beren-op-de-weg

Beren op de weg naar je droomleven, wat doe je ermee?

Twee backpacks, twee laptops en een cameratas met lenzen en camera’s om ons verhaal vast te leggen en te delen. De wandelschoenen aan en zonnebrillen in de hand. Het is 5 december 2011 en daar staan we dan: Diana en ik (Steven) zijn klaar voor ons grootste experiment tot dan toe: een jaar reizen en ondernemen door Latijns-Amerika. We spreken de taal niet, we kennen er bijna niemand en we hebben niet genoeg gespaard om het een jaar vol te houden. Wel hebben we genoeg vertrouwen in onze skills, ondernemende mindset en het heilige geloof in dit avontuur om het tot een succes te maken, wat het ook zal worden. Ook met alle beren op de weg.

Nu, meer dan vier jaar later en nog steeds de wereld rondreizend, kijken we met een grote glimlach terug op dat moment. Hoe spannend was het wel niet en hoeveel beren zagen we wel niet op de weg en hoe anders is ons avontuur gelopen. Ons experiment is op zoveel manieren geslaagd en tegelijk op zoveel manieren mislukt (maar daar leerden we dan weer van) dat we terugkijken op de mooiste vier jaren van ons leven. We hebben minder kilometers gereisd dan we hadden gedacht, minder landen bezocht dan gepland en ons geld ging een stuk sneller op dan gehoopt. Bijna alles liep anders dan verwacht maar het resultaat was misschien wel mooier. We zijn nog altijd onderweg omdat we deze nieuwe levensstijl zo gaaf vinden. We hebben een unieke en trouwe reispartner gevonden (een Volkswagen busje uit 1972 genaamd Nina), we spreken nu allebei vloeiend Spaans en we kennen Mexico bijna beter dan de gemiddelde Mexicaan en maakten ontzettend veel nieuwe vrienden (we woonden voor langere tijd op meer dan negen verschillende plekken in Mexico). De mooiste uitkomst van dit experiment is toch wel de totstandkoming van Wonderlijk Werken zoals jij het nu kent. Ons eigen platform om onze ervaring, kennis en verhalen te delen om anderen te helpen te leren leven en werken op hun voorwaarden, wat een cadeau:) We kunnen daarnaast nog eindeloos verhalen blijven vertellen over wat we hebben meegemaakt en wat we hebben geleerd, dat past echter niet in een blog. Wel wil ik graag drie beren van de weg af slaan die jij wellicht ook ziet staan in jouw voorbereidingen naar een andere levensstijl, andere baan of grote droom. 

BEREN OP DE WEG
We zien ze allemaal wel eens: beren op de weg. Zeker als we wat grootser dromen of gekke plannen maken. Ook wij hebben veel last gehad van deze beren op onze weg. Vaak zijn het stemmen in je hoofd die je ervan weerhouden om die dromen of plannen waar te maken. Ze zeggen: het lukt vast niet, en dan? Of: je moet eerst meer sparen voordat je dit kunt gaan doen… Of: je bent raar, waarom ben je niet gewoon zoals iedereen?

We hebben geleerd dat de meeste beren op je weg helemaal geen nare beren zijn. Het zijn juist noodzakelijke vrienden om je scherp te houden op je reis door het leven. Soms testen ze je, soms helpen ze je antwoorden te vinden waar je alleen maar vragen ziet. En soms worden het zelfs goede vrienden die je omarmt als welkome medereizigers. Beren op de weg horen er namelijk bij. Zonder beren op de weg was het maar saai, toch? Onderstaande drie beren keren vaak terug in onze eigen levens en in de vragen die we krijgen van anderen. Drie beren die, als je accepteert naar ze te luisteren en ze te bedanken voor hun kritische vragen, je zullen helpen je eigen weg nog interessanter te maken.

