Tien pijnlijke waarheden die je nooit zou moeten vergeten

Vaak hoef je niet geinstrueerd te worden, de herinnering alleen is voldoende. Hierbij tien pijnlijke waarheden die wijzelf ook maar al te snel weer vergeten maar juist iedere dag even zouden moeten horen.

1. Een gemiddeld mensenleven is maar kort
Diep van binnen weten we allemaal wel dat het leven kort is en dat we uiteindelijk allemaal dood gaan. Toch vergeten we vaak dat het leven kort en eindig is en verliezen we ons in zaken die we nooit gedaan hadden als we hadden geweten dat we nog maar een jaar te leven hadden.

Leef daarom je leven VANDAAG. Wees niet bang van de dood maar negeer hem ook niet. Wees juist bang van het leven dat je had kunnen leven maar nooit hebt gehad omdat je geen actie hebt ondernomen. De dood is niet het grootste verlies van het leven. Het grootste verlies is dat wat van binnen dood gaat terwijl je nog leeft. Wees dapper. Wees sterk. Wees bang en doe het dan toch!

2. Het enige leven dat je hebt is het leven dat je voor jezelf creëert
Jouw leven is van jou alleen. Anderen kunnen proberen je beïnvloeden maar ze kunnen niet voor je beslissen. Ze kunnen met je meelopen maar ze kunnen nooit in jouw schoenen gaan staan. Zorg ervoor dat jouw pad in lijn ligt met je intuïtie en wensen. Wees niet bang als jouw pad niet gelijk loopt aan dat van anderen. We hebben allemaal onze eigen route.

Het is altijd beter om onderaan de ladder te staan die echt wilt beklimmen dan bovenaan de ladder de die je helemaal niet wilde. Wees productief en geduldig. En realiseer je dat geduldig zijn niet hetzelfde is als wachten. Geduldig zijn betekent met volle overgave en al je zintuigen open stap voor stap dichterbij je dromen komen, snel of langzaam. Dit is jouw leven, het is volledige gebaseerd op de keuzes die jij maakt.

3. Druk zijn is niet hetzelfde als productief zijn
Druk zijn, en dan vooral trots zijn op het druk zijn is absoluut contraproductief. Druk zijn is veel beweging en weinig vooruitgang. Productief zijn is juist veel vooruitgang door slimme inspanning. Je kunt alleen maar productief zijn als je de tijd hebt om na te denken over het belang van je dagelijkse bezigheden. Er is niks mis met hard werken maar niemand kan altijd maar druk zijn.

Niemand wil als een hamster in een rad door het leven. We willen bijdragen aan iets dat groter is dan onszelf en dat doe je niet door druk te zijn. Ondanks dat de rush van druk zijn af en toe goed kan voelen is er niemand die op zijn sterfbed ligt en zegt: was ik maar iets drukker geweest af en toe.

Voel je dat je vaak druk bent maar niet echt productief? Neem eens bewust een moment voor jezelf. Maak eens dag je agenda leeg en geef je over aan de flow van de dag. Wat voelt goed? Wat wil je echt graag doen? En doe dat! Je zult zien dat je meer gedaan krijgt en meer energie overhoudt.

4. Er is altijd eerst een dal voordat je bij de piek komt
Als je naar het ritme van een hartslag kijkt wordt het al duidelijk: je kunt geen pieken hebben zonder de dalen. Of zo nou groot zijn of klein, een goede piek wordt altijd voorafgegaan door een dal. Noem het de balans van het leven. De jin en de jang. De plus en de min.

Je zult altijd eerst moeten investeren in je doel. Ervoor moeten werken. Ervoor moeten leiden. Je moet eerst fouten maken zodat je ervan kunt leren en het beter kunt doen. Om bij de top te komen zul je omhoog moeten klimmen (en dan bedoelen we niet langs je carriere ladder) uit het dal dat hoort bij jouw persoonlijke dromen. Het leven heeft de neiging om je te belonen voor inspanning die je levert richting jouw dromen, geniet dus ook van de dalen want zij zorgen juist voor de pieken.

5. Iets denken of iets doen zijn twee heel verschillende dingen
Geluk en succes komen nooit op je pad als je alleen maar op zit te wachten. Je bent wat je doet, niet wat je zegt dat je doet. Kennis is nutteloos zonder actie. Goeie dingen overkomen je niet als gaat zitten wachten, ze overkomen je juist als je gaat werken aan jouw hogere plan.

