Zonder spaargeld al tien jaar op reis? Waar doen jullie het van?!

Wij zijn in de afgelopen tien jaar vaker bijna blut geweest dan dat er spaargeld op ons bankrekening stond. Sterker nog: het afgelopen jaar (2021) hadden we voor het eerst een beetje spaargeld door de verkoop van het appartement van Diana in Maastricht. En dat is nu weer bijna op. Zijn we dan slechte spaarders? Wellicht. We gaven het uit aan prachtige reizen en vliegtickets maar hebben het ook geïnvesteerd in een wintervast chalet zodat we in de winter in Nederland kunnen zijn als we willen én het kunnen verhuren als we er niet zijn. Dit is een inkomstenstroom waar we tien jaar geleden alleen maar van konden dromen.

Toen we tien jaar geleden voor het eerst als digitale nomaden op reis vertrokken deden we dit met 12000,- spaargeld. Voor een jaar reizen met z’n tweeën. Dat was niet genoeg om het een jaar vol te houden dus wisten we dat we onderweg geld moesten verdienen met onze skills of besparen met onze creativiteit. Afgelopen oktober (2021) zijn we weer vertrokken voor tenminste acht maanden naar Mexico voor de tiende(!) etappe van ons digitale nomaden bestaan en dit keer gaan we (weer) zonder spaargeld. Maar met het volste vertrouwen dat de twee bedrijven die we bij ons hebben voldoende inkomen zullen genereren. Voor veel mensen is het sparen van een flink bedrag een drempel om op reis te gaan. Hierdoor gaan ze vaak pas laster in hun leven of zelfs helemaal niet. En dat terwijl er nog zoveel andere mogelijkheden om geld te verdienen, te besparen of überhaupt niet nodig te hebben als je wilt reizen, dus: zonder spaargeld op reis? Waar doen we het van?

Zonder spaargeld op reis gaan betekent niet dat we onvoorbereid op reis gaan. Integendeel, wij hebben heel veel grote en kleine stappen genomen om ervoor te zorgen dat we financieel weerbaar en wendbaar zijn. Dus we kijken creatief en kritisch naar onze kosten en uitgaven maar ook naar slimme manieren om (passief) geld te verdienen.

Vaste inkomsten

Wij vertrekken de laatste paar jaar altijd met een paar mooie projecten op reis. Dus we gebruiken de aanloop naar ons vertrek om ervoor te zorgen dat we een aantal vaste klanten hebben waar we mee werken of bijvoorbeeld een gave bootcamp die we organiseren. In het verleden waarin dit veelal business bootcamps, voor de komende editie staat er een heus Ademfestival in Mexico op de planning. Ook de verhuur van ons chalet geeft een dikke boost aan ons maandelijkse budget. Dus we gaan wel redelijk platzak op reis qua spaargeld maar wel met de zekerheid van inkomsten. Dit betekent dat we dus allebei een bedrijfje hebben waar in geld in om gaat. In 2011 was dit een spannendere uitdaging dan nu. Wil je dus graag zonder (al teveel) spaargeld op reis, begin dan vast een kleine onderneming die je naast je baan en tijdens je reis zou kunnen doen. Er zijn oneindig veel mogelijkheden om geld te verdienen naast je baan en op reis, alleen zie je die soms even niet. Wij helpen al sinds 2013 beginnende digitale nomaden met het bedenken van de juiste en passende ideeën en het bouwen van een reizend bedrijf maar vooral met het ontdekken en ontwikkelen van de juiste mindset.

Voorspelbare omzet

Zowel voor wonderlijkwerken.nl als voor ademwinst.nl hebben wij een SYSTEEM ingericht dat zorgt voor dagelijkse verkopen van onze online trainingen. Door het goed inrichten van de website, landingspagina’s, verkooppagina’s, evergreen aanbod, funnel emails en advertenties, hebben we een systeem samengesteld dat zorgt voor voorspelbare inkomsten. We weten precies hoeveel we moeten adverteren om een bepaald aantal aanvragen te krijgen voor onze programma’s. Zo weten we bijvoorbeeld dat van iedere 100 mensen die onze gratis explainer downloaden, er 30 mensen meedoen aan de Nomad Startup Methode. En van die 30 mensen stromen er weer 5 door naar de Nomad Business Academy. Natuurlijk schommelt dat af en toe een beetje, maar het is een systeem waar je redelijk op kunt varen en ‘zeker’ te zijn van je omzet. Om je dan een beeld te geven van de financiën: iedere deelnemer aan de Nomad Business Academy betaalt 595 euro per maand. Dus als je iedere maand 5 nieuwe mensen in de Academy krijgt, levert dat 2975 euro aan omzet op, en dat zes maanden lang (dit is de duur van de Nomad Business Academy). Plus natuurlijk de mensen die al in de Academy zitten en ook maandelijks betalen. En dat geeft zo’n rust! Je ziet ook dat je helemaal niet zo’n enorme hoeveelheid klanten hoeft te hebben om er (heel) goed van te kunnen leven. Die kennis van dat systeem willen we natuurlijk niet voor onszelf houden. Precies dit systeem wat wij hebben opgezet voor onze eigen bedrijven, kun je via de Nomad Business Academy ook krijgen voor jouw bedrijf!

