dit ‘Up Your Game’ weekend heb ik veel geleerd over ondernemen, zichtbaarheid en profilering. De tips en inzichten kon ik meteen in de praktijk brengen. Maar ook uit mijn eigen omgeving haal ik veel inspiratie. Gesprekken en sparren met collega ondernemers, Instagram en ook onverwachte momenten die net weer dat juiste inzicht of idee geven. In de afgelopen periode ben ik niet heel anders gaan nadenken over bepaalde overtuigingen. Wel absoluut over vrije tijd en hoe je dat kan en mag invullen van jezelf. Mijn man werkt in loondienst en heeft het ontzettend naar zijn zin. En toch vindt hij het ook enorm leuk wat ik doe. Hij ondersteunt mijn businessplan en werkwijze en daardoor kan ik nog meer genieten van het ondernemerschap. Locatie-onafhankelijk werken zou in de toekomst geen gekke gedachte zijn. Dit werk kan ik altijd en overal mee naartoe nemen. Reizen geeft net als ondernemen een stukje vrijheid.

Top 3 tips voor startende (reizende) ondernemers

1. Neem vooral de tijd om iets op te starten als freelancer of zzp-er. Voorkom overhaaste beslissingen door alles snel te willen doen en al dáár te willen zijn.

2. Uitproberen en onderzoeken is niet erg, zo ontdek je precies wat je leuk vindt. Heb geen focus op maar één ding of doel en blijf nieuwsgierig.

3. Durf vol te genieten van je vrijheid als zelfstandig ondernemer. Laat wat ruimte over in je agenda en deel jouw tijd in zoals jij dat wilt

 

Rianne helpt je met het selecteren en bewerken van je digitale foto’s en maakt er een uniek fotoboek van. Bekijk de mogelijkheden op bestkeptmemories.nl en lees meteen de blog ‘Een persoonlijk fotoboek laten maken’.