Daar sta je dan

Daar sta je dan. Je hebt je hele leven op school doorgebracht. Van basisschool naar middelbare school en daarna nog een vervolgopleiding en misschien zelfs wel universiteit.

Daar sta je dan. Al die jaren heb je geïnvesteerd in het stampen van rijtjes. Het halen van vakken. Indruk maken op de juf, docent of professor. Alles voor een plaatje in je schrift, een goed cijfer voor dat tentamen en het uiteindelijke diploma.

Daar sta je dan. Hier heb je het al die tijd voor gedaan. Je bent klaar om aan het werk te gaan. Net als iedereen om je heen. Een baan, een vak of misschien wel een eigen zaak. Je bent per slot van rekening nu verantwoordelijk voor je eigen geld (en studieschuld).

Daar sta je dan. Als een paard achter een schot op een renbaan. Datgene wat ze je al die jaren beloofd hebben, zit hopelijk achter dat schot. Je bent klaar om te starten. Maar met wat eigenlijk? En waarom?

Daar sta je dan. Stemmen in je hoofd: ben ik nou de rest van mijn leven dokter? Eigenlijk vind ik advocaat zijn maar saai, kan ik nog wat anders gaan doen? Ik vind economie eigenlijk maar saai, mag ik nog wisselen? Je bent dertig en je hebt het huis, de baan en de auto. Is dit het nu?

Daar sta je dan. En je bent niet alleen. Er zijn velen die zich afvragen of het pad dat ze gekozen hebben hebben wel het juiste is. Maar niemand om je heen lijkt echt te twijfelen dus gaan ze maar door. Maar jij niet, jij geeft gehoor aan dat kriebeltje in je onderbuik.

Daar sta je dan. Na dertig jaar van je leven ga je eindelijk luisteren naar jezelf. Waar je naar toe gaat? Dat weet je nog niet. En dat is juist zo lekker. Vaak vind je de weg pas als je durft te verdwalen. En deze antwoorden staan niet in boekjes en de vragen komen niet in multiple choice. Je moet het zelf doen.

Daar sta je dan. Al je zintuigen open en je rug recht. Je gaat een ander pad verkennen. Jouw pad. Niet het pad van je ouders. Je familie. Je leraar. Of je vrienden. Jouw pad. En je mag het helemaal zelf bepalen. Doen wat je hart je ingeeft.

Daar sta je dan….

Steven Zwerink
szwerink@gmail.com

Steven heeft nog nooit full-time gewerkt en is ook niet van plan dat ooit te gaan doen. Wel reist hij samen met Diana full-time de wereld rond en denkt en schrijft hij veel over thema's als geld, tijd, werk, bezit en ondernemerschap. Dat doet hij op wonderlijkwerken.nl en thewideopenroad.com

3 Reactie's
 • Ronny
  Geplaatst op 17:00h, 04 november

  Daar sta je dan, 14 jaar havo 3. Ploeteren voor cijfers en geen tijd voor je passie. Stapje terug? Meer tijd. Leren om iets op te bouwen waar je hart ligt. Papa zegt: daar ga je dan!

 • Ronny
  Geplaatst op 17:05h, 04 november

  Een stap terug schreef ik. Kijk zo zit dat dus al in ons systeem. Een stap vooruit is het!

 • Steven Zwerink
  Geplaatst op 17:20h, 04 november

  Prachtig Ronny! Je bent een prachtig voorbeeld van hoe het ook kan! We genieten altijd van je updates! Laat ze vliegen, dan maar buiten school!