Ja maar ik heb er toch voor geleerd?

Wat doe je als je je leven lang gestudeerd hebt voor een bepaalde loopbaan of carrière en je komt erachter dat je het he-le-maal niks vindt? Je bent het grootste deel van je leven naar school gegaan met de stille hoop dat je aan het einde van al dat studeren je droombaan zou vinden. En nu je er eindelijk bent, valt de realiteit behoorlijk tegen. Zo erg zelfs dat je stiekem niks lievers zou willen dan wat anders gaan doen. Maar dat is praktisch onmogelijk, je hebt hier voor geleerd, je leven lang heb jij (en waarschijnlijk ook je ouders) in deze carrière geïnvesteerd, dan moet je wel doorgaan, toch?

Je staat voor een hele lastige keuze: doorwerken en verder gaan op een pad dat dat je tegenstaat, er mee doorgaan omdat je er nou eenmaal voor geleerd hebt of het leven loslaten dat jij, en de mensen om je heen, voor je gepland hadden en kiezen voor het leven dat op je wacht en warvoor je hier eigenlijk bent. Kan dat überhaupt? Wanneer is dat moment gekomen?

Voor ons kwam dat moment heel geleidelijk. Ook wij hebben allebei tot ons 25e/26e gestudeerd en we hadden dan ook hoge verwachtingen toen ons werkende leven eenmaal zou beginnen. Hier had iedereen ons ten slotte op voorbereidt, hier waren we voor klaar gestoomd. Dit was wat je hoorde te doen en wat iedereen om ons heen dan ook deed. En in het begin voelde het ook vrij goed. We hadden een goed salaris, een uitdagende baan, leuke collega’s en zelfs inspirerende managers maar toch was er altijd dat stemmetje. Een stemmetje dat fluisterde: ‘echt waar, is dit wat je met je tijd wilt blijven doen? Je leert misschien wel elke dag wat nieuws maar dat kan op zoveel manieren, ga eens ergens anders kijken!‘ En na een jaar of drie, toen al het nieuwe er echt wel af was, waren we in staat om naar die kriebel te luisteren. We wilden heel graag heel veel meer en heel veel sneller leren. Vooral zelf in controle zijn over ons leven. En het zag ernaar uit dat we iets zochten dat we niet tijdens onze studiejaren geleerd hadden. Dus ook wij liepen rond met die innerlijke botsing: dat stemmetje dat fluistert ‘Ga!‘ en dat gevoel van ‘het kan niet!‘.

We hebben het roer geleidelijk omgegooid en steeds meer elementen aan ons leven toegevoegd die ons hart harder deed kloppen. Eerst zijn we naast onze banen eigen bedrijfjes gestart. We zijn parttime gaan werken om uiteindelijk echt ontslag te nemen en ons vol overgave in onze nieuwe levens te storten. Dit proces heeft jaren geduurd en we zijn nog steeds bezig met ‘loslaten’ van het leven dat we altijd gedacht hadden te zullen leven. Ons huidige leven is echter zoveel meer de moeite waard en daardoor gaat het een stuk makkelijker.

Loop jij ook rond met het gevoel dat je eigenlijk een leven leeft dat niet jij maar iemand anders voor je gepland had? Met werk dat je doet omdat je er nou een keer voor geleerd hebt? Dan willen we je aanmoedigen om vooral eens iets anders te proberen. Je hoeft niet direct ontslag te nemen en van baan te wisselen, er zijn vele wegen die naar jouw droomleven leiden. Neem eens een moment om stil te staan bij wat je eigenlijk wel zou willen doen. Weet je het antwoord hierop? Top dan kun je eens met wat mensen gaan praten die doen wat jij doet, leer van ze, laat je inspireren door ze en stippel je eigen pad uit om te komen tot jouw resultaat.

Weet je nog niet wat je wilt gaan doen? Maar weet je wel dat het pad dat je bent ingeslagen niet het jouwe is? Kies dan eens drie experimenten en ontdek de kracht van experimenteren. Met behulp van experimenten is het makkelijk om jouw nieuwe pad te identificeren. Waar gaat je hart sneller van kloppen? Wanneer vliegt de tijd voorbij? Wanneer ben je in je element? Het vinden van antwoorden op deze vragen horen bij het leven en als je dit pad eenmaal gevonden hebt zul je zien dat het makkelijk is om het leven dat voor je gepland was los te laten en het leven te omarmen dat op je wacht:)

Kun je een beetje hulp gebruiken bij het loslaten van dat waar je voor geleerd hebt? Mail ons gerust voor meer tips en trucs:)

ik-heb-er-toch-voor-geleerd

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Steven Zwerink
szwerink@gmail.com

Steven heeft nog nooit full-time gewerkt en is ook niet van plan dat ooit te gaan doen. Hij gelooft dat ademhaling, en neusademhaling in het bijzonder, de start is van een leven waarin je leeft en werkt op jouw voorwaarden.