Digital Nomad rugzak inpakken | Wonderlijk Werken

Inpakken voor digitale nomaden: de essentie

Inpakken voor digitale nomaden: help! het past niet! Je bent een reisetappe als digitale nomade aan het voorbereiden, misschien is het wel je eerste en je vraagt je af: dit past nooit allemaal in die tas!? Kieper alles er maar weer uit want de gouden tip is om je af te vragen: wat is voor mij en mijn bedrijf essentieel om mee te nemen in mijn mobiele kantoor? Dit artikel gaat in op kiezen voor de essentie: welke spullen verdienen een plek in jouw tas?

Sinds 2011 reizen wij als digitale nomaden. In al die jaren hebben we wel wat dingen geleerd over het inpakken van onze tas: al was het niet dat we regelmatig aan de andere kant van de plas stonden, elkaar aankeken en zeiden: waar is het stekkerblok? Hoe konden we dat nou níét inpakken?? Hieronder ga ik verder in op de zaken die belangrijk zijn voor digitale nomaden om onderweg te kunnen werken. Dit is een kleine opsomming van onze essentiële werkbenodigdheden (die dus anders gaat zijn dan jouw essentie en mobiele kantoor inrichting 😉

  • Rugzak
  • Computer en toebehoren
  • Een stekkerblok met Nederlandse ingang
  • Data opslag
  • Geluid
  • Telefoon en SIM
  • Camera, lenzen, statief (Steven)
  • Reis etui en portemonnee

 

Alle ‘kantoor‘ spullen bij elkaar wegen het niet meer dan zes kilo voor Diana’s uitrusting en twaalf kilo voor Stevens uitrusting. Deze heel uitgekiende selectie is over de jaren tot stand gekomen. Pas een paar jaar geleden ontdekten we dat voor het komen tot een uitgekiende selectie van spullen die je tijd, geld en aandacht waard zijn, een filosofie is die men ‘essentialisme‘ noemt.

Wat is essentialisme? en waarom is dat belangrijk?

In het essentialisme gaat het erom dat je focust op de weinig talrijke essentiële zaken (‘vital few‘) in plaats van op de vele onbeduidende dingen (‘trivial many‘). Als je uitzoekt wat voor jou de essentiële zaken zijn, vallen er met die realisatie veel onbeduidende dingen weg.  Daardoor kun je je energie makkelijker richten op (de voor jou) juiste dingen. Dit brengt rust en acceptatie en daarmee een groter gevoel van vrijheid, en controle misschien wel. Hoe beter je terug weet te gaan naar wat voor jou de ‘vital few’ zijn, hoe beter je weet waar je je energie aan moet spenderen en hoe makkelijker het is om keuzes te maken. En dat geldt zeker ook voor het inpakken van je tas! Best belangrijk dus. Het gaat er eigenlijk om dat je bewust keuzes maakt en het essentialisme geeft je daar goede handvaten voor. 

De essentie

Het idee van de ‘vital few‘ kun je dus ook op je bestaan als digitale nomade toepassen en begin daarbij eens bij je tas! Wat bij ons erg hielp in dit proces is de grootte van je tas beperken. Als je niet meer ruimte hebt, moet je wel keuzes maken. Niet alles kan en hoeft mee. De eerste paar keer dat wij onze tas inpakten, deden we eigenlijk maar wat. We hadden een paar lijstjes van internet afgehaald met zogeheten ‘packing lists for digital nomads’. Dat geeft je zeker een idee voor de basis, maar iedereen pakt wat anders in en het dekt natuurlijk niet jouw persoonlijke voorkeuren, werkstijl en reisstijl. Wij namen bijvoorbeeld structureel veel te veel kleding mee. Gewoon ‘voor de zekerheid‘. Wat bleek was dat we steeds dezelfde combinatie van kledingstukken aan hadden en dat kleding meer functioneel werd in plaats van perse heel modieus. Veel van wat we ‘voor de zekerheid’ hadden ingepakt, bleef ongebruikt in de backpack zitten. Misschien wel heel herkenbaar als je zelf je koffer in moet pakken voor een korte vakantie?! Laat staan dat je een tas moet pakken voor zeven maanden. Als je er niet met een ‘vital few’ oog naar kijkt, heb je een extra koffer nodig voor spullen die je ‘voor de zekerheid’ inpakt. Andersom hebben we het ook wel ervaren. Dan misten we steeds dingen die we in Nederland hadden achtergelaten, die voor ons toch wel belangrijk waren en die we dan lokaal kochten. Of ons suf zochten maar het nergens te koop bleek te zijn. Het denken in ‘vital few‘ ontdekten we pas toen we het echt gingen doen dat reizen en werken tegelijk. Een goed begin is om eens na te denken over de (grootte van de) tas die je mee wilt nemen.

