Hoe ziet een werkdag van een digitale nomade eruit?

Een werkdag van een digitale nomade? Witte stranden, mooie palmbomen, lekker warm weer, een zonnetje. En dan jij ergens met je computer op het strand.

E-learning maken | Online training maken in Active CampaignHet beeld dat heerst bij vrijwel iedereen die graag als digitale nomade wil gaan werken en het beeld dat je ziet op foto’s van digital nomad ‘influencers‘.

En ja, zo kun je heus werken. Eventjes. Voor de foto 😉

Want dan zit je daar en is het toch wel erg warm. Je ziet niks op je scherm door de zon. De zon begint al snel je huid te verbranden. Al dat zand is ook niet goed voor je computer. Toch maar in de schaduw zitten. Is er ergens een stopcontact? Voor mijn computer? Die is bijna leeg. Je verkast naar binnen want buiten is er geen stopcontact. Ik moet zo bellen. Is er wifi? Even vragen.

Je zit ondertussen onder een afdak. De wifi werkt maar de snelheid is om te huilen. Om de paar minuten gilt de herrie van een blender die een koude koffiesmoothie maakt. Hoe ga je hier bellen?

De hemel betrekt en zoals iedere dag begint het zachtjes te regenen. Je hebt je afspraak even verzet want dat internet is niet snel genoeg. Je hebt nog geen lokale sim kaart gekocht. Dat kon op het vliegveld toen je aankwam maar toen dacht je: ach dat kan later ook nog, anno 2023 is er overal wel wifi toch?

Helaas.. Die lokale sim-kaarten zijn niet altijd even makkelijk op de kop te tikken buiten het vliegveld. In sommige landen wel hoor, op iedere straathoek. Maar er zijn landen waar dat vrij moeilijk wordt gemaakt (Costa Rica) en koop je gelijk op het vliegveld een kaart. Soms moet je zelfs je paspoort laten zien (India).

Digital Nomad Worden | Weerbaarheid ontwikkelen | Wonderlijk WerkenOndertussen is het zachte regenen overgegaan is ‘torrential rain‘. De stroom valt uit. En daarmee de wifi ook.

Je klapt je computer dicht. En bestelt een koffie. Die op het gasfornuis gezet wordt.

Dat was welgeteld een uur werken.

En zo gaat het vaak in het land der digitale nomade. En dat is helemaal niet erg. Al doende leert men zeg maar.

Hoe kan het ook gaan?

Je weet wat je eindbestemming is. Onderzoek die plek.

Zit er ergens een co-working?

Dat is een plek waar mensen komen die eventjes willen werken. Een ochtend, een middag, soms een hele dag. Zonder blenders of andere achtergrond herrie.

Een plek waar alles is geregeld. Snel internet, koffie/ thee, soms zelfs een klein restaurantje waar je eten en drinken kunt bestellen. Vaak hebben ze ook een af te sluiten kamer als je echt privé wilt bellen en stilte nodig hebt. Bijvoorbeeld als je groepscoaching doet via Zoom of een andere videoverbinding.

Zoek online naar co-working plekken op jouw bestemming. Kijk op de website, bekijk reviews en zoek naar mensen die iets zeggen over de snelheid van het internet. Zoek op de kaart op waar die co-working precies zit. Boek je airBnB of hostel in de buurt van de co-working. Op loopafstand.

Dan heb je uitdaging 1 al getackeld en kun je het van je lijstje afstrepen. Dat is alvast één stressor minder. Als je aankomt ga je gewoon eerst een keer proberen: is het een leuke plek? Internet goed? Zijn er andere leuke mensen? Dat is een belangrijke reden om in een co-working te gaan zitten: andere mensen ontmoeten en iets lekkers kunnen bestellen.

Vaak is er wel een abonnement af te sluiten waarmee je een paar keer per week een aantal uren per dag gebruik kunt maken van de faciliteiten. Of je betaalt per keer. Dit zijn allemaal aftrekbare kosten voor je onderneming. Er vanuitgaande dat je een Nederlands geregistreerd bedrijf hebt.

