Lifestyle Design

Ontwerp je leven: bewust je leven vorm geven

Ontwerp je leven. We hadden nooit gedacht dat het bewust vormgeven van ons leven zó belangrijk zou zijn om op onze eigen voorwaarden te kunnen leven en werken. En hoeveel vrijheid er nog te creëren viel in ons leven. In dit blog meer over het toepassen van lifestyle design in je leven op basis van onze eigen ervaring. Een kijkje in de keuken van Steven en Diana.

In november 2015 werd onze dochter Isa geboren. We hebben er bewust voor gekozen om haar in Mexico te ontvangen, het land waar we een aantal jaren hebben gewoond, telkens op verschillende plekken. We hebben veel vragen gekregen over de keuze voor Mexico om ons eerste kindje ter wereld te brengen: hoe weet je nu wat voor beslissing je moet maken over zoiets belangrijks? Als je een locatie onafhankelijk bestaan leidt, heb je niet persé meer een ‘thuis‘ met een ziekenhuis in de buurt of een vroedvrouw die je via je vriendin aangeraden hebt gekregen. De beslissing waar je gaat bevallen en op wat voor manier is al heel persoonlijk en als je een reizend bestaand leidt, zul je ook moeten kiezen waar je wilt bevallen.

Sinds we in 2012 besloten dat we wilden blijven reizen en onderweg wilden werken om in ons levensonderhoud te voorzien, zijn er veel vastigheden weggevallen die we eerder in ons leven hadden in Nederland. We hebben geen eigen huis meer in Nederland, we hebben geen vaste werkplek of kantoor om naartoe te gaan, we hebben geen vaste werkdagen of werktijden. Zelfs het weekend bestaat niet meer. Soms gaan we op dinsdag naar het strand en werken we op zaterdag. We kunnen overal naartoe reizen als we willen. De wereld ligt letterlijk aan onze voeten. Het ontwerpen van je leven wordt dan cruciaal want alles kan. Wíj bepalen. Na een aantal jaren op deze manier reizen en ondernemen werd het ons steeds duidelijker dat we zelf de randvoorwaarden van ons eigen leven moeten bepalen. Als je dat niet doet, komt er iets op je pad en daar vlieg je dan in. Zonder echt te weten of het bij je past, of het is wat je op dit moment nodig hebt en of het aansluit bij je eigen voorwaarden. En daar gaat dit blog over. Hoe geef je richting aan je plannen zonder alles van tevoren als een ware control freak dicht te timmeren?

Zelf het pad kiezen
Eerst komt het interne perspectief: wat wil je zelf graag? Wat wil je zelf graag ervaren, hoe wil je iets ervaren? De bevalling in dit geval en de periode ervoor en erna. Maar het gaat net zo goed op voor een reis die je wilt maken of voor het kiezen van een plek om te wonen. We zijn ervoor gaan zitten en kwamen tot de conclusie dat het onze droom was om de eerste maanden met ons kindje in relatieve rust door te brengen en ons kindje te leren kennen. Onze weg vinden als gezin. We wilden graag samen naar het moment van de bevalling toe leven. Lekker de computers uit, ondanks dat ze voor ons als ondernemers o zo belangrijk zijn. En samen leuke dingen doen. Tot rust komen. Lekker uit eten, naar de bios, een meditatie bij volle maan of gewoon over het strand wandelen. Na de bevalling wilden we heel graag rust. Niet teveel bezoek, lekker samen wennen aan het nieuwe leven met zijn drietjes en ons kindje leren kennen. Bijna egoïstisch voor onszelf houden die eerste tijd. Ook wilden we in deze periode graag in een appartement wonen en even een poosje stationair zijn. Dat wil zeggen niet reizen. We voelden ons beiden heel fijn in Mexico, fijner dan in Nederland, en we wilden graag in deze energie ons kindje ontvangen. We hadden in januari van 2015 een Duitse vroedvrouw ontmoet waar we een ontzettend goede klik mee hadden en die ons kon helpen bij de bevalling, liefst een natuurlijke (thuis)bevalling. In geval Diana toch medische hulp nodig zou hebben, stond het medische team achter deze vroedvrouw voor ons klaar. Deze specialisten hebben we voorafgaand aan de bevalling eerst ontmoet: de gynaecoloog/ chirurg, de kinderarts en zelfs de anesthesioloog. Dat hebben we allebei als heel fijn ervaren (zeker omdat Isa achteraf toch met een keizersnede ter wereld moest komen). Het zelf kiezen van je pad is hartstikke belangrijk en al helemaal als je ervoor kiest de zaken die normaal gesproken vast liggen, los te laten. Het hoort bij het ontwerpen van je levensstijl. Maar hoe doen jullie dit dan, een levensstijl ontwerpen? vragen veel mensen ons.

