Gastblog: Van Time-Poor naar Time Rich in 3 stappen

Onderstaand blog is geschreven door Chris, deelnemer aan ons Digital Nomad Programma. We stellen iedereen de vraag hoe ze naar tijd, geld en werk kijken. Chris heeft zijn kijk op tijd heeft hij zo krachtig omschreven dat we het graag met je delen. Laat je even weten wat je ervan vindt?

Van Time-Poor naar Time Rich in 3 stappen

We zijn collectief “Time-Poor” in onze maatschappij. Tijd is schaars en iedereen is chronisch druk. En dat is eigenlijk ook geen verrassing. We werken van 9-5, en met reizen erbij wordt al een groot deel van onze wakkere bestaan voor ons bepaald.


Vervolgens zijn er talloze belangrijke en onbelangrijke dingen die concurreren om onze aandacht in de tijd die we over hebben in onze avonden en weekend. Van je partner en kinderen tot die marathon die je altijd al eens wilde lopen. En dan natuurlijk al je vrienden en
feestjes waar je wordt verwacht.

Time-Poor = Life Poor

Het is niet gek dat iedereen permanent druk en gestresst is. En het is verre van goed voor ons. Enkele effecten.

  1. We leven ongezond door het gebrek aan tijd. Veel mensen hebben te weinig tijd om te sporten, gezond te eten en voldoende te slapen.
  2. Veel mensen zijn eenzaam. Ondanks social media zijn we eenzamer dan ooit. Het is geen uitzondering dat vrienden pas over 2 maanden tijd hebben in hun agenda om een keer af te spreken.
  3. Door de constante druk en stress zijn burn out, angst en depressie in opkomst.

En dit is nog maar het topje van de ijsberg.

Waarom zijn we zo Time-Poor?
De vraag is waarom doen we onszelf dit aan als samenleving. Deze manier van denken is iets van de laatste paar honderd jaar. In het overgrote deel van de menselijke samenleving speelde tijd en de scheiding tussen werk-leven, en week-weekend nauwelijks een rol.
Nog een vraag is: waarom accepteren wij dit? Deze structuur is zo vervlochten in onze samenleving en wordt er van jongs af aan in gepropt. En tegen de tijd dat we volwassen zijn weten we niet beter.
Zowel op de basisschool en middelbare school worden we gedwongen om van maandag tot  vrijdag op school te zitten. Vervolgens worden we door onze ouders van voetbal naar judo en pianoles gesleept in de avonden. De weinige tijd die we over hebben mogen we nog even kind zijn.
Als we dan aankomen in onze studententijd hebben we iets meer vrijheid. Maar dan zijn we zo gewend aan de structuren en verwachtingen, dat we onze vrije tijd volproppen met allerlei verplichtingen. Een studentengrap is dat je moet kiezen tussen goede studieresultaten, slaap en een sociaal leven. En je mag er maar 2 kiezen. Het schoolvoorbeeld van tijd=schaars.

Wat is nodig om van Time-Poor naar Time-Rich te gaan? Volgens mij zijn grofweg 3 stappen nodig om als Time-Rich door het leven te gaan.

Stap 1: Omdenken
Allereerst is het belangrijk om er bewust van te zijn dat het systeem en de structuren waarin we leven slechts één van de manieren is om je leven in te richten. Er zijn steeds meer mensen die anders naar het leven, werk en tijd gaan kijken.
In deze fase is het vooral belangrijk om je te laten inspireren door de verschillende mogelijkheden. Maar vooral om het bewustzijn te hebben dat jij degene bent die achter het stuur zit. En degene die de keuze kan maken om het anders te doen.