Vertrouw niet teveel op het internet in je AirBnb, alhoewel het prima werkt om de accommodatie speciaal daarop uit te kiezen zodat je (ook) vanuit huis kunt werken. Bekijk reviews: zegt er iemand iets over de snelheid van het internet? Vraag een print-screen van de verhuurder van de snelheid van het internet.

Indelen van je werkdag
Okee, we hebben een werkplek. In een co-working of in een AirBnb. En dan? Hoe deel je een efficiënte dag in als digitale nomade?

Het hangt voor een groot deel af van de tijdzone waar je je in bevindt én waar je klanten zich geografisch bevinden. De meeste van de digital nomads die wij kennen en waar wij mee werkten, bedienen klanten in Nederland. Dus als je in de Amerikas zit, is het al einde middag in Nederland als jij wakker wordt in de ochtend. Het is in Nederland bijvoorbeeld 7 uur later dan in Mexico, 8 uur later dan in Costa Rica. De meeste digitale nomaden die in de Amerikas zitten, werken heel vroeg in de ochtend. Dus bijvoorbeeld van 07.00 tot 09.00 specifiek een sessie waarin je klantcontact hebt. Via een beeldverbinding, of om op mailtjes te reageren die die dag binnen zijn gekomen. Het is dan tussen 14.00 en 16.00 in de middag in Nederland. Vaak perfect voor je klant. Als je geen kinderen hebt, is dit een ideaal tijdstip.

Heb je wel kinderen? Dan is tussen 07.00 en 09.00 juist spitsuur thuis: ontbijt maken, kinderen aankleden, klaarmaken voor de dag. Wat je dan kunt doen is vroeger opstaan. Bijvoorbeeld werken van 05.00 tot 06.00 of tot de kinderen wakker worden. En zorgen dat je een afsluitbare kamer hebt in je AirBnB ander tetter je iedereen wakker met je gesprek. De co-working is nog dicht zo vroeg en de meeste cafés ook. Dat maakte het altijd lastig voor ons om te bellen in de hele vroege ochtend.

Wat wij vaak doen is in de Nederlandse avond bellen met Nederland. Bijvoorbeeld van 20.00 tot 21.00. In de Amerikas is het dan vroeg in de middag. Rond een uur of 13.00 of 14.00. Vaak slapen de kinderen dan, of zijn ze naar school, of is je partner met ze op pad. Probeer het zo te plannen dat het het minste impact maakt op je dag en op je partner.

Als je in Azië zit, is het juist andersom. Als jij wakker wordt in de ochtend, slapen je klanten nog. Veel digitale nomaden vinden dit erg prettig omdat ze dan hun werk ‘af‘ hebben voor de klant als deze zelf aan zijn werkdag begint. Je hebt dan de rest van jouw middag en avond nog om te reageren op mailtjes van je klant.

Wat ik een nadeel vindt van in Azië zitten is dat je de hele dag echt aan het werk kunt zijn, vaak tot ’s avonds laat (want dan is het in Nederland pas middag). Als je in de Amerikas zit en het is daar 17.00, dan slaapt Nederland allang. En is het dus stil op je mail en socials. Het heeft allebei voor- en nadelen. Afhankelijk van wat voor werk je doet en hoe responsief je moet zijn voor je klant. Heb je alleen maar geplande afspraken via Zoom en wat mailcontact, dan is de Amerikas perfect. Ben je de hele dag responsief voor je klant (verzorg je bijvoorbeeld de sociale kanalen) dan is Azië een hele fijne plek qua tijdsverschil. Je kunt dan de hele dag door online zijn en reageren (mocht je nog zoekende zijn naar werk om te doen, is dit zeker een factor om in de gaten te houden: wil ik dat? kan ik dat?).

Okee dat was het tijdsverschil.

Stel je zit in de Amerikas en je hebt geen kinderen.

Dan begin je je werkdag om 07.00 en heb je actief persoonlijk klant contact via email of videoverbinding. En dan is het 09.00 en is het tijd om wat anders te gaan doen. Er wacht zoveel moois op je daarbuiten!

