Vragen die ze je op school hadden moeten stellen

Waarom doe je eigenlijk wat je doet? Hoe zou een ideale dag in je leven eruit moeten zien? Waar gaat je hart sneller van kloppen? Welke 100 dingen zou je echt graag willen doen voordat je doodgaat? Wat betekenen tijd, geld en werk voor jou? Hoeveel spullen heb je nodig om gelukkig te zijn?

Dit zijn een paar voorbeeldvragen die we aan alle deelnemers in onze trainingen stellen. Vragen die eigenlijk zo logisch en belangrijk zijn maar bijna nooit gesteld worden. Diana en ik zijn in 2010 begonnen met het stellen van dit soort vragen aan elkaar. Gewoon om elkaar een beetje te prikkelen. Dat daar een hele nieuwe levensstijl en zelfs een heel nieuw bedrijf uit voort zou komen dat konden we toen nog niet weten. We hebben de kracht van deze vragen dan ook flink onderschat. Daarom stellen we ze nu altijd. Maar toen vroegen we ons af: hoe kan het dat wij dertig zijn geworden zonder dat iemand ons deze vragen ooit eerder heeft gesteld?

Blijkbaar zijn dit vragen die in onze samenleving niet zonder meer gesteld worden. Althans niet op school of in de kroeg. En dat terwijl het juist cruciale vragen zijn die ons helpen richting te geven aan ons leven. En niet alleen aan ons eigen leven maar ook aan dat van de mensen om ons heen.

Wij stellen nu al een jaar lang aan al onze cursisten de volgende vraag:

Wat betekent werk voor jou? We hebben het altijd over ons werk, op feestjes, bij een date, op school leren we om te gaan werken, etc. Maar wat betekent werk eigenlijk voor JOU?”

We hebben de meest prachtige antwoorden gekregen van cursisten. De mooiste conclusie is: werk is voor niemand hetzelfde. En toch behandelen we dit vier-letterige woord alsof we allemaal dezelfde definitie hanteren. En dit doen we niet alleen met werk. Dit doen we met geld, met tijd en een heleboel andere zaken waar we rationeel voor lijken te kiezen maar die vaak een diepere laag hebben. En in deze diepere laag van bewustwording daar ligt ook de weg naar verandering.

Wij willen jou dan ook van harte aanmoedigen om te beginnen met het stellen van dit soort vragen. Aan jezelf maar ook anderen. Blijf een beetje weg uit de standaard vragen zoals: wat doe je? Wat heb je gestudeerd? Probeer eens een andere vraag en kijk eens wat je terug krijgt als iemand vraagt: als geld er niet toe zou doen, wat zou je dan gaan doen? Of, als je morgen hoort dat je nog een jaar te leven hebt, met welke zaken zou je direct stoppen dan wel beginnen? Of een wat simpelere misschien: wat doe jij het liefste met je tijd?

We zijn benieuwd wat je van dit soort vragen vind en zeker als je leraar bent hopen we dat je deze vragen aan je leerlingen of studenten voor gaat leggen.

DIGITAL NOMAD LIFESTYLE & BUSINESS

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Goede content, met tijd een aandacht geschreven, korting op onze programma's en verhalen en vragen die je aan het denken zetten. Soms vestigen we je aandacht op een vette training, een cool boek of een goede film. Wij zijn momenteel in Mexico en runnen onze bedrijven 'on the road'. Daar krijg je dus ook wat van mee. Lijkt je dat wat? Abonneer je dan op ons bommetje. Laat je naam en email achter en je hoort van ons!

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Steven Zwerink
szwerink@gmail.com

Steven heeft nog nooit full-time gewerkt en is ook niet van plan dat ooit te gaan doen. Hij gelooft dat ademhaling, en neusademhaling in het bijzonder, de start is van een leven waarin je leeft en werkt op jouw voorwaarden.

Download de gratis explainer ‘Hoe kom je aan een Nomad bedrijfsidee?‘

Wil je ook de eerste stap zetten op het pad van locatie onafhankelijk werk? In de gratis 'explainer' vind je vijf vragen die helpen om je eigen manier van locatie onafhankelijk werken vorm te geven. Ook lees je verhalen van mensen die bij Wonderlijk Werken een training volgden en via één van de vijf vormen van locatie onafhankelijk werken aan de slag gingen. 

X