Busjes ombouwen en gaan waar de zon schijnt

In gesprek met Rivka Huijer en Jelle Boterman

interview en tekstproductie door Andrea Dronk

Onderweg naar de autodealer voor een testrondje kwam het onderwerp reizen weer ter sprake. De realiteit van een fulltime kantoorbaan, maandelijkse huurkosten, files en overvolle treinen, pasten niet bij de toekomst die Jelle en Rivka voor ogen hadden. In 2016 gingen zij op reis en waren bijna 20 maanden in het buitenland: “Het mooie van reizen is dat je elke keer opnieuw wordt verrast en geïnspireerd raakt.”

Een nieuwe afslag

We hebben de testrit nog wel gemaakt, maar de weg terug van Den Haag naar Lelystad leverde ons veel meer op dan een nieuwe auto. De beslissing om de auto niet mee te nemen was net zo snel gemaakt als de beslissing om samen voor een langere periode op reis te gaan. Binnen twee weken waren de tickets naar Nieuw-Zeeland in ons bezit. We waren op een punt beland in ons leven waarin we ons opgesloten voelden. Fulltime werken en het weekend zo vol mogelijk plannen om iedereen te kunnen zien en vervolgens maandag moe weer achter een bureau schuiven. Alles bij elkaar bracht ons geen voldaan gevoel meer. Toen wisten wij dat het anders moest.

 

Wat volgde was een periode van ontslag, afscheid nemen van vrienden en familie en een huurder vinden voor ons huis. Samen met de woningcorporatie werd een oplossing gevonden en zodoende werd ons huis voor anderhalf jaar verhuurd. Het was een fijne gedachte dat we na die periode weer in onze bekende omgeving terecht konden. Op het werk werd verschillend gereageerd op ons vertrek, wel was er veel enthousiasme voor onze nieuwe koers. Onze familie en vrienden waren in eerste instantie verbaasd, maar al gauw werd dat omgebogen naar veel positiviteit, steun en interesse.

Verdienmodel in busjes

Jelle was al eens door Australië gereisd en had daar mooie herinneringen aan. Vanwege het visum was dat deze keer geen optie en besloten we om naar Azië en Nieuw-Zeeland te gaan. Totaal hebben we 11 maanden doorgebracht in Nieuw-Zeeland, reizend met ons eigen busje. Om te kunnen voorzien in de kosten die we maakten, hebben we verschillend werk aangepakt. Op de lijst met baantjes die we hebben gehad staat onder andere frambozen plukken, bier tappen, wc’s schrobben, housekeeping en campingwerk. Echte zogeheten backpackers-baantjes. Dat hebben we zo’n vier maanden gedaan. Met het geld hebben we tijdens het reizen ons busje omgebouwd. Ook daarin zagen wij een kans en een verdienmodel. In ongeveer 3 maanden tijd hebben wij verschillende busjes opgekocht, omgebouwd en verkocht. De niche waarin we zaten bracht ons veel aanvragen. Via Facebook pagina’s en kleine autobeurzen konden potentiële klanten ons vinden. Soms waren onze busjes al binnen twee dagen verkocht.

 

Uiteindelijk hebben we niet alleen Nieuw-Zeeland bezocht, maar ook grote delen van Azië zoals Laos, Thailand, Indonesië, Cambodja, Vietnam, China, Hongkong, Japan, Mongolië en Rusland. Tijdens onze reis hebben we op een ad-hoc manier beslissingen genomen. Net als de stap om de reis te maken, hebben we ook de verdere reisplannen in het moment besloten. Door de vliegtickets in de gaten te houden, konden we geld besparen en onszelf elk moment verplaatsen. Na bijna 20 maanden was het tijd om weer terug te gaan naar Nederland. We zijn weer aan het werk gegaan met de gedachte dat we dit nog een keer wilden doen. Dit hebben we ook transparant gecommuniceerd naar onze werkgever. Rivka ging weer terug naar haar oude werkgever en Jelle had een nieuwe baan gezocht.

 

Bij toeval kwamen we terecht op de website van Wonderlijk Werken. Rivka zag het voorbijkomen op LinkedIn en haar interesse was gewekt. Ondernemen in combinatie met locatie onafhankelijk werken was eigenlijk het antwoord op de vraag waar we al zolang naar op zoek waren. Wij konden er alleen zelf geen woorden aan hangen. Recent hebben we de cursus digital nomad training afgerond. De levensstijl van digitale nomaden past wél in ons toekomstplaatje. Steven en Diana van Wonderlijk Werken begrijpen ons en de verschillende fasen die we doorlopen. We hoeven niets uit te leggen en hebben de mogelijk om te kunnen spiegelen met mensen die veel soortgelijke situaties hebben meegemaakt.

Creatieve ondernemers op reis

We willen ons werk mee kunnen nemen als we op reis zijn. In april 2019 zijn we live gegaan met Digital Drifters. Een creatief bureau wat websites ontwikkeld. Websites bouwen hebben we onszelf aangeleerd. Jelle heeft een technische achtergrond en Rivka heeft in haar werk altijd veel tijd doorgebracht met ondernemers. In de maanden voorafgaand aan de lancering hebben we onze eigen website gebouwd. Via Steven en Diana waren we op de hoogte van relevante plugins en andere tips. Ondertussen hadden wij een housesit in Spanje en investeren we onze tijd in het opstellen van algemene voorwaarden, opzetten van de administratie en alle praktische zaken voor de livegang.

 

Momenteel doen we een housesit in Portugal. Heel bijzonder, want we hebben een ecologische boomhut tot onze beschikking. Een opdracht die we hier hebben aangenomen is een website ontwikkelen voor een surfschool. Dat doen we op basis van een ruildeal. We mogen onbeperkt gebruik maken van de faciliteiten en lessen. Door open te staan voor onverwachte situaties hebben we nu deze kans gekregen. In vergelijking met vroeger zijn we veel rustiger en maken we beslissingen afgestemd op ons gevoel. Je kunt echt alles wat je wilt. Wij hebben het zelf ervaren. We leven nu bewuster, hebben meer tijd en kunnen onze eigen boontjes doppen.

Top 3 tips voor startende (reizende) ondernemers

1. Neem vooral de tijd om iets op te starten als freelancer of zzp-er. Voorkom overhaaste beslissingen door alles snel te willen doen en al dáár te willen zijn.

 

2. Uitproberen en onderzoeken is niet erg, zo ontdek je precies wat je leuk vindt. Heb geen focus op maar één ding of doel en blijf nieuwsgierig.

 

3. Durf vol te genieten van je vrijheid als zelfstandig ondernemer. Laat wat ruimte over in je agenda en deel jouw tijd in zoals jij dat wilt.

 

 

Jelle en Rivka bouwen websites voor ondernemers en doen dat onder de naam Digital Drifters. Wil je ze volgen op hun reis? Bekijk dan de blog MeerOpReis. ’.

MEER INTERVIEWS LEZEN?

Janneke Dijkhuis (november 2018)
Wat als je hoofd je hart volgt?

janneke-dijkhuis

Maarten en Nancy (Januari 2019)

Op avontuur in Afrika met twee kinderen

Rianne Schrijver (februari 2019)
Kiezen voor een leven in flow

Rianne is officieel gestart met haar bedrijf