Neem de volgende afslag

De laatste tijd gaan veel van de gesprekken die we met mensen hebben over het maken van keuzes. Wanneer weet je of het moment daar is om te kiezen voor iets anders? Om te kiezen voor verandering in het leven dat je net een beetje onder controle leek te hebben? Terwijl ik daar zo over na lag te denken hier in Playa del Carmen, Mexico (want daar zijn we nu) schoot mij een goeie metafoor te binnen. Namelijk die met de afslag op een snelweg.

Kiezen in het leven is net als wel of niet kiezen voor een afslag op die ene snelweg waarvan je weet dat hij waarschijnlijk niet die kant op gaat. Je bent wel min of meer bewust op deze weg terecht gekomen maar naar mate de reis vorderde ben je anders tegen je bestemming aan gaan kijken. Misschien is je bestemming wel zo erg veranderd dat je niet eens meer kunt genieten van de reis. En wanneer is dan het juiste moment om te kiezen voor de afslag? Je bent tenslotte al zo ver gevorderd op deze weg. Het zou bijna zonde zijn om nu nog van route te wisselen. Soms lijkt het zelfs wel onmogelijk omdat je niet alleen bent op deze reis. Er reizen ook nog eens mensen met je mee. Familie, vrienden, je baas, je collega’s. En allemaal hebben ze hun mening klaar over jouw reis. Waarschijnlijk neem je ook nog de nodige bagage mee. Dingen uit je verleden die jou en je reis hebben gevormd tot het punt waar je nu bent aanbeland. En dit heeft allemaal een aandeel in jouw reis. Een belangrijk detail is echter: jij zit achter het stuur, niemand anders. Alleen jij kunt bepalen wat je wilt doen. Rechtdoor, rechtsaf of misschien wel rechtsomkeert.

Jij hebt het roer in handen en alleen jij bent verantwoordelijk voor de richting die jouw leven op gaat. Het is gemakkelijk om  de oorzaak voor jouw geluk of ongeluk buiten jezelf te zoeken. Het leven geeft ons nou eenmaal wat er is. En ongetwijfeld komt er veel op je pad wat niet jouw schuld is, maar jij bent wel de enige die er verantwoordelijk voor is. Je kunt er niks aan doen. Maar je hebt altijd de keuze hoe je om wilt gaan met wat het ook is dat op je pad komt. Je hebt de verantwoordelijkheid om iedere dag opnieuw beslissingen te moeten maken als het leven je nieuwe kaarten deelt.

Je kunt er bijvoorbeeld niks aan doen dat je ziek bent geworden maar je bent wel de enige die moet leven met de consequenties ervan. En dus ben jij verantwoordelijk voor de keuze die je maakt: bij de pakken neer zitten of doorpakken. Jij kunt er niks aan doen dat de huizenmarkt in elkaar stortte, maar je bent wel degene die het voor jouw eigen huis en hypotheek op moet lossen. Wat je ook overkomt, op ieder moment moet jij kiezen wat je doet met het nieuwe scenario dat zich voor je ontvouwt. Blijf je op je weg? Of neem je een afslag? Kun je het veranderen? Doe er dan wat aan. Moet je accepteren dat je het niet kunt veranderen? Neem het dan mee als les of als gegeven voor het gevolg van jouw reis. Dit is niet altijd makkelijk maar helaas wel de enige manier.

En gelukkig kun je onderweg heel veel leren en wordt het iedere keer een stukje makkelijker om voor jezelf te kiezen. Naarmate je meer afslagen neemt wordt het steeds iets makkelijker en kun je ook weer meer genieten van je reis. Het begint echter bij dat eerste moment. Bij die realisatie dat je eigenlijk de volgende afslag  wilt nemen. Niet omdat je weet wat daarachter ligt maar omdat je weet dat je huidige weg het ook niet is. En dan vergt het een sterke chauffeur om tegen al die stemmen te kunnen zeggen: “ik ga er hier af, ik weet niet wat jullie willen doen, maar dit is mijn weg. Mocht dit niet de juiste weg zijn dan is dat prima. Ik heb het stuur in handen en dan zoek ik daarna wel verder”.  Om deze metafoor nog iets verder te trekken: zo werkt het ook met alle bagage die je bij je hebt: een verandering van richting geeft je de juiste reden om misschien wel wat bagage achter je te laten die je bij je had maar nu niet langer meer nodig hebt. Een mooie kans om afscheid te nemen van oud zeer, minder goede keuzes en andere pijn die je met je meedraagt.

Wij dagen je graag uit om de komende week eens na te denken over de weg waar je op zit, de mensen die bij je in de auto zitten en de bagage die je bij je hebt en misschien wel eens een andere afslag te proberen. Of alleen al eens goed in de remmen te gaan en je te bedenken of je wel op de goede weg zit. Wij hebben zelf de laatste jaren best wat radicale afslagen genomen waar de rest rechtdoor ging. Dit was lang niet altijd makkelijk en we hebben onze juiste weg nog steeds niet gevonden maar het voelt wel veel lekkerder om op je innerlijke kompas te kunnen vertrouwen en te weten dat je in ieder geval sneller dichterbij komt dan voorheen. De foto bij dit bericht is bijvoorbeeld gemaakt in onze antieke volkswagen bus terwijl we door Costa Rica reden in februari van 2017. Een van de mooiste momenten van het afgelopen jaar waar we nooit gekomen waren als we niet al eerder voor onze afslag (dag corporate baan, hallo ondernemerswereld) hadden gekozen.

Bekijk je weg, kies je route en neem die afslag!

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Steven Zwerink
szwerink@gmail.com

Steven heeft nog nooit full-time gewerkt en is ook niet van plan dat ooit te gaan doen. Hij gelooft dat ademhaling, en neusademhaling in het bijzonder, de start is van een leven waarin je leeft en werkt op jouw voorwaarden.