Een rugzak voor digitale nomaden


Een kleine, goed in te richten en dus slimme tas die een kantoor combineert met reizen helpt je om terug te gaan naar de essentie. Dat vonden wij een ideaal hulpmiddel om alleen de ‘vital few‘ in te pakken. Zo’n tas heeft vakjes voor allerlei spullen, zodat alles zijn eigen plek heeft en houdt en dat je overal goedbij kunt op reisdagen en werkdagen.

Eagle creek global companion (40l)

Tas voor Digitale Nomaden Meiden Wonderlijk Werken

Diana koos voor een Eagle Creek Global Companion (40 L) speciaal ontworpen met een rugpand dat smaller is specifiek geschikt voor de bouw van een vrouw. Je zeult er wat mee af en dan is het fijn als het goed zit! Fijn aan deze tas is vooral de binnenkant. Hij opent als een koffer en zo kun je hem ook inpakken. Aan de voorzijde van de tas zitten twee lange vakken met een rits, ideaal voor kabels, opladers, headsets en kleine kantoor spulletjes. Op de heupband zit een tasje voor je telefoon: handig dan hoef je je tas niet af te doen als je je telefoon wilt pakken! Deze rugzak is er ook nog in een 68L variant maar dan mag hij niet meer mee als handbagage omdat hij dan groter is dan de toegestane maten: 55 x 35 x 20 cm (HxBxD)

 

Eagle Creek Gear Hauler (51l)

Tas voor Digitale Nomaden Wonderljk Werken Eagle Creek Load Hauler 51LSteven koos voor de iets grotere Eagle Creek Gear Hauler (51 L) waarvan hij zou willen dat er, net als bij Diana’s tas, een heupband aan zou zitten zodat je het gewicht van de tas op je heupen draagt in plaats van op je rug. Dit maakt het dragen een stuk comfortabeler. Wat er fijn is aan deze rugzak is dat er een groot ‘nat vak‘ onderin de tas zit waar je je was kunt bewaren of natte zwemspullen kunt meenemen. Ook deze tas heeft een goed beschermd vak voor de computer en twee grote, vrij in te richten compartimenten aan de binnenkant. Bovenop de tas zit een klein, maar groot genoeg vak waar je je belangrijke spullen kunt opbergen die je makkelijk bij de hand wilt houden zoals een telefoon, de reisetui, de portemonnee, kabeltjes etc. Deze tas heeft draagbanden die je kunt losklikken en weg kunt stoppen. Handig voor als je gaat inchecken. Ook kun je deze tas aan een lange schouderband dragen.

Clik Elite

Steven heeft naast zijn normale Eagle Creek handbagage rugzak een speciale rugzak van het merk Clik Elite voor computer- en camera materiaal (het model op de foto dateert uit 2009 en is niet meer leverbaar). Het is onmogelijk gebleken om binnen het maximaal toegestane gewicht te blijven dat geldt voor handbagage (10 kg) en dan een grote computer, een spiegelreflexcamera en bijbehorende lenzen plus lichtgewicht statief, samen met de kleding en reistoebehoren mee te nemen. Zonder camera en lenzen zou dit nog wel gaan, maar we kozen ervoor te reizen met zo’n grote camera en dus moesten we een andere oplossing daarvoor bedenken. Dit is dus een aparte handbagage rugzak geworden voor Steven. Daardoor reizen de kinderen met een gedeelde rugzak (allebei 5 kilo aan kleding en spullen). Op die manier hebben we het maximaal aantal van 4 handbagage rugzakken benut en heeft iedereen genoeg plek voor zijn spullen (en speelgoed ;-))

Naast de Eagle Creek, is ons oog destijds in de aankoop fase (2018) ook gevallen op de Outbreaker rugzak (45 L) van Tortuga, deze is speciaal ontwikkelt voor digitale nomaden. Helaas was deze niet leverbaar in Europa destijds. Klik op deze link om een recente review te lezen van rugzakken die speciaal inspelen op de behoeften van digitale nomaden. Check wel even of de tas van je voorkeur in Nederland geleverd kan worden.