BEER 1: WAT NOU ALS HET NIET LUKT?
Ik denk dat dit de meest gestelde vraag is door deelnemers aan onze trainingen. En wij stellen altijd direct de wedervraag: wat als het wel lukt? Want in de afgelopen jaren hebben wij meer dromen wel in vervulling zien gaan dan niet. Bij onszelf, maar zeker ook bij mensen die bij ons een training hebben gevolgd. De mensen die ze waarmaakten, hebben er vaak hard voor gewerkt en alles op alles gezet. En ja, sommigen hebben de eerste keer gefaald. Maar met alles wat ze geleerd hebben van de eerste poging, zijn ze verder gegaan met de volgende. Dus bedenk je de volgende keer als dat stemmetje hoort vragen: wat nou als het mislukt.. Ja maar het zou te gaaf zijn als het wel lukt, en lukt het niet dan heb ik geleerd voor mijn volgende poging:) (lees ook zeker hier ons hele blog: Wat als ik eens)

BEER 2: JE HEBT NIET GENOEG GESPAARD
Wij zijn vertrokken met twaalfduizend euro op onze rekening terwijl we vijfentwintigduizend euro voor ogen hadden. We wilden echter weg. En we hebben besloten dat ons tekort een mooie stimulans was om nieuwe ondernemerspaden te ontdekken en nieuwe experimenten te starten. Dit bleek ook zo te zijn. Tegenwoordig stappen we in het vliegtuig met nog maar vijfhonderd of duizend euro op onze rekening. We durven blind te vertrouwen op dat wat we geleerd hebben gecombineerd met onze talenten en skills. Onze simpele conclusie is: je hebt nooit genoeg gespaard. Net als dat je in het normale leven nooit echt genoeg geld hebt om alle dingen te doen die je wilt, kun je ook nooit genoeg sparen voor je droomreis. Er is altijd wel iets wat er nog bij zou moeten. Kortom in je hoofd heb je nooit genoeg, terwijl, als je eenmaal gestart bent, je vaak meer dan genoeg hebt of juist hele nieuwe manieren ontdekt om geld te verdienen of in je levensonderhoud te voorzien.

BEER 3. JE BENT RAAR, NIEMAND SNAPT WAT JE DOET
Het  jaar voorafgaand aan onze trip, en ook nog vaak daarna, voelden wij ons regelmatig onbegrepen. Niemand snapte precies wat gingen doen en helemaal niet waarom. Sommigen vonden het gaaf, maar ook waren er veel mensen die het maar raar vonden. Ook nu na vier jaar krijgen we nog vaak de vraag van mensen wanneer we weer ‘normaal‘ gaan doen. Dus ja, afwijken van het gebaande pad is niet alleen heel spannend en moeilijk, het is ook nog eens niet te begrijpen voor de mensen om je heen. Waarom moet jij perse iets anders doen? Waarom kun je niet gewoon de dingen doen zoals iedereen? Om deze beer te lijf te gaan moet je sterk in je schoenen staan. Sociale druk is een belangrijke reden waarom veel dromen ook dromen blijven. Als je graag dingen op je eigen manier wilt doen kun je er dus op rekenen dat er veel vragen en onbegrip zal komen van de mensen dichtbij je. Reken er echter ook op dat er veel respect zult krijgen en een inspiratie gaat zijn voor veel mensen, en daar krijg je dan weer veel energie voor terug.

Als je dus weer eens beren aantreft op jouw weg, onthoud dan dat ze noodzakelijke vrienden zijn op weg naar jouw dromen. Omarm ze, bewijs dat ze geen gelijk hebben, bedank ze, negeer ze, wat je ook doet, laat je in geen geval tegen houden door ze. Het leven van jouw droomleven begint bij het omarmen van je beren.

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Steven Zwerink
szwerink@gmail.com

Steven heeft nog nooit full-time gewerkt en is ook niet van plan dat ooit te gaan doen. Hij gelooft dat ademhaling, en neusademhaling in het bijzonder, de start is van een leven waarin je leeft en werkt op jouw voorwaarden.