Vaste lasten

Een belangrijke horde voor veel mensen die lang op reis willen is de berg aan vaste lasten die ze hebben opgebouwd de afgelopen jaren. Toen wij op reis gingen was dit het eerste wat we hebben aangepakt: hoe kunnen we het zo licht mogelijk achterlaten? Wat moeten we écht aanhouden? Zo zegden we ons huurappartement in Amsterdam op en verkochten we de hele inboedel. Niks in de (dure) opslag dus. Diana’s appartement stond destijds ‘onderwater‘. Geen slim moment om te verkopen. Dit hebben we aangehouden en verhuurd. De eerste jaren met een klein verlies, toen quitte en uiteindelijk de laatste jaren met een kleine ‘winst’ van 100 euro in de maand. Geen vetpot. Maar wel een mooi bezit dat we alsnog verkocht hebben in 2021. Hier hebben we een wintervast chalet voor terug gekocht. Aan huisvesting in Nederland hebben we nu nul vaste lasten als we er niet wonen want we verhuren dit huisje. In de maanden dat we er wél wonen, kost het ons 162,50 euro per maand aan parklasten en natuurlijk gas/water en licht. Soms hebben we ook een tijdelijke lease auto als we in Nederland zijn. Daar betalen we dan 275,- voor. Als we er niet zijn, verhuren we die weer aan de huurders van ons huisje. Het niet hebben van vaste lasten is zó fijn! Je komt niet in 1 keer van je vaste lasten af. Ook hier geldt: kijk goed naar je woonsituatie. Kun je kleiner wonen en onderverhuren als je er niet bent? Pak je grootste vaste last aan (wat meestal wonen is) en kijk of je het creatief kunt oplossen.

Ruilhandel

Deze verwachten mensen niet in ons rijtje… maar het is het eerste waar we aan denken als we lokaal een accommodatie boeken.

Kunnen we de eigenaar iets bieden in ruil voor ons verblijf? Zo bouwden we in het verleden verschillende websites voor hoteleigenaren. Online marketing advies doet het ook altijd goed. Helpen met foto’s van de lokatie, van de kamers en het hotel. Er is vaak wel wat te ruilen, zeker als je buiten het hoogseizoen komt. In deze reisetappe verbleven we vijf weken op het prachtige Isla Holbox, ondertussen geen goedkope bestemming meer. Gelukkig woonden we bijna een jaar op dit eiland in ruil voor het maken van een website. En aan die website was weer (flink) wat onderhoud nodig. En dus namen we contact op met de eigenaar die hier zeker voor openstond. De waarde van onze uren werk aan de website werd in mindering gebracht op de huurprijs van de accommodatie. En dan verblijf je bijna voor niks..

Sluit dit niet meteen uit als mogelijkheid want het drukt je uitgaven aan accommodatie enorm!

Op je kosten letten (duh..)

Tot 2018 maakten we nul euro winst met wonderlijkwerken.nl. Wat?! Echt? Dat meen je niet!!

Hoe kwam dat?

We hadden er geen systeem voor. We gaven het geld dat we overhielden gelijk weer uit. Het wordt een herkenbaar onderwerp ondertussen: het hebben van een SYSTEEM voor je omzet en kosten is cruciaal als digital nomad. Ook voor je financiën kun je dus een systeem inrichten. Het heet Profit First en het doet precies wat de naam zegt. Van de binnengekomen ontvangsten keer je je jezelf tweemaandelijks een bedrag aan salaris uit, dan zet je een klein percentage op een ‘winst‘ rekening. Met het geld dat overblijft, betaal je je kosten. Wat gebeurt er als je dit doet? Je realiseert dat je niet genoeg geld hebt om je rekeningen te betalen. Whaaaaah!

Dat leidde bij ons direct tot een maandelijkse rondgang langs al onze uitgaven: hebben we dit wel nodig, waar is dat voor, kunnen we dit vervangen door een goedkoper alternatief, kunnen we deze kosten in rekening brengen (zijn er klanten die dit pakket ook willen gebruiken maar dan via ons)? Door heel kritisch te zijn op je kosten en uitgaven, ook privé, blijft er veel meer over! En je maakt nog winst ook. Nou draag ons maar weg. Ongelofelijk fijn om op deze manier je bedrijf financieel gezond te houden! Ook deze kennis zit in de Nomad Business Academy verwerkt. Eigenlijk alle lessen van de afgelopen tien jaar als reizende ondernemers. Mega waardevol dus.

We hopen dat dit bericht een beetje inspiratie geeft, want het wordt ons vaak gevraagd: waar doen jullie dit van!? En dat al tien jaar lang!! Nou, niet van ons spaargeld in ieder geval. Laat het gebrek aan spaargeld geen reden zijn om geen plannen te maken voor een langere reis of het idee van digital nomad worden weg te wuiven. Je hoeft geen miljonair te zijn! Als je maar creatief bent in het zoeken van oplossingen en bereid bent om te bouwen aan een SYSTEEM om omzet naar binnen te halen en kosten binnen de perken te houden.

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Diana Vermeij
diana.vermeij@gmail.com

Diana realiseerde zich tijdens haar corporate baan dat ze wel heel veel tijd en energie inruilde voor (veel) geld en dat dat haar niet echt gelukkiger maakte. Ze nam ontslag en begon voor zichzelf. Samen met Steven vertrok ze in 2011 uit Nederland en ze werkt nu vanuit Centraal Amerika als lifestyle coach en website ontwikkelaar.