Computer en toebehoren

Welke computer gebruiken digitale nomaden en welke toebehoren zijn essentieel? Wij kiezen al jaren voor MacBooks, hoewel andere computers natuurlijk ook heus geschikt zijn. Diana heeft een 12” MacBook (1,4 GHz Dual-Core Intel Core i7, 16BG geheugen) die net iets meer dan een kilo weegt. Handig als je maar 10 kilo handbagage meeneemt! Steven heeft een ‘zwaardere’, 15” MacBook Pro (2,4 GHz 8-Core Intel Core i9, 32 GB geheugen) waar zware video bewerking en rendering goed mee uit te voeren zijn zonder de door Steven gehate ‘draaiende wieltjes’, een teken dat de computer te weinig kracht heeft om gevraagde bewerkingen tegelijkertijd uit te voeren en dus ‘na moet denken‘. Diana heeft tijdens het reizen haar MacBook in haar Eagle Creek tas die een speciaal computervak biedt, goed beschermd tegen het rugpand van de tas. 

Stroom: koppelstekkers, wereldstekker, powerbank

Stroom is het tweede essentiële onderdeel van je mobiele kantoor uitrusting en belangrijk om goed te regelen. Je wilt dat de stekker van je computer in het stopcontact past op de plaats van bestemming. Wat wij doen is een groot Nederlands stekkerblok meenemen waar al onze apparaten met hun Nederlandse stekkers in passen. Daarnaast kochten wij een Noord Amerikaanse stekkertje, dat aan de stekker van de MacBook past. Op die manier kunnen we in heel Noord-, Centraal- en Zuid Amerika onze computers gewoon in het stopcontact steken. Je hebt wel een heel stoetje van die stekkertjes nodig voor al je apparaten die niet in je grote stekkerblok zitten. Denk aan de oplader van de camera, de speakerbox, de staafmixer ;-). Wil je toch reizen met een wereldstekker? Onze vriendinnen van Ik wil meer reizen, hebben een goede wereldstekker in hun webshop te koop: eentje die je in 130 landen kunt gebruiken. Veel digitale nomaden reizen met een Powerbank waarmee je je telefoon tot wel 7 keer kunnen opladen zoals de Xtorm Power Bank.

Externe harde schijf

Het klinkt misschien anno 1995, maar wij gebruiken nog (bijna) dagelijks een externe harde schijf om back ups te maken van data op onze eigen computers, van klant-projecten en van onze foto’s en videos. Vele harde schijven zijn onze revue gepasseerd en de meesten overleefde het vocht en het zand niet. Ook bij het vervoeren van externe harde schijven blijkt in de praktijk dat ze toch gevoeliger zijn dan je denkt. Iedere keer heb je net alles op een nieuwe schijf gezet, leg je hem opnieuw aan je computer en blijkt hij stuk te zijn. Dan ben je (weer) je belangrijke data kwijt! Sinds een jaar of twee hebben we een externe harde schijf die het blijft doen! Deze is van het merk Transcend StoreJet Rugged. In het huis van de ouders van Steven staat nog een harde schijf van Apple waar we ieder jaar een backup maken waarbij ook de zakelijke administratie netjes bewaard blijft. Iets om over na te denken dus: waar sla je je data op? En met name als je meerdere jaren leeft en werkt als digitale nomade. Of als het internet niet snel genoeg is om te uploaden, wat in veel landen nog steeds een uitdaging is.

Geluid: koptelefoon en speaker

Nog zo’n cruciaal onderdeel van het digitale nomaden bestaan is geluid. Dat komt omdat een digitale nomade over het algemeen regelmatig wil bellen, video bellen of in teleconferenties zit. En dan vaak ook nog in een openbare ruimte, een café of co-working. Om de tegenpartij goed te kunnen verstaan en voor hen verstaanbaar te kunnen zijn, zul je je een goede koptelefoon moeten hebben. Jarenlang was dat voor ons de Bose Headset met geluidsdemping. Sinds twee jaar is Steven overgestapt op de draadloze ‘oortjes’ van Apple en gebruikt Diana deze variant met een draad. Licht, klein van stuk en goed van kwaliteit. Wij draaien graag muziek als we onderweg zijn en ook als we training geven in het buitenland kunnen we niet zonder Bluetooth speaker. Die van ons is van het merk Wonderboom. Klein, val bestendig en waterdicht! Ideaal, vooral als je met kinderen reist.

