De grote voordelen van neusademhalen

Neusademhalen is het fundament van ons lichaam. Op aangeven van ons ademritme reageert ons lijf en ons hoofd. Moet het vechten of vluchten? Of juist herstellen en regenereren? Door je adem te controleren, controleer je de staat van je hoofd en lichaam. En dit maakt dat je beter kunt voelen, krachtiger kunt beslissen en beter kunt reageren en functioneren. Het is het eerste wat we doen als we geboren worden het laatste wat we doen voordat we doodgaan en in de tussentijd besteden we er helaas veel te weinig aandacht aan. Dat het als vanzelf lijkt te gaan wil niet zeggen dat je er niet meer aan hoeft te denken. In dit blog zet ik de voordelen van neusademhalen en de werking ervan voor je op een rijtje.

Het pad van de adem

De lucht die we inademen, wordt eerst door de neus verwerkt. De neus is een wonderbaarlijk filter bekleed met kleine haartjes genaamd cilia. De trilharen hebben veel functies: ze filteren, bevochtigen en verwarmen of koelen de lucht (afhankelijk van de temperatuur) voordat deze de longen binnendringt. Geschat wordt dat cilia ons lichaam elke dag beschermen tegen ongeveer 20 miljard vreemde deeltjes!
Zodra het de neus verlaat, stroomt lucht door de met slijm gevoerde luchtpijp. Dit is een andere manier om ongewenste deeltjes op te vangen voordat ze de longen binnendringen. Vervolgens komt lucht de longen binnen, waar de zuurstof in de bloedbaan wordt gepompt en door het lichaam wordt gecirculeerd. In ruil daarvoor vervoert de lucht die het lichaam verlaat kooldioxide uit de cellen, een afvalmateriaal dat door uitademing wordt uitgestoten.

De voordelen van neusademhaling

Ademen door de neus is de manier waarop onze lichamen werden ontworpen. Er is zelfs gezegd dat ademen door je mond ongeveer net zo praktisch is als proberen door je neus te eten! Volgens experts ademen de meeste mensen slechts op 10-20 procent van hun volledige capaciteit. Beperkte ademhaling vermindert de ademhalingsfunctie aanzienlijk, wat op zijn beurt het energieniveau in het lichaam verlaagt. Aangezien zuurstof onze belangrijkste bron van leven is en uitademing de belangrijkste manier is om gifstoffen uit ons lichaam te verdrijven, kan een slechte ademhaling bijdragen aan een veelheid aan gezondheidsproblemen, van hoge bloeddruk tot slapeloosheid. Slechte ademhaling kan zelfs bijdragen aan sommige vormen van kanker: in 1931 won Otto Warburg een Nobelprijs voor het vaststellen dat alleen zuurstofarme cellen zullen muteren en kanker worden. Dat zou bewijs genoeg moeten zijn om te leren hoe goed te ademen!

Velen van ons voelen zich gestresst, overwerkt en overprikkeld tijdens het dagelijks leven. Hierdoor leven we in een chronische staat van ‘vechten of vluchten’. Inademen en uitademen door de neus helpt ons om voller en dieper adem te halen, wat de onderlong stimuleert om grotere hoeveelheden zuurstof door het lichaam te verdelen. Ook is de onderlong rijk aan de parasympathische zenuwreceptoren geassocieerd met het kalmeren van lichaam en geest, terwijl de bovenste longen – die worden gestimuleerd door borst- en mondademhaling – ons ertoe aanzetten sympathische zenuwreceptoren te hyperventileren en activeren, wat resulteert in de vechten of vluchten reactie.

Dit zijn een aantal voordelen van neusademhaling:

  • De longen extraheren niet alleen zuurstof uit de lucht tijdens het inademen, maar ook tijdens het uitademen. Omdat de neusgaten kleiner zijn dan de mond, creëert door de neus uitgeademde lucht een terugstroming van lucht (en zuurstof) naar de longen. En omdat we langzamer uitademen via de neus dan via de mond, hebben de longen meer tijd om zuurstof te extraheren uit de lucht die we al hebben opgenomen.
  • Wanneer er tijdens de ademhaling goede zuurstof-kooldioxide-uitwisseling is, zal het bloed een evenwichtige pH behouden. Als koolstofdioxide te snel verloren gaat, zoals bij het ademen in de mond, neemt de zuurstofopname af, wat kan leiden tot duizeligheid of zelfs flauwvallen.
  • Lucht die we inademen door de neus gaat door het neusslijmvlies, dat de reflexzenuwen stimuleert die de ademhaling regelen. Mondademhaling omzeilt het neusslijmvlies en bemoeilijkt regelmatig ademhalen, wat kan leiden tot snurken, onregelmatigheden in de ademhaling en slaapapneu.
  • Ademen door de neus dwingt ons om te vertragen totdat de juiste ademhaling is getraind; daarom vermindert goede neusademhaling hypertensie en stress. Het helpt ook voorkomen dat we onszelf tijdens een training overbelasten.
  • Onze neusgaten en sinussen filteren warme / koele lucht wanneer deze ons lichaam binnenkomt.
  • Onze sinussen produceren stikstofoxide, dat, wanneer het door de adem in het lichaam wordt gebracht, helpt om bacteriën en virussen in ons lichaam te bestrijden.
  • Ademen door de neus reguleert de bloeddruk en verhoogt het immuunsysteem.
  • Mondademhaling versnelt waterverlies en draagt ​​bij aan uitdroging.
  • De neus bevat reukbollen, die een directe verlengingen zijn van een deel van de hersenen die de hypothalamus worden genoemd. De hypothalamus is verantwoordelijk voor veel functies in ons lichaam, met name die functies die automatisch zijn, zoals hartslag, bloeddruk, dorst, eetlust en slaapcycli. De hypothalamus is ook verantwoordelijk voor het genereren van chemicaliën die geheugen en emotie beïnvloeden.
  • De verhoogde zuurstof die we krijgen via de neusademhaling verhoogt de energie en vitaliteit.

 

Je ademtechniek verbeteren

Van alle natuurlijke zelfherstellende technieken is ademwerk uniek omdat ademhaling het enige bewuste middel is om de andere onbewust werkende systemen van het lichaam te verbeteren, te onderhouden en te repareren. Hartslag, bloeddruk, bloedsomloop, spijsvertering, hormoonafscheiding en zelfs onze mentale en emotionele toestanden kunnen allemaal worden geregeld, gereguleerd en genezen door middel van goede ademhalingsoefeningen. Oude yogi’s wisten dit en modern onderzoek en wetenschap zijn het daarmee eens. Als het lichaam eenmaal gezond, gevoed en kalm is door goed ademwerk, kan het lichaam zijn volledige potentieel bereiken.

Dus hoe zorgen we ervoor dat we correct ademen? Dit is de belangrijkste tip:

Buikademen

Buikademhaling – in combinatie met neusademhaling – is de meest efficiënte manier om een ​​optimale gezondheid te bereiken. Veel mensen die te veel door de mond ademen, zijn ook oppervlakkige borstademers. Een slechte houding en een zittende levensstijl dragen bij aan deze luie, ineffectieve en ongezonde manier van ademen. Focus in plaats daarvan op ademen door de neus en in de buik.

De ademhalingsspier is het middenrif, dat bij elke ademhaling omhoog en omlaag moet gaan, waardoor een buikbeweging ontstaat. Deze beweging masseert de maag en vitale spijsverteringsorganen, bevordert een goede eliminatie, een andere manier om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen. Dit type ademhaling stimuleert ook de nervus vagus, een schedelzenuw die begint in de hersenstam en zich uitstrekt, onder het hoofd naar de nek, borst en buik, waar het bijdraagt ​​aan de innervatie van de organen van het lichaam. Naast output naar de verschillende organen in het lichaam, brengt de nervus vagus sensorische informatie over de toestand van de organen van het lichaam naar het centrale zenuwstelsel.

 

Vind je dit onderwerp interessant? Lees dan ook zeker dit blog: Hou jij je mond dicht? De kracht van neusademhalen
Wil je een paar simpelen oefeningen ontvangen om direct je manier van ademhalen te verbeteren? Mail ons dan even!

Gezondheid | Lifestyle Design | Ondernemen

Graag inspireren we je verder over deze drie thema's!

Goede content, met tijd een aandacht geschreven, korting op onze trainingen en verhalen en vragen die je aan het denken zetten. Soms vestigen we je aandacht op een vette training, een cool boek of een goede film. Lijkt je dat wat? Abonneer je dan op ons bommetje. Laat je naam en email achter en je hoort van ons!

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Steven Zwerink
szwerink@gmail.com

Steven heeft nog nooit full-time gewerkt en is ook niet van plan dat ooit te gaan doen. Hij gelooft dat ademhaling, en neusademhaling in het bijzonder, de start is van een leven waarin je leeft en werkt op jouw voorwaarden.

Download de gratis explainer ‘Hoe kom je aan een Nomad bedrijfsidee?‘

Wil je ook de eerste stap zetten op het pad van locatie onafhankelijk werk? In de gratis 'explainer' vind je vijf vragen die helpen om je eigen manier van locatie onafhankelijk werken vorm te geven. Ook lees je verhalen van mensen die bij Wonderlijk Werken een training volgden en via één van de vijf vormen van locatie onafhankelijk werken aan de slag gingen. 

X