Effectief werken
Eén van de grootste uitdagingen van een digitale nomade is effectief werken. We raden je aan je werktijd in te delen naar het type werk wat je doet: een sessie met actief persoonlijk klantcontact. En dan een sessie waarin je niet online bent en content maakt. Dus in de morgen van 07.00 tot 09.00 een bel /contact sessie met klanten. Dan ga je ontbijten. Misschien even sporten of een strandwandeling maken. Opfrissen en om 11.00 begin je aan sessie twee. Nu ga je offline. Alles uit. Volledige focus op het maken van mooie dingen op je computer. Dat kan content zijn voor jezelf of content voor een klant. Het is ondertussen 18.00 in Nederland en je mailbox wordt rustiger. Als het goed is, heb je alle urgente mailtjes al beantwoordt en behandelt in de vroege ochtendsessie. Doe in het tweede blok GEEN mail beantwoorden, het is in Nederland toch al voorbij kantoortijd. Focus je op werk gedaan krijgen. Concentreer je op de uitvoering. Om 13.00 is het tijd om de computer dicht te doen.

Geniet!
Het wordt warm buiten en je gaat lunchen en een siësta doen. Later in de middag ga je iets bekijken of ergens heen. Naar het strand, of iets leuks doen in de omgeving. Je bent niet op reis om de hele dag achter je computer te zitten. Ga er ook op uit! Ook al voelt dat nog zo tegenstrijdig en heb je eigenlijk geen ‘tijd’. Op sommige dagen houden wij het hierbij en werken we niet in de avond. Dit omdat het in slaap vallen dan lastiger gaat als je hoofd nog ‘aan‘ heeft gestaan vlak daarvoor. Op andere dagen moeten we echt nog even wat doen omdat de situatie daarom vraagt. Dan werken we van 20.00 tot 21.30 nog een sessie van 90 minuten. We reageren op mail (je klanten worden zo wakker) en besteden het laatste uur aan het verder afmaken wat je in de ochtendsessie hebt gemaakt. Werk je wel in de avond? Zet dan in ieder geval je blauwe licht uit op je scherm. Dit kun je instellen op een MacBook via Instellingen -> Beeldscherm en helderheid -> Night Shift. Je kunt er een app voor downloaden zoals F.Lux (ook voor Android). Dit filtert het blauwe licht uit je scherm, waardoor je beter in slaapt valt.

Wil je een goed boek lezen over deze manier van tijd indelen? Meer weten over de 90 minuten blokken en waarom je dat zou moeten doen? Er is een heel goed boek geschreven over deze techniek en dat boek heet Deep Work van Cal Newport. Een echte aanrader als je je werktijd effectiever wilt maken.

Bedenk dat de meeste digital nomads of ondernemers in het algemeen, zeker in het begin van het opstarten van een bedrijf, veel meer uren werken dan 8 per dag. Als je eenmaal draait, er nieuwe klanten binnendruppelen als je een promo doet en je bedient deze klanten, kun je je werkdagen rustiger indelen en het redden met bijvoorbeeld drie blokken van 90 minuten werken.

Een bedrijf opzetten kost tijd. Wat wij dus altijd aanraden is beginnen met ondernemen als je nog in Nederland bent. Als je in dezelfde tijdzone zit als je klanten en je tijd hebt om een vijver aan potentiële klanten aan te leggen. Tijd hebt om te experimenteren met de vorm van je aanbod. Tijd om de inhoud van je aanbod te verbeteren. Tijd om klanten kennis te laten maken met jou en ze in je vijver te krijgen als volger. Dat vist een stuk makkelijker dan als je vertrekt met een lege vijver. Wil je weten hoe je dat doet op een manier die bij jou past? Kijk dan eens op de pagina van onze Nomad Business Academie, waar je deze technieken en methodes leert. Wil je één op één met mij werken? In 2024 gaan de deuren van de persoonlijke business startup coaching weer open. Stuur mij gerust eens een mailtje om te kijken of dit bij jou past en je samen met mij je bedrijf gaat opzetten.

 

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Diana Vermeij
diana.vermeij@gmail.com

Diana realiseerde zich tijdens haar corporate baan dat ze wel heel veel tijd en energie inruilde voor (veel) geld en dat dat haar niet echt gelukkiger maakte. Ze nam ontslag en begon voor zichzelf. Samen met Steven vertrok ze in 2011 uit Nederland en ze werkt nu vanuit Centraal Amerika als lifestyle coach en website ontwikkelaar.