Draagbaar toetsenbord en muis

Lange tijd hebben wij gereisd met een draagbaar toetsenbordje en een kleine muis om een ‘echt’ kantoor te kunnen inrichten. Met name in etappes waarvan we wisten dat we veel webwerk zouden doen, vonden we het fijn om een toetsenbord te hebben. Wij namen een los toetsenbord van de Macbook mee en ook een losse muis die we nog hadden van ons gewone kantoor. Inmiddels zijn ze er veel lichter en goedkoper zoals de Keys to Go van Logitech, verkrijgbaar in twee varianten, eentje voor Macbook en eentje voor Android. Sommige digitale nomaden reizen met een standaard waar de computer opgezet kan worden zodat deze op ooghoogte staat. Het voorkomt muisarm klachten als je veel achter de computer zit. Voor ons is dit met name om het gewicht en de beperkte opvouwbaarheid van zo’n standaard niet echt een optie geweest. 

Telefoon, SIM kaart, MiFi router

Uiteraard reizen we met een telefoon. Deze rusten we uit met een lokale SIM kaart waar we een data abonnement op afsluiten op de dag dat we aankomen op onze bestemming. De telefoon dient als hotspot waar we onze laptop mee verbinden als we willen werken en er is geen WiFi. Ondertussen kun je ook gemakkelijk reizen met een MiFi Router, bijvoorbeeld die van Huawei. Daar stop je ook een lokale SIM kaart in en je sluit er wel tien apparaten op aan. Handig als je een training of workshop geeft! Onze telefoons zitten in een redelijk standaard beschermhoes die vooral zand en vocht buiten houdt. Ook reizen we met een extra stekker om uitsluitend de telefoon mee op te laden. Aangezien we allebei een iPhone hebben, hebben we een klein Apple stekkertje met een lokale stekker eraan. De telefoons liggen vaak op een vaste plek in ons huis of in de Volkswagenbus op te laden. We hebben ze ook weleens aan het stekkerblok liggen maar als één van ons dat dan mee wil nemen, werkt dat niet zo lekker. We maken een onderscheid tussen ‘vast in huis/ hotel/ airbnb’ en ‘mobiel in de tas’. 

Camera en lenzen

Steven reist met een Canon EOS 6D Mark III, twee lenzen (waaronder een zeer aan te raden Canon EF 50mm f/1.8 lens) en een microfoon van het merk Rode. Deze camera en lenzen zitten in een beschermende tas van het merk Tenba die ook los mee te nemen is als Steven lokaal een foto opdracht heeft. Steven heeft een klein tasje waar alle kabels in zitten om de accu’s op te laden van de camera. Ook gaat er een lichtgewicht statief mee. Al met al weegt de computer- en cameratas van Steven ongeveer 15 kilo. In 2011 kochten we deze tas van het outdoor merk Clik tweedehands. Nu, bijna 10 jaar later, gaat deze tas met hulp van wat WD40 olie die de ritsen soepel houdt in vochtig weer, nog steeds mee. 

Reisetui en portemonnee

Wij gebruiken een reisetui en een goede ‘huishoudportemonnee’. In de reisetui bewaren we de vier Nederlandse paspoorten, twee Mexicaanse paspoorten, een set (bank) pasjes van onze beider zakelijke rekeningen, twee verschillende ‘readers’ voor internetbankieren, kaarten met daarop geplakt onze Nederlandse SIM kaarten. De huishoud portemonnee bevat de privé pasjes en de creditcards en daarin bewaren we zakelijke bonnetjes van kosten die we lokaal maken.