Stap 2: Neem meer controle over je tijd (Op korte termijn)
Op korte termijn kan je al een aantal stappen zetten binnen de bestaande 9-to-5 om meer controle over je tijd.

a) Bepaal wat echt belangrijk voor je is. Welke activiteiten geven je energie en welke kosten energie. Ken daarnaast ook je waarden, want waardegerichte-acties geven betekenis aan je leven.

b) Maak een Not-to-do list. Doe minder van de dingen die je energie kosten en die niet belangrijk voor je zijn. Zo creëer je tijd voor de volgende stap.

c)  Blok Me-time in. Kijk naar je waarden en bepaal welke activiteiten jou energie geven en belangrijk voor je zijn. Deze blokken zijn non-negotiable. Vind je gezondheid belangrijk, blok dan tijd voor een gezonde levensstijl. Of blok tijd voor je familie en vrienden.

c) Bescherm je me-time. Zorg dat je tijdens je me-time niet afgeleid wordt door randzaken. Daarbij zijn de volgende tips belangrijk.

  • Telefoon uitzetten of notificaties van bepaalde groepen als werk. Hou je hoofd bij wat belangrijk.
  • Vaker nee zeggen. Heel belangrijk, maar o zo moeilijk.
  • Negeer je FOMO. Je kan niet overal bij zijn. Dus probeer het ook niet.
  • Doe 1 ding tegelijk en doe de dingen die ertoe doen met aandacht.

d) Minimaliseren en minder werken
Ik heb onlangs een Minimalisme challenge gedaan. En ondanks dat ik van nature al weinig koop, heb ik door de jaren heen schrikbarend veel spullen verzameld. Dan realiseer je dat je veel eigenlijk niet gebruikt. Minimaliseren hoeft niet per se op een diehard manier. Wees vooral bewust en stel jezelf de vraag of datgene waar je geld aan uitgeeft daadwerkelijk belangrijk voor je is. Of dat je het koopt omdat het van je verwacht wordt.

Voor veel mensen geldt dat je best een beetje kleiner en simpeler kan leven. Vooral als je bewust bent dat je er veel voor terug krijgt. Iets minder kopen = minder geld nodig = mogelijk om 4 dagen te werken = meer tijd voor de waardevolle dingen in het leven.

Zoals je ziet kan je al met een dosis creativiteit veel tijd terugwinnen.

Stap 3. Redesign werk en leven (Op lange termijn)
Bij deze stap ga je nog een stap verder. Stap 2 kan je al veel opleveren, maar je blijft onderdeel van hetzelfde systeem. Je moet jouw tijd nog steeds aanpassen aan die van je baas. Je hebt dan nog steeds niet de controle over hoe jij het best werk en leven kunt combineren.
Wil je echt naar Time-Rich gaan. Dan is het belangrijk dat je op een ondernemende manier je geld verdient. Het heeft nadelen, maar het geeft je de autonomie om je tijd, werk en leven op jouw manier in te delen.

Wordt ZZP-er  / Freelancer / Ondernemer
Voor mij heeft dit ideaal uitgepakt. Ik hoef geen tijd te besteden aan onzinnige vergaderingen of verplichtingen en verwachtingen op kantoor. Ik doe evenveel werk in de helft van de tijd en ik kan als ochtendmens een groot deel van mijn werk in de ochtend doen. Zeker als ik lekker tussen 7 en 8 begin. Ik heb ontdekt dat ik op deze manier in 20 uur als freelancer meer doe dan 36 uur op kantoor. Ik kan nu in de middagen dat ik toch niet productief ben mijn tijd besteden aan sporten, vrienden of ontspannen.

Een ander voordeel als ondernemer is dat je kan outsourcen. Ik doe alleen nog maar de dingen die ik goed kan, waar ik waarde in toevoeg en waar ik energie van krijg. Voor andere werkzaamheden huur ik weer anderen in.

Les: Om als Time-Rich door het leven te gaan moet je durven om je eigen weg in te gaan!

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Steven Zwerink
szwerink@gmail.com

Steven heeft nog nooit full-time gewerkt en is ook niet van plan dat ooit te gaan doen. Hij gelooft dat ademhaling, en neusademhaling in het bijzonder, de start is van een leven waarin je leeft en werkt op jouw voorwaarden.