Tijd om creatief te worden

Het voelt als een cliché om te schrijven dat dit een bijzondere tijd is. We worden collectief getest op onze weerbaarheid, creativiteit en liefde voor onszelf en elkaar. De stress, angst en onzekerheid die de komst van het corona virus met zich meebrengt is ongekend. Mensen zitten thuis van hun werk, ondernemers zien hun bedrijf wegzinken, kinderen blijven verplicht thuis en juist terwijl we elkaar zo hard nodig hebben kunnen we niet fysiek bij elkaar zijn. Ondanks dat wij alles wat er gebeurt in Nederland van een afstand waarnemen, wij zijn namelijk in Costa Rica, werkt het net zo verlammend op ons. En voordat je valt over het feit dat wij hier zitten, hier is het virus wel aangekomen en vooralsnog in veel mindere mate, maar de berichtgeving uit Nederland en de rest van de wereld raakt ons bijna net zo hard. Ik probeer het gevoel van deze impasse in mezelf dan ook te doorbreken met dit bericht.

We voelen mee met iedereen in Nederland en elders in de wereld. In het bijzondere voelen we ons verbonden met alle ouders en ondernemers die ineens creatief om moeten gaan hun tijd en energie. Mede doordat kinderen thuis zijn is er minder tijd om te werken en doordat de economie tot stilstand komt neemt de vraag en daarmee de omzet af. Wij hebben de laatste jaren, mede door onze levensstijl, geleerd hoe belangrijk het is om jezelf uit te blijven dagen en creatief te blijven in tijden van isolatie (we werken al heel lang ‘thuis’ maar dan op afstand) en met uitdagende omstandigheden (geen of slecht internet, kinderen fulltime of veel thuis, etc) . Het schrijven van dit bericht onder deze gekke omstandigheden kost ons zelfs flink wat toewijding maar we hopen wat verlichting en inspiratie te kunnen brengen, speciaal voor de zelfstandig ondernemer. Er komen een aantal tips aanbod en ondanks dat de school hier ook dicht is gooien we onze kalender open voor iedereen die even een gratis halfuurtje wil sparren en een duwtje kan gebruiken voor zijn of haar bedrijf en / of website. Kortom: het is tijd én je hebt tijd om creatief te worden.

Terug naar de basis: zet de TV uit en aan het werk

In een tijd van teruglopende vraag kun je maar een ding doen: je aanbod (weer) op peil brengen voor betere tijden. Er schuilt misschien wel een cadeautje in deze tijd die je gekregen hebt. Dit is een goed moment om eens even te reflecteren op je bedrijf, de diensten die je aanbied en misschien zelfs wel je business model. Hoe staat je website erbij? Welke pagina’s verdienen echt een update? Welke blogs staan er al heel lang klaar en kunnen eindelijk afgemaakt worden? Misschien zelfs wel dat boek?

In tijden van relatief weinig klanten pakken wij altijd een moment van reflectie. We kijken kritisch naar onze website, ons aanbod, de prijzen, de teksten etc. We heroverwegen de strategische richtingen die we hebben gekozen en kijken of omstandigheden zijn verandert die ons pad en ons aanbod beïnvloeden. De huidige tijd is een perfect moment voor deze reflectie. Je hebt, weliswaar ongewild, het cadeau van tijd gekregen. Probeer eens voor een paar uurtjes het nieuws te negeren. Zet je TV en je mobiel uit. Pak de essentie van je bedrijf erbij en stel jezelf de vraag: wat ga ik doen met deze tijd?

Hoe kun jij (nog meer) van waarde zijn?

Ondernemen is in de basis om combinatie van twee zaken: van waarde zijn en herrie maken. En deze twee worden onder de huidige omstandigheden opnieuw gedefinieerd. De waarde die je had als ondernemer is mogelijk verdampt en herrie maken heeft geen zin meer als er toch niemand verder kan kijken dan een paar uur of dagen vooruit. Overal ontstaan mooie initiatieven waar mensen ontdekken dat ze op andere manieren van waarde kunnen zijn en hun medemens kunnen ondersteunen. Betaald of niet, het oude gezegde is nog altijd waar: in tijden van tegenslag dienen zich ook grote kansen aan. Kansen voor je bedrijf of kansen voor jou als mens. Welke combinatie van skills en talenten kun jij maken om anderen te helpen? Een inspirerend voorbeeld dat ik tegenkwam is de fitness instructeur die in Spanje op afstand fitness geeft aan de mensen opgesloten in hun flatgebouwen. Laat je inspireren en bedenk je: wat kan ik doen?

 

Wil je even sparren?

Ben je nou toe aan even sparren en wil je graag feedback op je plannen, je website, je idee, wat dan ook? Zoals aangekondigd gooien wij onze kalender open en kun je hier een gratis afspraak met ons maken. We zitten dan wel in Costa Rica maar we hopen op deze manier toch een beetje dichtbij te zijn en een beetje licht en lucht te creëren voor iedereen die thuis zit.

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Steven Zwerink
szwerink@gmail.com

Steven heeft nog nooit full-time gewerkt en is ook niet van plan dat ooit te gaan doen. Hij gelooft dat ademhaling, en neusademhaling in het bijzonder, de start is van een leven waarin je leeft en werkt op jouw voorwaarden.