Lifestyle design for three
Zo’n levensstijl ontwerp maken we voorafgaand aan een reisetappe of voorafgaand aan een periode in Nederland. Het is een grote poster waarop wij beiden onze dromen, plannen en wensen plotten en dan kijken waar ze samen komen of waar de een ruimte moet maken voor dromen en wensen van de ander. Voorafgaand aan de komst van ons eerste kindje, was deze exercitie hetzelfde. Er stond op: rust, thuisbevallen (als het ons gegeven is), op een vaste plek zijn, een vertrouwde vroedvrouw, het strand in de buurt en sport gelegenheid voor Steven (volop in training voor de Ironman Aix en Provence 2016). Dus een zwembad, atletiekbaan, chiropractor en acupuncturist in de buurt. We wisten dat we drie maanden na de geboorte van Isa deze fijne, zelf-ontworpen cocon zouden verlaten want we wilden de viering van het 40-jarig huwelijk van Diana’s ouders niet missen. Wij hebben het fijn gevonden om niet alleen de drie maanden voor de bevalling, de bevalling zelf en drie maanden erna te ontwerpen op de poster, maar hebben kort na de geboorte van Isa een nieuwe gemaakt voor de etappe naar Nederland. Het is heel handig om een plan te hebben over hoe we ons leven vorm willen geven gedurende de vijf tot zes maanden die we in Nederland zijn. Ook onze dochter is nu onderdeel van dit (wereld)reizende team en haar dromen en wensen zijn ook belangrijk. Op dit moment gaan die nog niet veel verder dan liefde, melk een schone luier en een plek om te slapen maar de komende jaren zal dat gaan veranderen. Op dezelfde manier (met zo’n poster) gaan we tegen die tijd antwoord geven op de belangrijkere vragen zoals: Wat doen we met onderwijs? Hoe gaat dat met vriendjes en vriendinnetjes? Waar willen we wonen? Wat willen we haar leren? Wat past bij haar? Wil je hier meer over lezen? Kijk dan eens op ons reisblog The Wide Open Road.

Met een lifestyle design poster en de gesprekken die we rondom zo’n poster voeren, geven we heel bewust richting en vorm aan onze levensstijl ook als het pad vaag en onzeker lijkt. Eenieder van ons leert op deze manier om naar zijn of haar hart te luisteren en dit uit te spreken. Hierdoor kunnen we, door vervolgens goed naar elkaar luisteren, de manier waarop wij willen leven en werken vorm geven. Dit doen we op onze voorwaarden en ieder van ons doet zinvol werk (vinden wij zelf;)), hebben onze eigen hobbies en projecten om na te jagen en uiteindelijk hebben we daardoor heel veel kwalitijd (geen spelfout) met elkaar. Dit is absoluut een dynamisch proces, het canvas ziet er over een half jaar weer anders uit. In de tussentijd zetten we actief stappen in de richting van onze dromen en wensen.