Kleding in packing cubes

Er moet naast je kantoor spullen ook nog kleding mee. Ja maar wacht! De tas is bijna vol!! Help! De resterende ruimte en het resterende gewicht dat je nog beschikbaar hebt in je tas, wil je dus zo optimaal mogelijk benutten. Om die reden zijn wij overgestapt op het gebruik van packing cubes, ook van het merk Eagle Creek. Op het blog van ikwilmeerreizen.nl vind je een uitgebreide review van deze packing cubes en je koopt ze er ook in de webshop. Een aanrader want de ritsen zijn niet stuk te krijgen! Op de foto boven het artikel zie je een foto van de inhoud van Diana’s tas met daarin ook haar kleding en reisspullen. Dit is haar mobiele kantoor en reisuitrusting voor een rondreis van 2 maanden door Mexico tussen december en februari 2020. Je kunt niet alle kleding exact zien maar het is gezien de beperkte ruimte tot een functioneel minimum teruggebracht. De crux daarin zit ‘m in vooral functionele kleding die je met elkaar kunt combineren. Geen enkel ‘los’ shirtje dat nergens bijpast. De keuze voor deze kleding hangt ook samen met het klimaat op de bestemming. Wij pakken nog steeds vaak kleding in die van te dikke stof is gemaakt. Dat lijkt dan lekker koel als je nog in Nederland bent, maar in een luchtvochtigheid van boven de 85% ondraagbaar. In de kleding selectie dus veel luchtige kleding van katoen. Ook zit er in onze uitrusting ook één ‘warme’ set, die we aanhebben als we vanuit Nederland naar Costa Rica reizen. In Diana’s geval een lange yoga broek, een shirt met lange mouwen en een dunne katoenen trui. En een tweetal paar sokken 🙂

Vital few

Zoals je ziet gebruiken wij een relatief ‘klein’, tot de essentie teruggebracht mobiel kantoor, dat je hierboven op een foto uitgestald kunt zien liggen. Wat in dat kantoor zit, is tot stand gekomen door veel te reizen en te werken, dingen te missen en ze dan op een lijstje te schrijven om de volgende keer wel mee te nemen, maar ook door te passen en te wegen. Zo is Diana’s computer steeds lichter geworden om plaats te maken voor andere dingen, zoals een extra paar slippers en een koffiemolentje ;-). In haar wereld gaat er niks boven goede, verse koffie en zonder rugpijn op slippers kunnen lopen! Stevens computer is steeds zwaarder geworden qua vermogen (en dus gewicht) doordat hij niet wil wachten als hij zware bewerkingen moet uitvoeren. Dit gaat dan ten koste van andere dingen die niet meekunnen zoals zijn fietsschoenen. Op deze manier komen vanzelf je ‘vital few’ items naar boven. De spullen die een plek verdienen in je tas. Soms wordt er weleens gedacht dat een minimalist niet om spullen geeft en er weinig geld aan uitgeeft. Het tegendeel is waar, althans bij ons. De meeste spullen, eigenlijk bijna alles, is zorgvuldig uitgezocht en daar willen we dan het beste van. We sparen ervoor en schaffen alleen de spullen aan die we echt willen hebben in ons leven en we willen daar dan best wat geld aan uitgeven.

Boekentip en leuke links

Essentialism | een goed boek voor digitale nomadenWil je eens meer lezen over het concept van de ‘vital few‘? Dan is het boek ‘essentialism‘ van Greg McKeown een dikke aanrader. En niet alleen als je op reis gaat als digitale nomade. Dit boek trekt minimalisme de breedte in en past het toe op waar je je energie aan besteedt en wat je aandacht verdient in je leven.

Heb je zelf onlangs je digital nomad tas ingepakt en vind je dat we echt wat missen in onze uitrusting dat een plek ter overweging verdient? Schroom dan niet om te mailen! Vinden we leuk :-D. Wist je dat wij in 2011 voor het eerst onze tas inpakten als digitale nomaden en de dag aanbrak dat we afscheid namen van bijna al onze spullen?

Ben je benieuwd wat mensen die leven als een digitale nomade dan dóén voor werk? Kijk eens op de pagina ‘we werkten met‘, waarop vele korte stukjes van mensen te lezen zijn (met linkjes naar hun sites) die een training bij ons volgden en op reis zijn gegaan als ondernemer en vaak ook weer terugkwamen! Leven als digital nomad hoeft niet voor altijd te zijn. Het kan een periode van vrijheid, avontuur en bezinning waarin je terug gaat naar de essentie en andere kanten van jezelf ontdekt. Nog een reden dus om dat boek eens op te pakken! We hopen dat je iets hebt gehad aan dit artikel! Heb je een heel andere vraag of ben je benieuwd of één van onze trainingen bij je past? Maak dan eens kennis met ons en we helpen je graag op weg!

 

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Diana Vermeij
diana.vermeij@gmail.com

Diana realiseerde zich tijdens haar corporate baan dat ze wel heel veel tijd en energie inruilde voor (veel) geld en dat dat haar niet echt gelukkiger maakte. Ze nam ontslag en begon voor zichzelf. Samen met Steven vertrok ze in 2011 uit Nederland en ze werkt nu vanuit Centraal Amerika als lifestyle coach en website ontwikkelaar.