Vraag jezelf eens af wie je bent en wat je hier komt doen. En doe dat. Denk niet na over geld, over de mening van anderen. Als je niet begint met het uitvoeren van een goed idee omdat je niet 100% zeker bent van je zaak, is de kans groot dat je nooit zult beginnen dus ga ervoor! Probeer, ontdekt, experimenteer, leer en floreer! Kom uit de denk- en stap in de doe-modus.

6. Je kunt vergeven zonder eerst excuses te hoeven ontvangen
Vergeven heeft niks te maken met excuses of spijt ontvangen. Je kunt iemand ten alle tijde vergeven. Ongeacht de reden, ongeacht of je excuses hebt ontvangen of niet. Vergeven komt vanuit jezelf, vanuit jouw innerlijke kracht om de ander, de wereld en daarmee jezelf lief te hebben. Iemand vergeven is als een belofte aan jezelf: de belofte om hetgeen dat is gebeurd niet jouw leven te laten bepalen. Om in je eigen kracht te gaan staan en te zeggen: door jou te vergeven vergeef ik mezelf en kan ik vooruit blijven kijken.

Wees dankbaar voor de ervaring en koester niet te lang wrok voor iemand, uiteindelijk heb je er alleen jezelf maar mee.

7. Je kunt geen vrienden zijn met iedereen
Je bent het resultaat van de mensen met wie je je omringt. We dus kritisch als de mensen om je heen teveel energie van je vragen. Je hoeft (en kunt) simpelweg geen vrienden zijn met iedereen. Geforceerde vriendschappen leveren op de lange termijn niks op.

Er zijn teveel mooie mensen op de wereld die je kunnen inspireren. Die je laten groeien. Omring je met hen en laat degenen los met wie je geen klik hebt. Het leven is er simpelweg te kort voor.

8. Het is niet aan anderen om van jou te houden, dat is aan jou
Het is belangrijk om voor anderen te zorgen maar het is nog belangrijker om goed voor jezelf te zorgen. Het is als in het vliegtuig: zet eerst je eigen masker op, pas daarna die van je medepassagiers. Je kunt pas anderen gelukkig maken als je eerst jezelf gelukkig weet te maken.

Voor jezelf zorgen is niet hetzelfde als egoïstisch zijn. Het gaat om houden van jezelf, om wie jij bent en om wat jij kunt. Laat de blik of het oordeel van anderen niet de liefde voor jezelf en je eigen plannen onderuit halen. Hoe meer jij van jezelf leert houden, hoeveel beter je zult worden om voor jezelf en anderen te zorgen.

9. Je bent niet wat je bezit
Spullen zijn slechts spullen en hebben echte helemaal niks te maken met wie jij bent als persoon. Er is nog nooit een begrafenis geweest waar men de overledene eerde om alle spullen die hij in zijn leven heeft verzameld. Bezit, het verzamelen van spullen en het verlangen ernaar zijn slechts tijdelijke manieren om een gevoel van geluk te verkrijgen. Dit soort geluk vervliegt echter snel. Sterker nog, op de lange termijn zorgt meer bezit juist voor een toenamen van ontevredenheid en ongeluk. Tyler Durden had gelijk in de film Fight Club: Things you own, end up owning you.

Door bewust te kiezen voor een minimalistische levensstijl creëer je een leven waarin de spullen die je bezit maximale waarde toevoegen aan je leven. Je geniet van dat wat je hebt en verliest je verlangen naar alsmaar meer bezit. Je komt weer bij jezelf. In het moment.

10. Alles verandert, iedere seconde
Wat je vandaag hebt kun je morgen verliezen. Je weet niet of het gebeurt maar je weet dat het kan gebeuren. Dat is zekerheid door onzekerheid.

Het leven is snel en vergankelijk. Iedere seconde kan er iets gebeurend dat ervoor zorgt dat alles plotseling anders is. Juist door het bestaan van onzekerheid en constante verandering te erkennen wapen je jezelf ervoor. Je gaat al je zintuigen gebruiken om mee te kunnen veranderen. Je wapent jezelf tegen verandering door flexibel te worden en leert jezelf opnieuw uit te vinden. Hierdoor leer je genieten van verandering en wordt het een noodzakelijke maar gewenste vriend op je reis.

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Steven Zwerink
szwerink@gmail.com

Steven heeft nog nooit full-time gewerkt en is ook niet van plan dat ooit te gaan doen. Hij gelooft dat ademhaling, en neusademhaling in het bijzonder, de start is van een leven waarin je leeft en werkt op jouw voorwaarden.