Onze dromen en wensen
Om het voorbeeld heel concreet te maken, zo ziet onze top tien eruit voor de periode januari – augustus 2016 in Nederland in willekeurige volgorde:

  • Een eigen plek om te wonen, even niet meer constant verhuizen
  • Lekker kunnen trainen (fietsen, hardlopen en zwemmen)
  • Gave trainingen geven voor Wonderlijk Werken
  • Veel ‘kwalitijd’ met familie (en dan vooral de opa’s en oma’s) doorbrengen
  • Yoga weer opnemen in de dagelijkse routine (Diana)
  • Tijd en aandacht voor de voorbereiding van de IronMan triathlon in Frankrijk (Steven)
  • Veel leuke dingen doen met Isa
  • Samen lekker chillen op leuke plekken (natuur of stad)
  • Leuke borrels en feestjes met goede vrienden
  • Gezond en zoveel mogelijk biologisch eten

We zijn nu druk bezig met het realiseren van deze dromen en wensen. Door samen de schouders eronder te zetten voelen we ons gesterkt en zeker dat wij ons leven vormen naar onze eigen voorwaarden. Het geeft ontzettend veel richting en als er iets op ons pad komt gedurende zo’n periode, ‘voel‘ je als vanzelf of je dat moet aanpakken of juist niet. Wat er op zo’n poster staat is heus niet in steen gebeiteld. Er kan altijd iets veranderen in je wensen en dromen. Er is daardoor júíst ruimte voor spontaniteit en impulsiviteit.

Aan de slag
Deze drie woorden, aan de slag, zijn zo’n beetje de boodschap die je tegenkomt op onze site en in onze berichten. Je kunt heel veel dromen hebben maar als je niet begint met ze uit te spreken en actie te ondernemen om dichterbij jouw droomleven te komen, wat dat voor jou ook is, dan kom je er nooit. Iedereen zit weleens in een situatie dat er zo ontzettend veel mogelijkheden zijn om uit te kiezen dat je het allemaal niet zo goed meer weet. Pak dan eens zo’n poster erbij. Denk na over de voorwaarden waarop jij de mooie persoon kunt zijn die je bent, voor jezelf en voor anderen. Schrijf de periode erboven waar de poster op van toepassing is en begin:

– hoe wil ik wonen/ verblijven?
– hoe lang wil ik ergens zijn? (kijk ook naar je werk/ soort projecten die je wilt doen op locatie of op afstand)
– welke routines mogen niet in mijn dag ontbreken?
– waar wil ik het liefst naartoe (als je wilt reizen in deze etappe)?
– denk ook aan je eventuele bedrijf: is het handig om even terug te zijn in Nederland voor promotie of overleg?

Dit is natuurlijk maar een greep aan de mogelijke vragen die je jezelf zou kunnen stellen tijdens de oefening om zo’n poster te maken. In onze trainingen begeleiden we je erbij om deze poster af te stemmen op jouw persoon, jouw waarden, jouw bedrijf en klanten. Zo ontstaat er een compleet lifestyle design dat de kaders schept om te ‘shinen’ zoals één van onze klanten ons recentelijk vertelde: ‘sinds ik die poster compleet heb en hij hangt op mijn koelkast, is het veel makkelijker geworden om keuzes te maken en mijn manier van leven uit te leggen aan mensen die geïnteresseerd luisteren. Is het mijn handvat om te ‘shinen’.

Is het voor jou ook helder geworden dat je anders naar je leven en je levensontwerp kunt kijken maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Zou je een helpende hand wel waarderen om stappen te zetten op een compleet nieuw pad en te verkennen of (locatie-onafhankelijk) ondernemen iets voor je is? Kijk dan eens naar onze online cursus Digital Nomad Secrets!

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Steven Zwerink
szwerink@gmail.com

Steven heeft nog nooit full-time gewerkt en is ook niet van plan dat ooit te gaan doen. Hij gelooft dat ademhaling, en neusademhaling in het bijzonder, de start is van een leven waarin je leeft en werkt op jouw voorwaarden.