Je dromen zijn je realiteit in de wachtrij

Dromer, laat je nooit zeggen dat dromen zonde is van je tijd. Je dromen zijn je realiteit in de wachtrij. In je dromen plant je de zaadjes voor je toekomst.

Hoe vaak droom je groots, zonder belemmeringen, zonder te denken wat anderen daarvan zouden vinden? Bijna nooit… Toch? Sterker nog, bijna iedereen van ons vindt het moeilijk om buiten onze eigen dagelijkse beslommeringen, bezigheden en context te denken. Ons werk, onze baan is zo vanzelfsprekend, we gaan er vaak al jaren iedere dag naartoe. Het is dan best moeilijk om überhaupt anders naar het concept werk te kijken. Want: waarom werk je eigenlijk? Voor het geld? Om mensen te helpen? Om je kennis te delen? En in hoeverre doe je het werk waar je van droomt?

Als we het koud moeten verzinnen welk werk, of van wat voor soort leven we dromen, lopen we al vrij snel vast in een zelfde soort dagindeling die je al die jaren hebt gehad. Het is ook een moeilijke opdracht want zeg nu zelf: hoe vaak hoor je jezelf niet zeggen: ‘doe maar normaal, want iedereen moet gewoon werken‘. We gunnen onszelf vaak niet de rust, het voorstellingsvermogen en de creativiteit om vrijuit te dromen.

Tijdens het lifestyle design programma op Isla Holbox waar we momenteel midden in zitten, praten en filosoferen we samen over de concepten geld, tijd, en wat ons beeld van wat werk is. Geen overtuiging is fout. Het is erg boeiend om eens na te denken over deze drie concepten en hoe ze je beslissingen beïnvloeden.

Want:

Als je niet betaald kreeg voor het werk dat je op het punt staat te gaan doen, zou je dan gaan?” of “Stel je krijgt een basisinkomen van 2000 euro iedere maand, zou je dan hetzelfde werk blijven doen of net zoveel blijven werken als je nu doet?” of “Stel je krijgt te horen dat je gezondheid je in de steek laat en dat je niet meer het werk kunt doen dat je nu doet, wat zou je dan gaan doen?” of “Stel je hoort dat je op staande voet ontslagen bent? En het is zo ernstig dat je in je sector niet meer aan het werk komt, wat zou je dan gaan doen?

Met dit soort vragen, help je jezelf een aantal belangrijke beren op de weg te omzeilen. Je helpt jezelf in een ‘ja, dit kan‘ mindset in plaats van een ‘ja, maar..’ wijze van redeneren. Een belangrijkste eerste stap om daadwerkelijk eens te kijken waar je je grootste dromen verstopt. Tijdens het programma op Holbox gaan we aan de slag met het maken van een bucketlist, maar ook met het in kaart brengen van talenten en skills, vragen we anderen waar ze ons voor in zouden huren of onze hulp bij zouden vragen. In de laatste fase van dromen en bedenken in ieder Wonderlijk Werken programma, komen deze zaken samen in een lifestyle design canvas. Wat ons betreft een hele gave uiting van je dromen! Een concrete weergave van je realiteit in de wachtrij.

