Outplacement Traject | Wonderlijk Werken

De weg van de digitale nomade: vrijwillig kiezen voor weerstand en onzekerheid in ruil voor kans op een palmboom en een zwembad?

Palmboom. Cocktail. Laptop. Leuk werk. Veel klanten. Genoeg geld op de bank. Fijne relaties. Vrijheid.

Dit zijn voorbeelden van de verwachtingen waarmee mensen bij ons komen als ze aangeven als digitale nomade te willen leven. Dit is het beeld dat wordt gecreëerd door alle reizende ondernemers en de mooie foto’s die ze plaatsen. En wij doen wij hier ook als sinds het begin van onze reis aan mee: onze site staat vol met mensen die op exotische locaties heel gelukkig aan het werk zijn. Die foto’s zijn echt. En de gelukkige glimlach ook. Echter diezelfde foto’s zijn ook een moment opname. Wat ze niet laten zien is al het harde werk, de onzekerheid, de spanning, de stress, het gemis van vrienden en familie, de acht-urige busreis om op dat strand te komen, het gebrekkige internet, alle zaken die nodig waren om tot die foto, dat moment en deze levensstijl te komen. En daarover willen we in dit bericht een beetje meer uitweiden.

Geen makkelijke weg

De reden dat wij, en die mensen op onze site, zo glimlachen en die foto’s zo graag laten zien is omdat die foto’s het resultaat zijn van een lange weg van (mentale) weerstand en onzekerheid. Een weg die vaak (en soms zelfs letterlijk) onontgonnen is. De weg van de digitale nomade is een zoektocht zonder routekaart. Een fysieke zoektocht door de echte wereld met Google Maps en een mentale zoektocht door je innerlijke wereld waarin je slechts kunt vertrouwen op je innerlijke kompas.

Deze weg is dan ook alleen aan te raden voor de mensen die het echt graag willen. Het is geen gemakkelijke weg. Het is vaak geen leuke weg. Natuurlijk, die eerste keer je laptop open klappen op een exotische plek voelt te gek. Die eerste klant die zich via je site aanmeldt, daar valt je mond van open. Maar alle andere factoren die erbij komen kijken zijn verantwoordelijk voor een bepaalde gradatie pijn en zelfkastijding, daar hebben velen van tevoren geen weet van. En tot het moment dat je leert dat al die onzekerheid, pijn en weerstand juist cadeautjes in vermomming zijn, kan de weg van de digitale nomade (of iedere andere weg) een lijdensweg zijn.

Belangrijke vragen

Precies om deze reden focussen wij onze trainingen (steeds meer) op de fysieke gezondheid en de mentale en emotionele weerbaarheid van onze cursisten. Veel meer dan dat wij focussen op de praktische zaken die horen bij een locatie-onafhankelijk bedrijf starten. Veel van die praktische zaken kun je leren op de tientallen websites en facebookgroepen. Gek genoeg zijn alle vragen waarmee mensen in eerste instantie bij ons komen ineens niet zo heel moeilijk meer om op te lossen als hun hoofd in een keer de goeie kant op staat.

Naast het zoeken naar verzekeringen en in- of uitschrijven is het veel belangrijker om vragen te stellen als: je wilt graag voor onbepaalde tijd op reis: ren je ergens van weg, of ren je juist ergens naar toe? Hoe ziet jouw ideale dag eruit? En hoeveel pijn ben je bereid te accepteren om deze droom te realiseren? Want zoals hierboven beschreven, de omstandigheden waar je in terecht gaat komen als digitale nomade zijn vaak heftig. En het offer om uiteindelijk in die hangmat onder die palmboom te kunnen liggen vraagt dat je weerbaar bent. En dat leer je niet zomaar.

Fysiek gezond maakt mentaal weerbaar

Als je om wilt kunnen gaan met heftige omstandigheden die horen bij het digital nomad bestaan, dan zijn een gezond lijf en een sterk genoeg hoofd essentieel. Zelf werken we hier dagelijks aan. We hebben fysieke gezondheid voor onszelf opgedeeld in vier elementen (en ook in deze volgorde): ademhalen, rusten, eten & drinken en bewegen.

Door speciale ademhalingsoefeningen te doen zorgen we dat ons stressniveau niet meer zo extreem omhoogschiet bij een tegenslag of plotselinge gebeurtenis, we slapen beter en kunnen ons langer concentreren (lees hier meer over het belang van goed ademen). Dankzij onze twee jonge kinderen weten we hoe belangrijk goede nachtrust is om scherp te kunnen denken. En met behulp van veelvuldig experimenteren met voeding (vegan, vegetarisch, vlees, vasten, etc) en hulp van voedingsspecialiste Marloes van Fuego leren we ons lichaam steeds beter kennen en de voeding die het nodig heeft. De benodigde dagelijkse beweging komt o.a. voort uit yoga, hardlopen, fietsen, zwemmen en wandelen.

Wat kun jij doen?

Overweeg jij om een tijdje als digitale nomade te gaan leven en vraag je je af wat je te wachten staat en waar je moet beginnen? Dan raden we je sowieso om aan om onze site goed door te spitten en je de interviews te lezen met mensen die je voorgingen. Daarnaast hebben we een speciale training gemaakt waar al onze ervaring, kennis en kunde in zit sinds wij zijn vertrokken in 2011. Deze training heeft al meer dan tweehonderd mensen voorbereid op een levensstijl van leven en werken op hun voorwaarden.

En als je nou denkt: ik wil gewoon eerst een paar vragen stellen, plan dan hier een skype zoals zovelen voor je hebben gedaan of mail ons hier en stel ons de vragen die je hebt. Want leven als digitale nomade is een spannende en heftige levensstijl maar dat wil niet zeggen dat je allemaal alleen hoeft te doen! En ondanks dat al onze foto’s echt en nagenoeg onbewerkt zijn, plaatsten we ter inspiratie hieronder ook een aantal ‘echte’ foto’s uit het leven van ons als digitale nomaden met twee kinderen:)

Steven aan het werk in het schuurtje van de conciërge op het schooltje van de kinderen in Costa Rica
Kinderen slapen, websites maken...
Werken in de altijd exotische Jumbo in Haaksbergen
Je ideale klant bereiken | Up Your Game Business Coaching | Wonderlijk Werken
Strategie sessie over je ideale klant bereiken terwijl de kinderen slapen
Opruimen moet nog even wachten..
Samen aan het werk tot middernacht..

DIGITAL NOMAD EXPLAINER

Graag inspireren we je met onze opgedane inzichten en kennis van 10 jaar reizen en ondernemen!

Zoek je naar een manier om onderweg geld te verdienen? Download dan onze gratis explainer waarin we vormen van reizen en ondernemen voor je verzamelden. Je leest er verhalen van mensen die met zo'n vorm geld verdienen onderweg. 

Met bewuste en ondernemende groet,

Steven en Diana:)

Steven Zwerink
szwerink@gmail.com

Steven heeft nog nooit full-time gewerkt en is ook niet van plan dat ooit te gaan doen. Hij gelooft dat ademhaling, en neusademhaling in het bijzonder, de start is van een leven waarin je leeft en werkt op jouw voorwaarden.