Luisteren naar je ouders

Van kinds af aan leer je hoe belangrijk het is om te luisteren naar je ouders. Ze laten je de weg van het leven zien. Deuren worden voor je geopend. Ze troosten je als je pijn hebt. En ze steunen je onvoorwaardelijk. Eigenlijk zou je altijd naar je ouders moeten luisteren. Toch? Of kom er een moment in je leven waarin je naar jezelf moet leren luisteren? Een moment waarin je weet dat ze nog steeds het beste met je voor hebben maar dat jij je eigen weg wilt zoeken en vinden? Een weg die zij wellicht (nog) niet helemaal begrijpen.

De afgelopen weken hebben we met verschillende mooie mensen gesproken over dit onderwerp. Tijdens onze online trainingen maar ook daarbuiten kwam het onderwerp keer op keer naar boven. Omdat we zelf ook veel over onze ouders nadenken tijdens onze wereldreis leek het ons goed om hier eens wat dieper op in te gaan. Want als ouders toch altijd het beste met je voor hebben kun je toch maar het beste naar ze luisteren?

Luisteren en luisteren
Je kunt op meerdere manieren naar je ouders luisteren. Als wij in mei van 2011 naar onze ouders hadden geluisterd waren we waarschijnlijk niet op reis gegaan maar in Nederland gebleven. We hadden nu waarschijnlijk een vaste baan, een gezellig huisje en gingen we een paar keer per jaar op vakantie. Waarom? Niet omdat onze ouders ons deze prachtige reis niet gunnen. Die gunnen ze ons juist wel, ze hebben ons ook altijd gesteund. Maar er is geen ouder die tegen zijn kind zegt: weet je wat, anders ga je lekker een paar jaar in Mexico en India wonen zonder enige vorm van vast inkomen, in zo’n klein rotbusje, oh ja en waarom trouwen jullie niet daar? Af en toe Skypen is toch prima?

Wij hebben destijds niet naar onze ouders maar naar ons hart geluisterd en gezegd: we gaan! Er komt namelijk een moment waarop je eigen leven begint en je niet langer je ouders verantwoordelijk kunt houden voor de beslissingen die je neemt. Ondanks dat het lastig is voor zowel kind als ouders, breekt dat moment onherroepelijk aan.

Het nest verlaten

Dat kan zijn als je op kamers gaat of als je je eigen bedrijf begint, wanneer dan ook, als dit moment is aangebroken dan voel je het. De dagen waarin je veilig in het nest verbleef zijn geteld en het is tijd om naar je eigen hart te luisteren en achter je eigen dromen aan te gaan. Je ruikt het avontuur, je voelt de spanning en je hebt geen idee hoe de toekomst precies gaat verlopen. Het enige dat je weet is dat je dit NU moet doen.

Hoe luister je dan wel naar je ouders?
Het moment dat je ouders niet langer verantwoordelijk zijn voor jouw beslissingen is een heerlijk moment maar dit wil niet zeggen dat je ze niet kunt betrekken in je plannen. Sterker nog, ze verdienen het om in de loep gehouden te worden en hun mening zal er altijd toe doen. Het is de kunst om te leren luisteren naar wat ze zeggen en de liefde te voelen die er gegarandeerd vanaf straalt. Ze hebben namelijk altijd het beste met je voor, weet je nog?  En de kans dat er meer waarheid zit in wat ze je vertellen dan dat jij weet is groot. Als je die liefde blijft horen en voelen dan kun je met een nieuw oor luisteren naar wat ze zeggen. Je kunt je eigen weg voelen en tegelijkertijd de mening van je ouders blijven respecteren.

Kortom: blijf luisteren naar je ouder maar durf ook je eigen pad te kiezen, aan het einde van de dag ziet iedere ouder zijn kind het allerliefste gelukkig op zijn of haar eigen weg door dit leven.

 

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Steven Zwerink
szwerink@gmail.com

Steven heeft nog nooit full-time gewerkt en is ook niet van plan dat ooit te gaan doen. Hij gelooft dat ademhaling, en neusademhaling in het bijzonder, de start is van een leven waarin je leeft en werkt op jouw voorwaarden.