Een lifestyle wat??
..hoor je jezelf misschien denken. Wat is dat dan?? Het is een manier om je verstopte dromen naar boven te laten komen. Denk aan een ochtend of middag creatief knippen, plakken en met je fantasie creëren om die dromen en de creativiteit wakker te maken. Het maken van een lifestyle design canvas door plaatjes te knippen uit magazines en die op een groot vel te plakken, zorgt ervoor dat je reflecteert op wat er komen gaat, je visualiseert wat je graag zou willen. Er komen al bladerend zaken naar boven borrelen door plaatjes te bekijken. Dat gebeurt puur subjectief, op gevoel, in je rechterhersenhelft. Je wordt op ideeën gebracht, je creativiteit wordt gestimuleerd. Zelfs als je niet concreet weet wat je wilt of waar je naar moet zoeken, zul je onbewust aangetrokken worden door bepaalde plaatjes, die je dan weer op nieuwe gedachten brengen. Met andere plaatjes heb je helemaal niks, die brengen je weer op andere gedachten: ‘dat niet, maar net een beetje meer zo‘. Je irrationeel denken neemt het even over van je rationele denken. Je begint in metaforen te denken, je fantasie wordt geprikkeld. De plaatjes die op je canvas komen zijn op die manier een creatieve uitdrukking van je onderliggende wensen, dromen en passie. Op je canvas plant je de zaadjes voor de realiteit van je toekomst. Het zal je richting geven. Er zullen dingen op je pad komen die je op je poster hebt gezet waar je sneller ja tegen zegt, je zult eerder de mogelijkheden van een kans zien in plaats van de moeilijkheden. Als je weet wat helpt om dichter bij je droom te komen, pak je die kans eerder.

Een waardevolle tool ook voor onszelf
Ik, Diana, maak bijna ieder jaar een lifestyle design canvas: voor onze tijd in Nederland bijvoorbeeld in de zomer van 2015, of ter voorbereiding op de geboorte van ons eerste kind. Wij komen uit zo’n andere levenssituatie als we in Mexico zijn, dat het contrast met het leven in Nederland erg groot is. Het kan je zomaar overvallen en verlammen als je je er niet op voorbereidt. Ik ga dus ruim voor vertrek aan de gang met zo’n poster. Ik plak in het midden plaatjes die te maken hebben met mijn hartenproject. Dat is hetgeen waar ik het meeste van mijn tijd aan wil besteden qua werk en waarde toevoegen als ik in Nederland ben. Daar zitten ook weleens dingen in waarvan ik misschien op dat moment denk: ‘oeh dat gaat lastig worden‘. Ik plak ze toch op. Het is mijn leven. Niemand zegt wat er op die poster moet staan behalve ik. Eromheen plak ik aanverwante zaken die ik in mijn dagelijks leven wil hebben: dingen die ik wil leren of verder wil ontwikkelen, dingen die ik zoveel mogelijk wil doen, of hoe ik het liefst wil wonen in die periode. Noem het je eigen voorwaarden bedenken en projecteren.

Bekijk hieronder een selectie van lifestyle design canvassen die door de jaren heen door deelnemers aan onze trainingen gemaakt zijn:

[huge_it_gallery id=”5″]

Ik wil het ook proberen: wat heb ik ervoor nodig?
Een groot vel papier (A1 formaat), tientallen magazines met uiteenlopende titels, een schaar, een plakstift en een paar gekleurde stiften om er dingen bij te kunnen schrijven. Een uurtje of twee ongestoorde knutseltijd en een fijne ruimte om in te zitten. Onthoudt: deze oefening volgt op een reflectie en je kunt jezelf de vraag stellen: wat zou ik gaan doen als geld er niet toe deed? Stel dat je genoeg geld zou hebben om nooit meer naar je werk te hoeven, wat zou je dan gaan doen als je morgenochtend opstaat? Kijk voordat je aan je poster begint het volgende filmpje. Teken, plak of schilder een groot hart in het midden van je papier. In dit hart komen plaatjes van dingen die onderdeel uitmaken van je hartenproject. Hetgeen waar je de komende twee jaren je tijd aan zou willen besteden.

Stuur ons gerust een mailtje voor de begeleidende vragen die je op weg helpen bij het maken van je canvas!

Wil je een keer serieus aan de slag met het ontwerpen van een leven op jouw voorwaarden? Bekijk dan onze trainingen eens!

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Diana Vermeij
diana.vermeij@gmail.com

Diana realiseerde zich tijdens haar corporate baan dat ze wel heel veel tijd en energie inruilde voor (veel) geld en dat dat haar niet echt gelukkiger maakte. Ze nam ontslag en begon voor zichzelf. Samen met Steven vertrok ze in 2011 uit Nederland en ze werkt nu vanuit Centraal Amerika als lifestyle coach en website ontwikkelaar.